Nr 1- Anno 2023

Styret for det Norske Senat 2023

President
Ugur Eser Gökceli
#75357

gokceli@icloud.com

tlf.: +47 924 31 439

VP Kommunikasjon
Jan B. Sørensen
#51907

ja@jasol.eu

kommunikasjon@jcisenate.no

tlf.: +47 941 96 572

IPP
Ketil Bjørnebekk
#64232

ketil.bjornebekk@sf-nett.no

tlf.: +47 907 92 706

Innholdsfortegnelse

Fleksnes og modern på camping i Sverige

La oss bli kjent med Presidenten

2023 er året for vår nye president, Senator #75357 Ugur Eser Gökceli. For mange er han et noe ukjent blad, mens for andre en fargerik og ikke minst svært dyktig innen alt med økonomi og regnskap. Han er relativt ung og et virkelig friskt pust i vår organisasjon. 

La oss bli litt mer kjent med han.;

Spørsmål: Vi vil høre litt om din bakgrunn i JC først. Hvilken LOM var du knyttet mot da du startet din karriere og når var det?

SVAR: I 2011 leste jeg veldig mange innlegg om JCI som skrevet av en venninne fra Nederland. Spurte om «Hva er JCI?» Tilbakemelding økte min nysgjerrighet og ikke minst hørte jeg norske Trainere er super flinke! Men det var ikke noe JCI i byen min :/ Sendt melding til JCI Norway og Monica Svensson (JCI Kristiansund, lokal president 2011) ringte meg noen dager etterpå for kaffemøte samt snakket om jeg blir med stiftelse JCI i Kristiansund.

Spørsmål: Så vil vi høre litt om din tid som Junior. Hvilke verv har du hatt, og hvilke prosjekter var du med på?

SVAR:

 • 2016 Lokalt styremedlem (prosjekt)
 • 2016 Valg komité medlem – JCI Norway
 • 2016 Dommer – tale- og debatkonkurranse – NK JCI Norway
 • 2015 Mentor – JCI Kristiansund & JCI Ålesund
 • 2015 Årets Duracell (lokal award)
 • 2014 Executive Vice President Administration
 • 2014 COC Direktor, JCI Midt Norge Regional konferanse i Kristiansund
 • 2013 Most Outstanding Member – JCI Kristiansund (lokal award)
 • 2013 Nasjonal Awards direktor
 • 2013 Varerevisor
 • 2013 Dommer – Verdenskongressen
 • 2013 Past president (IPP) JCI Kristiansund
 • 2012 Dommer – JCI Norway Awards
 • 2012 Revisor – JCI Norway
 • 2012 Lokal president i JCI Kristiansund
 • 2011 Lokalt styremedlem (VP prosjekt)
 • 2011 Medlem i JCI Kristiansund

 

Spørsmål: I hvilket år ble du Senator 

SVAR: Jeg ble senator i 2016.

Spørsmål: Når går du altså på som vår president etter fire år som kasserer. Vi regner med at du har noen planer. Hva utenom Senotium skal du fokusere på?

SVAR: Jeg kaller meg selv som hybrid senator som er mellom både erfarne senatorer og unge senatorer. Målet mitt er å sammenslå generasjoner, bedre kommunikasjon, skape interesse samt spenning og øke oppmøte tallene 🙂

Spørsmål: Senotium er jo DIN fest. Har du begynt å legge noen planer. Hvilken lokalforening skal hjelpe deg?

SVAR: Startet med å finne hvor senotium arrangeres. Det var 3 kandidater; Kristiansund, Oslo og Antalya. Oslo er vinneren.

Vinsmaking blir det. I tillegg planer om standup show samt cigarsmaking og litt historie om cigar/cigar i Norge. Ganske snart skal ta kontakt med senatorer i Oslo og omegn for å finne ut ideer, samarbeidsmuligheter.

Spørsmål: Hvilke reiseplaner har du for året ditt?

SVAR: Det blir EC i Romania, NK, LS2. Også vurderer VK og Crayfish Conferance i Sverige.

Spørsmål: Ordningen med mentorskap virket som et lovende tiltak i 2022. Vil du promotere dette prosjektet og kanskje har du også noen forbedringspunkter?

SVAR: Ja, absolutt! Vi er ressurssterke og ønsker å støtte juniorene best mulig. Hva er juniorenes mål, hva de ønsker å oppnå både lokalt og nasjonalt nivå er viktigste. Kontinuerlig kommunikasjon, fyldige tilbakemeldinger, kunnskapsutveksling skaper resultat og glede for begge parter, mener jeg.

Spørsmål: Det kan være praktisk for oss undersåtter å vite hvilke hobbys eller noen vil vel kalle det lidenskaper du har? Kan du liste opp de tre største?

SVAR: Selvfølgelig

 • Cigar
 • Reise
 • Historie

 

Mimretoppen

Det het vel ikke akkurat Efterretninger i 1981, men for en redaktør 42 år senere, er det litt artig å se en slags utvikling.

Fordelen med å bli eldre avtar med årene

Overskriften er egentlig en sannhet med modifikasjoner. Klart det også er noen fordeler, men jeg skal innrømme at også jeg er i «reperasjonsalderen». Men ektehustruen sier stadig, siden jeg ikke klager eller har vondt noen steder, at jeg ikke er godt nok utredet. Det er vel derfor jeg ikke går til lege heller.

 

Det sies at pensjonister er mer opptatt enn folk i arbeidsfør alder, men vi som har nok livserfaring og et hjerte for våre medmennesker, er engasjert i gjennomsnitt 4 forskjellige frivillig arbeid. I forbindelse med en forespørsel på min CV, skulle jeg sette opp mine erfaringer med frivillig arbeid. «SummaSumarum» er det mer enn 40 års sammenhengende arbeid. Noen år opptil 4 oganisasjoner samtidig.

 

Det heter seg at alder er bare er en forbigående tilstand. Helt riktig. Klokken tikker hele tiden. Det spørs bare om du skal lytte etter klokkens sekundviserens unngåelige tikking eller om du skal overhøre den. Jeg har valgt å se en annen vei.

 

Men rundt meg skjer det ting. Noen tar inn årene og andre blir bare stille. Jeg tenker at klokken tikker like fort for alle og ser meg i speilet. Men, NEI, jeg har mye mer igjen. Jeg skal engasjere meg i et stort prosjekt. Bekjempe digital utenforskap. Ønsk meg lykke til. Det er mye å ta tak i.

 

Her er forresten noen gode fordeler vi som har levd en stund har.

 

 • Kidnappere er ikke veldig interessert i deg.
 • I en gisselsituasjon er du sannsynligvis en av de første som blir løslatt.
 • Ingen forventer at du løper noen plass.
 • Folk som ringer deg kl 9 om morgenen kan finne på å spørre: «Vekket jeg deg?»
 • Folk ser ikke lenger på deg som en hypokonder.
 • Du har ikke mer som skal læres på den harde måten.
 • Noen av tingene du kjøper nå, har du resten av livet.
 • Du kan nesten klare deg uten sex, men ikke uten brillene dine.
 • Sier du at du har glemt nor, så blir du trodd
 • Du holder ikke magen inne lenger, uansett hvem som går forbi.
 • Hemmelighetene du deler med vennene dine forblir der. De glemmer de også.
 • Som gammel kan du si hva du vil, for det kan ikke ødelegge din framtidige karriere

 

Bilder fra kjedeoverrekkelse

For å hedre vår nye president, var en drøy håndfull senatorer samlet i Oslo på det berømte “Minibottle Gallery”

2 x Jan tar avskjed med Ole "Ollik" Hoff

«Som President for det Junior Chamber Drammenske Senat, vil jeg gjerne få si noen få ord TIL MINNE OM Ole Ulrik Hoff –«Ollik» med Senator nummer #33962. Mesteparten av denne talen er fra 2 «Janer» med så tette senatornummer som det er mulig. Jeg starter kronologisk og starter med JanB, som ikke hadde anledning til å komme i dag, og deretter altså meg som JanR.»

Men først til korte fakta:

Ole ble medlem i Junior Chamber Drammen i 1974, deltok svært aktivt med styreverv, formannsverv, prosjektarbeid og annen aktivitet. Han ble for alt dette, utnevnt til æresmedlem (senator) rundt 1980 og var da aktiv i foreningen som først og fremst kursholder.

JanB: Sent kom han inn i Jaycee – 86, men han kom som en vind. 2 mennesker betydde mye for han i JC Drammen og det var Einar Michelsen og Ole Ulrik Hoff. Den ene lærte ham om verdensbildet og den andre, «Ollik» lærte ham kunnskapen og hjertevarmen i JC modellen. Et bedre forbilde som kursholder og motivator tror jeg ikke vi finner maken til.

Ollik var ikke den som reiste mest på kongresser i inn og utland, men når lokale arrangement ringte inn for en samling, enten det var juleblot i Børsen eller vårslepp i Åsen, var han ikke sen å be. Vi minnes de fornøyelige historiene som ble tryllet fram på den årlige samlingen ytterst på Hurumlandet hos Bjørn Axel. Ole Ulrik var ikke førstemann som køyet der ute. Ingen kjedet seg sammen med Ollik og alle fikk med seg noe nyttig hjem.

Ollik hadde forretningsideer som grenset til det umulige, men ingen ting stoppet han av den grunn. Spennende gøy og lærerikt for alle som ble med.

JanR:

Jeg kom dog tidligere inn i Jaycee enn JanB (1980 ).

Noe av det første som møtte meg var Ole i et velkomstkurs og senere blant annet i kurset taleteknikk. Der møtte jeg en forståelsefull og behagelig kursleder som favnet alle deltakerne med omsorg. I foreningens plenumsmøter var han også stadig aktiv med sine innspill og meninger.

I min aktive Junior Chamber periode kunne jeg benytte meg av Ole og hans kunnskap på blant annet kursfronten, og vi opparbeidet da meget godt vennskap. JanB sine ord om lokale samlinger blant annet hos Bjørn Aksel gjelder også fra meg.

JC var ikke hans eneste fellesskap og blant losjebrødre var han mer aktiv de siste årene.

Men vi vil alltid tenke tilbake på hans tid i Junior Chamber Drammen som et rikt minne. Ole brant for foreningen helt til det siste.

Ketils whiskyhjørne - hva med India neste gang?

Ketils whiskyhjørne

Hei alle som liker god whisky!

Da er vi i gang med et nytt år og noen “blanke ark”. Håper du har smakt noen av fjorårets omtaler og kanskje gjort deg opp en mening om hva slags smaker du liker best i en whiskydram.

Jeg har personlig noen personlige favoritter og veldig mange som jeg synes er gode, og noen jeg ikke synes er min smak. De som er gode kan være gode i en spesiell situasjon eller en egen sinnsstemning, og som ikke gir samme opplevelsen andre ganger. Jeg prøver å notere i Notes på telefonen når jeg er på ulike smakinger slik at jeg kan gå tilbake å se hva jeg har smakt og hva jeg likte da. Nå har det blitt så mange smakinger og notater at det ikke er mulig å raskt finne tilbake til en spesifikk dram sånn ummidelbart. Jeg har også en Whisky Log app på en gammel iPad hvor jeg legger inn de flaskene jeg tømmer hjemme, tar et bilde, gir en karakter, og skriver noen notater. Men dataene ligger ikke i skyen, så da ligger de bare et sted og dermed ikke til så stor nytte annet enn da jeg er hjemme. For “nerdene” er det www.whiskybase.com som gjelder. Og jeg er en av de som har begynt å bruke dette nettstedet som har registrert bortimot ALT som er produsert av whisky for det åpne markedet, inkludert de ulike utgivelsene av standardtapninger. Dette er “nerde” stoff for her finner du ikke den flasken du nettopp har fått en smak av i en fei. Her må det søkes og atter detaljeres før du finner akkurat den du leter etter. Men når du finner den får du som oftest mye informasjon om nettopp denne utgaven, inkludert hva andre mener og karakterer og smaksnotater de har lagt inn, og kanskje en link til nettbutikker som selger nettopp denne flasken. Du kan også opprette en egen profil og gi din egen karakterer samt begynne å logge din kolleksjon.

Så tilbake til to gode anbefalinger. Vi starter i Skottland med en av mine “nye” favoritter, og en skikkelig god flaske fra India. India er faktisk det landet i verden som produserer mest sprit som kalles whisky, dvs kornsprit lagret på eikefat. Men der stopper de fleste likheter med det vi forbinder med whisky, i hvertfall om du liker god whisky. Kun det absolutt aller beste fra India blir eksportert.

Arndamurchan AD Highland Single Malt, 46.8% ABV
Bestillingsutvalget, kr 715,00 VM# 14698601

Ardnamurchan (utt. ard-na-mørkan) er et de mange nye destilleriene som har kommet i gang i Skottland de siste 10 årene. Destilleriet startet helt fra en tomt i Glenbeg langt ute på fastlandskysten av vest-Skottland, en lord, og en gjeng særdeles kunnskapsrike personer. Kunnskapen hadde de fått gjennom sitt Independant Bottler (IB) selskap Adelphi som siden 1993 hadde søkt opp spesielt gode fat fra ulike destillerier, flasket og solgt med deres egen navn og spesielle logo, the Dancey Man.

Med en velvillig  Lord som hadde både en stor skogbekledd tomt på Ardnmurchan halvøya og whiskyinteresser, gikk de i gang med å planlegge et helt nytt destilleri. Destilleriet fyres på treflis fra egen skog og med et lite vanndrevet generator for strøm fikk de gode EU-bidrag for sin fosslifrie produksjon. Det var da ingen overraskelse at de første dråpene med whisky ble godt mottatt. Det er først nå at Ardnamurchan begynnerå få nok modne fat til å få litt volum for salg. Den lille norske grossiten Daracha har lenge hadd Adelphi i sin portefølje og da var det også de som fikk tak i noen av de første flaskene Ardnamurchan til Norge. De har hatt batchvis lanseringer under betegnelsen AD/-med år, måned og batch nummerering. Men nå kommer også det som kanskje blir deres standardtapning som kun heter AD/. Denne er en blanding av peated og unpeated whisky fra noen ulike fat-typer. Dette er en riktig god dram med duft av eksotisk frukt før litt dyper mineralske toner synker inn. I munnen er det mer frukt, sjokoladekaramell, litt salt popcorn og lette røyktoner. En vrikelig god dram som passer best når du vil slappe av med litt god musikk og bare nyte livet.

Farge: Ravgul
Lukt:
Mineralsk, lette sitrustoner, mot appelsinskall, popcorn og lette florale toner
Smak:
Lette salttoner, sitrusfrukt, milde røyktoner, mineralsk, mørk sjokolade

Paul John Brilliance,  Indian Single Malt Whisky , 46% ABV
Bestillingsutvalget, kr729,90 VM# 11267201

Her i Europa har vi hatt kvalitetswhisky fra Amrut (produsert i Bangalore) en del år, men en ny produsent, Paul John (produsert i Goa) begynner å få fortfeste på grunn av at det de produserer holder høy kvalitet, selv opp mot Europeiske produsenter. Paul John produserer både Bold med tydelig røyktoner og Brilliance unpeated whisky, fra deres premium core utvalg. Begge holder kvalitetsmessige 46% abv som er akkurat passe for en god drikkbar dram. Det finnes også en Select Cask på vinmonopolet.no  som er en kraftigere utgave av Bold med 55.5% abv.

Personlig synes jeg Brilliance er veldig god da den har en veldig fin balanse av fløtekaramell, sitrus og litt varme krydder. Denne skremmer ingen, lager bare varme i kroppen og kanskje et smil!

Farge: Kobberbrun
Lukt: Bygg, røde bær med kanel, grønt epleskall.
Smak: Karamell, sjokolade, krydder og appelsinskall.

Slainté – Skål

Vi presenterer Anna Levina Senator #81134

Anna Levina født 14.03.1983, senator 81134 har vært medlem i JCI siden 2011. Til daglig jobber hun som prosjektleder i Norengros AS med bærekraft og kvalitetssikring av varedata. Hun har en MBA fra Edinburgh business school (Heriott-Wat University) med spesialisering i strategisk planlegging.  Anna snakker flytende norsk, engelsk, fransk, og russisk.

I løpet av sine år i JCI, har Anna gjennomført flere prosjekter og har tatt verv både lokalt og nasjonalt. Anna Levina har vært europamester i debatt i 2017, har vært most outstanding medlem i 2017 og ble kåret som most outstanding lokal president i 2021.  Anna har vært prosjektleder for følgende prosjekter – English debatt akademi 2016, Let’s debate 2016, English debate practice 2017, Business leadership academy 2017, JCI Oslo Instagram series 2021, JCI world art day 2022 og har representert JCI Norway på EK i talekonkurranse i 2018 og 2021. Anna har representert JCI Oslo i flere internasjonale prosjekter som JCI 4good i 2021,  Gender equality prosjekt med JCI Tokyo i 2021,  debatt i Nordic date special 2021, Twinning med JCI Cosmopolis i Helsinki og Oslo i 2019.

Verv:

2022 Past president JCI Oslo

2021 President JCI Oslo

2018 EVP Marked at national Board

2017 VP projects JCI Oslo

Prosjektleder:

2022 JCI world art day med JCI Syria (Representert norsk kunst for JCI Damaskus)

2021 JCI Oslo Instagram series. (Har gjennomført 16 intervju på Instagram med aktive medlemmer og JCI ledere fra hele verden for å skape brand awareness.  Ble kåret som best national flagship program på JCI NK.

2017 Business leadership akademi med Tom Commeine. (20 deltagere, 11 fra utlandet, arrangert av JCI Oslo. Fikk award som  best økonomisk utvikling program på JCI NK.

2017 English debate practice, JCI Oslo (Drop-in debatt på engelsk hver annen uke, åpen for alle week. Nomiert som best lokal utvikling program).

2016 Let’s debate, JCI innovation (Drop-in debatt på engelsk hver annen uke, åpen for alle.  Fikk award som best local utvikling program på NK.

2016 English debate academy med Keira Keogh & Adrian Corcoran, JCI Innovation (debatt akademi med JCI Ireland for 15 JCI Norway medlemmer)

Prosjekt deltager

2021 JCI4Good (8 chapters all around the world presents their activities. Anna represented JCI Oslo)

2021 Gender equality talks with JCI Tokyo (møter på Zoom med innføring i norsk og japansk kultur)

2021 Nordic date special (debatt konkurranse online mellom Finland, Danmark, Norge og Sverige)

2019 Twinning with JCI Cosmopolis, Finland. Holdt kurs i debatt i Helsinki og Oslo.

2014 Personal growth weekend, JCI Innovation

2011 De politiske lekene, JCI Innovation

British Senate - fill up your calendar