Kjetils whiskyhjørne – Vinter, snø og dyrtid – tid for Blended whisky!

Hei alle som liker god whisky!

Hele landet har fått en skikkelig god dose av vinter og vær hittil i år. Vi har knapt rundet årets første måned og værmelderne kan ikke få nok av å melde snøkaos og vindstyrker i orkanklasse. Jeg håper dere har kommet vel gjennom årets første måned vel. Aldri dårlig vær, bare dårlige klær – sier mange. Naturen gir oss fantastiske opplevelser når man kan nyte den uten å bli kald eller våt.

En deilig dram whisky er for meg en god avslutning på en dag med opplevelser. Min fasinasjon av skotsk single malt whisky er stor og har fullstendig overskygget whiskyens store kommersielle opprinnelse nemlig det som omtales som Blended whisky. Selvom det var Blended whisky som var min første kontakt med denne herlige dram. Min far hadde alltid en flaske Johnnie Walker Black Label i skapet og den ble tatt frem samme med en pipe fylt med nederlandsk pipetobakk. For meg ble Black Label og røyken fra pipetobakk synonymt med mandighet. Dermed var veien til min første erfaring med det å være ung mann noen stjålne drammer JW Black Label. Denne unge manndommen ble videreført da jeg ble student i Skottland, whiskyens hjemland, men da med andre mer lommebokvennlige varianter av det jeg “trodde” var den riktige manndomsdrinken. Det var først etter noen år at jeg ble gjort oppmerksom på forskjellen mellom Blended Whisky (Scotch) og Single Malt whisky.

Blended whisky er en blanding av en eller flere ulike single malts og en andel rimelig masseprodusert kornwhisky for å skape et egenartet konsistent smaksbilde. Dessverre, har den enorme kommersielle fokus på “branding” ødelagt mulighetene for å kunne tilby kvalitetswhisky. Megasterke merkenavn som Johnnie Walker (eier Diageo), Chivas (eier Pernod Ricard), og Ballantines (eier Pernod Ricard) fyller taxfree hyllene, barhyller og reklameannonser og omsetter for milliarder verden over. Her er det volum, merkenavn og omsetning viktigere en noe annet. De har alle muligheter til å produsere svært gode kvalitetswhisky, da de eier destillerier som produserer skikkelig god single malts og grain whisky. Men de enorme volumene gir kort lagringstid på fat (3-6år) som gir minimal utvikling, kraftig kjølefiltrering som tar bort smak, høy andel søtlig nesten “smakløs” grain whisky, fargetilstning og minimum alkoholinnhold (40%).

Min personlige anbefaling er å styre unna disse overkommersialiserte merkene! Det finnes så mye annet som holder høyere kvalitet til samme pris, men disse finner du ikke overalt, men vi her i Norge har Vinmonopolet som har et bra utvalg og distribuerer til alle hjørner i Norge.

Jeg spår at Blended whisky kan få tilbake noe av sin opprinnelige storhet når moderne produsenter og blendere går etter smak og kvalitet fremfor volum. Blended whisky er et rimeligere alternativ til stadig dyrere single malts.

Her er tre alternativer som er verdt å smake på:

Compass Box Glasgow Blend, 43% ABV
Bestillingsutvalget, kr 711,00, VM#12800901

 

Farge: Lys gyllengul med grønnskjær.

Lukt: Sval og litt pepret aroma preget av lyst malt, korn og torvrøyk, litt sitrus, fat og urt.

Smak: Fokusert, litt pepret og svalt preg av korn, malt og røyk, innslag av fat, nøtt, marsipan og eple.

Compass Box er en Independent Bottler, dvs et selskap som kjøper whiskytønner i markedet og tapper, markedsfører og selger under sitt eget merke. Compass Box har lagt seg på kvalitetssiden og har et godt utvalg av single malts og noen blends. Glasgow Blend har høy andel malt whisky fra fire ulike destillerier, blant annet Laphroaigh og Clynelish. Dette er en meget god blended whisky med litt punsj og et godt alternativ til mange single malts til en overkommelig pris.

 

 

 

Agitator Blended Whisky, 40% ABVBestillingsutvalget, kr 499,90, VM#15395301

 

Farge: Gyllen brungul.

Lukt: Aroma med tydelig preg av fat, lys malt, fruktig, vanilje med hint sitrus.

Smak: Tydelig fatpreg, hint av gule pærer, smørkaramell, kløverblomster og appelsinskall.

Agitator er et svensk destilleri som satser på en ukonvensjonell destilliasjonsmetode, nemlig vakuum destillering. Deres Single malts har høstet lovord og nå har de lansert en Blended der de blander inn en god andel av deres ulike single malts (lagret på ny amerikansk eik, ex-bourbon, sherry og kastanjefat) med en andel grain whisky. En interessant whisky som passer både til mat, alene som en dram eller i en cocktail.

 

 

 

 

 

 

Loch Lomond Signature Blended Scotch Whisky, 40% ABV
Bestillingsutvalget, kr 509,70, VM#12824101

 

Farge: Mørk rav.

Lukt: Rik, fruktig.

Smak: Mørk frukt, plommer, sultanas.

Her har vi noe så sjeldent som en Single Blended whisky, med andre ord malt andel og grain andel fra samme destilleri. Det er veldig få destillerierer som produserer begge deler, men det gjør Loch Lomond distillery som ligger 30km nordvest for Glasgow. Destilleriet ligger i småbyen Alexandria i sørenden av Skottlands største innsjø, Loch Lomond, helt i den sørvestlige ytterkanten av whiskyregionen Highland.
Etter et par Mangement Buy In med finansiell støtte fra Asia har Loch Lomond som brand svingt seg opp gjennom fullstendig rebranding og fokus på produksjon av gode single malts de senere årene. med kapasitet på 3mill liter malt whisky og 20mill liter grain whisky per år. I Signature Blended Scotch Whisky har de hele 65% malt whisky modnet på ex-bourbon og nye eikefat, og avsluttet på ex-sherry fat i en 100 fat Solera-prosess. Dette gir en god fylde som egner seg både som en enkel “nytelses dram” eller med litt soda/selters med litt is som en whisky-pjolter i solveggen etter en skitur.
Dessverre er denne for tiden helt utsolgt på Vinmonopolet, men vi kan ha øynene åpne for at den snart kommer tilbake.

 

Slainté – Skål

Legg igjen en kommentar