Nr 6 – Anno 2021

Styret for det Norske Senat 2021

President
Hege Marie Holthe
#61438

Hege.holthe@gmail.com
president@jcisenate.no

Tlf.: +47 966 22 694

VP Økonomi
Ugur Eser Gökceli
#75357

gokceli@icloud.com

tlf.: +47 924 31 439

VP Kommunikasjon
Jan B. Sørensen
#51907

ja@jasol.eu

kommunikasjon@jcisenate.no

tlf.: +47 941 96 572

Påtroppende President
Ketil Bjørnebekk
#64232

ketil.bjornebekk@sf-nett.no

tlf.: +47 907 92 706

Innholdsfortegnelse

Odd Børretsen og "Vintersang"

Presidenten har ordet

 
Kjære senatorer.
 

Nå har vi kommet til desember, og mange gleder seg over den deilige førjulstiden.

Her på Sørlandet har vi vært så heldige at snøen har farget landskapet hvitt, slik at det er en flott vinterstemning. Nå er det nok ikke sikkert dette ligger til Jul, men når vi er i den mørkeste tiden av året, så er det fint så lenge snøen lysner kveldene.

Som tidligere nevn, så ha dette President året vært preget av Covid-!9, og det meste har foregått digitalt, men vi var heldige og kunne møtes på Senotium.

Nå ser vi smittetall og nye muterte varianter av Covid dukke opp, men heldigvis er de fleste i Norge vaksinert med 2 doser, så vi får håpe dette ikke vil føre til ny nedstenging, selv om vi ser at det vil sette noen begrensninger framover.

Uansett tror jeg utsiktene for å få gjennomført fysiske møter/ kongresser er mer til stedet neste år, og at først og fremst EC vil gå som planlagt.

EC vil foregå i Brugge fra 8-11 juni, og det hadde vært veldig gøy og reist en god gjeng fra Norge.

«Early bird price» gjelder fram til 17 desember, så her er det bare å hive seg rundt.

En gledelig nyhet er at JCI Oslo har utnevnt en ny Senator.

Senator # 80094 Benedicte Nylund.

Utnevnelsen foregikk på JCI Oslo sitt julebord, og vi gleder oss over utnevnelsen og gratulerer så mye.

Vi ønsker Senator # 80094 velkommen til JCI Norske Senat.

Dette er årets siste Efterretning, og mitt siste innlegg som Senatets President.

Året har gitt meg gleden av å på nytt få kjenne på den samhørigheten og det fellesskapet som JCI gav meg den gangen man var veldig aktiv. Årene framover håper jeg kan benyttes til noe mer reising internasjonalt og til å knytte kontakter og vennskap.

Nå gleder jeg meg til at neste års President, Senator # 64232 Ketil Bjørnebekk skal ta over.

Han er en entusiastisk og energisk person, som jeg vet vil ta godt vare på det internasjonale samarbeide, og som vil være en god støttespiller for Presidenten i JCI Norway.

Ønsker deg masse lykke til, og heldigvis får jeg lov til følge deg i neste års styre.

I årsberetningen min takket jeg styret mitt og Web ansvarlig (som også sitter i styret), men en takk kan aldri sies for mye. Tusen takk!!!

Nå ønsker jeg dere alle en fin førjulstid, og en fin julefeiring sammen med familie og venner og ønske om et 2022 uten nedstenging og begrensninger.

Ønsker dere alle en God Jul og et fredelig Godt Nytt år!

Senatets President

#61438 Hege Marie Holth

Redaktørens Juletanker

Jul er tid for refleksjoner har jeg lært. Junior Chamber er, etter det jeg lærte da jeg startet på 80 tallet, en TRENINGSorganisasjon. Jeg legger litt vekt på ordet trening, fordi jeg selv også har vært trener i en menneksealder, enten det er musikk, idrett eller InformasjonsTeknologi.

Ja, selv i dag er jeg engasjert i å trene andre. Gjennom frivillig arbeid gjennom Seniornett og Pensjonistforbundet, underviser jeg og trener seniorer i å mestre den Digitale Hverdag. For meg gir det mening i livet å se Mathilde på 70 sitte med Facatime på mobilen og snakket med barnebarnet 200 mil unna, som hun knapt har hørt fra de siste 6 måneder. Eller Halvtan som nå kan betale regninger gjennom nettbanken helt på egenhånd og kjøpe bussbillett på applikasjonen på mobiltelefonen. Det tar jo ikke lenger kontanter på bussen nå for tiden, enten det nå er fordi det er smittevernsrestriksjoner eller å minimere faren for ran på bussens kasse.

Men nå var det organisasjonen vår, jeg hadde noen refleksjoner på.

JC har altså som et av sine mål å utvikle unge mennesker til å være neste generasjons ledere. Man får en sjans fra man er 18 til man blir 40. På denne veien er det beinhard trening som skal til. Men som Vømmøl sier; «Det e itjnå som kjem tå sæ sjøl.» Det betyr at man faktisk må gjøre noe for å lære noe.

I mine intervjuer med senatorer her i Efterretninger, har vi mange ganger kommet inn på hva JC har gitt dem i livet. Hva de har tatt med seg av bagasje som var nyttig. Jeg vil kanskje trekke fram vår nåværende president, Hege Marie Holte, som har vært engasjert både i lokalpolitikken, men også i borettslaget der de bor. Stikkordet er møteledelse og prosedyre. Jeg snakker ikke om å forfekte Roberts Rules of Order, men prinsippene med demokratisk prosess, er uhyre viktig. Det er så lett og bare bytte ut ord fra RRoO til noe mer opp i dagen. Vi som er drillet under senator #26536, Bjørn Conradi, har dette under huden og elsker prinsippene. Det er ikke bare i underhuset i England, eller på generalforsamlinger på Aker man har møteledelse. Det er også på de små, men viktige møtene på jobben, som skaper framskritt på en smart og demokratisk måte. At alle blir hørt, at alle får anledning til å komme med synspunkter, argumentere for sitt syn og komme med saklige innlegg enten det er for eller imot. Alt sammen i sømmelige former, før en avgjørelse blir tatt. Ingen blir overkjørt, selv om noen har vunnet og noen har tapt.

Eller ta det lille, men viktige punktet, ETTER at møtet er ferdig. Da skal et referat, en protokoll eller et notat skrives. Husk at det ligger noe mer bak uttrykket; «All makt til referenten», jeg sier ikke mer.

Utførelse av en ide, en aktivitet eller et prosjekt er kanskje det som ligger meg aller nærmest på hjertet. Det er liksom her JC har sitt utspring og samtidig sin største mulighet for den som vil. Verden er blitt vanskeligere bare siden jeg var ung. Sjansene for å nå fram er knappet inn. Det er flere om beinet og man får ofte bare en eneste sjanse til å bringe fram budskapet. Derfor er det enda viktigere å trene, bli trygg og få en god bagasje.

Selv har jeg jobbet med noen av de største IT-prosjekter i Norge. Levere på tid og kost har vært et mål og varemerke. Det å være prosjektleder for et 20 talls medarbeidere og styre prosjektplanen med budsjett med hundre millioner kroner, er faktisk ikke vanskelig når man har en solid bakgrunn.

Prosjekter i JC gav meg trening i å takle media, næringsliv og lokalpolitikere. Noen ganger gikk ting i dass, mens andre prosjekter ble suksess og award på både nasjonalt og internasjoalt. DET er trening. Og jeg tør påstå at INGEN andre steder, hverken skole eller privat, kan man utfolde seg som i den skolen som heter Junior Chamber.

De siste 10 år har organisasjonen vært på den andre siden av toppen på en ballistisk kurve.

Har vi gjort det vi kan? Er vi på rett spor? Og ikke minst, det største spørsmålet av dem alle; Hva er hensikten?

Det første man gjør når man har kommet så langt å sette ned disse tre spørsmålene er om rekkefølgen er riktig. Rent matematisk er svaret 6, fordi kombinatorikk av 3 variabler er; 3x2x1=6

Er hele greia utdatert? Ikke i det hele tatt. Våre grunnpilarer er like aktuelle nå som for 50 år siden. Men vi må la ungdommen «eie» det nye. Legg til rette for å endre, forbedre og forandre til en moderne tid. Vi bruker ikke fax i dag. Kanskje det er slik at vi som for lengst har passert 40 skal være mer enn fornøyd om vi kan være en mentor slik jeg hadde da jeg var junior. Jeg stiller jeg herved meg til rådighet som PT for en YAP, eller «Young Aspiring Professional».

Redaktøren

Vi presenterer President Elect, eller Påtroppende som vi sier

Vår nyeste Senator

Da har jeg den store gleden og æren av å presentere for dere vår nye JCI Senator nummer 80094 –  Benedicte Nylund fra JCI Oslo.

Utnevnelsen forgikk torsdag 2.desember 2021 på JCI Oslos tradisjonelle julebord.

 

 

2021 President JCI Oslo Anna Levina, JCI Senator nr 80094 Benedicte Nylund, JCI Senator 58952 Marianne Nordli

Benedicte er 35 år og ble medlem i JCI Oslo i 2013. Hun var med på å reetablere lokallaget og satt som lokallagsleder både i 2014 og 2015. I 2018 satt hun i det nasjonale styret som EVP Development.

Benedicte er fra før av Exhausted Rooster i JCI Oslo. Hun har deltatt på en rekke nasjonale og internasjonale konferanser samt lederakademier.

Vi gratulerer Benedicte med utnevnelsen og ønsker henne velkommen til JCI Norway Senate.

Beste hilsen

Marianne Nordli

Mobil    41 65 85 65

Ketils whiskyhjørne - vi reiser vest

Hei alle som liker god whisky!

God Jul!

God jul betyr også at minst en god flaske whisky bør stå lett tilgjengelig i skapet. Jul er tradisjoner, mat, lukter og sosialt samvær. Julekaker med tunge krydderdufter hører også med. Til disse passer en sødmefylt whiskydram særdeles godt. Det er gjerne whisky fra Spey Valley regionen i det skotske høylandetsom forbindes med disse smakene. Speyside er en egen whiskyregion selv om det ligger midt i Highlands regionen. Elven starter oppe i fjellområdet ved Aviemore og følger dalen nordøstover helt ut til kysten rett øst for Lossiemouth.

Det er minst to grunner til det. Den første er at i denne regionen finnes det særdeles mange destillerier; flere enn 50. Den andre at de tradisjonelt har benyttet ex-Sherry tønner til å lagre whisky i. Sherry ble konsumert i store kvanta i Storbritannia på 1800-tallet, og mange av de store vin- og sprithandlerne hadde handelskontakter i Skottland hvor det kjøpte whisky for å lage sine egne ”blends” (whisky bestående av mange ulike korn- og maltwhisky), og kunne da bytte brukte sherry fat som de hadde fått fra Jerez-området i Spania med whisky. Mens øvrige spredt befolkede Highlands måtte klare seg med  de enkle fatene de fikk tak som hadde ulike opphav. I dag, er branding viktigere enn mye annet, og mange kjente Speyside destillerier er veldig opptatt av hvilke fat de bruker for å oppnå sine spesifikke sødmefylte smaker fra ex-sherry fat. De mest kjente Speyside destilleriene er Glenfiddich, Macallen, Glenlivet og Aberlour. Men jeg har ikke valgt noen fra disse denne gangen, men vil trekke frem to som begge har fått sin suksess fra whisky-ikonet og Master destiller/blender Billy Walker. Hans historie er lang og spennende og kan ikke gjenfortelles her. Men kort oppsummert; i 2004 kjøpte han Benriach destilleriet og la også inn her GlenDronach og Glenglassaugh, og gjorde alle disse tre til fantastiske Single Malts versjoner. Til da hadde de i hovedsak produsert til Blends. I 2016 solgte han selskapet til Brown-Forman gruppen, som er et av verdens største brennevinsprodusenter. For noen av pengene han tjente på dette salget kjøpte han GlenAllachie, som også var et ukjent destilleri som solgte produksjonen til Blends*. Han hadde nok vært rundt på varelageret og smakte seg rundt, for her fant han ”gull”, og lanserte GlenAllachie som et nytt Single Malt brand. Suksessen var umiddelbar!

Julewhisky fra GlenDronach og GlenAllachie er et sikkert valg. Glen betyr for øvrig dalføre på skotsk gaellisk.

GlenDronach Allardice 18 YO 46% ABV
Bestillingsutvalg, kr 1209,90, VM# 9925001

GlenDronach ble åpnet i 1826 av James Allardice. Først og fremst er destilleriet kjent for å lage whisky lagret på sherryfat. Destilleriet ligger i Highlands men liker å bli sammenliknet med sine brødre i Speyside regionen på grunn av sin likhet i smak. GlenDronach 18 YO er oppkalt etter James Allardice, grunnleggeren av destilleriet. Som alltid med GlenDronach er dette en tradisjonell single malt, dobbeltdestillert i tradisjonelle kobber-pot stills og lagret i minimum 18 år på ex-oloroso sherryfat. Denne er deilig i munnen med sin fruktige og krydderrike smak. En ekte julewhisky!

Denne finnes på mange Vinmonopol selv om den tilhører bestillingsutvalget. Den er ikke av de billigste, men verdt prisen som en god juledram.          

Lukt: Aroma preget av sødmefull malt og korn, innslag av sitrus, røyk og vanilje.

Smak: Sammensatt og fint utviklet, lang litt varm ettersmak. Fyldig.

Neste er en go’ing fra GlenAllachie destilleriet som ligger midt i Spey valley. En typisk Billy Walker ”expression”, om man kan si det. Likheten til GlenDronach er ikke vanskelig å smake.

GlenAllachie 15 YO, 46% ABV
Bestillingsutvalget, kr 999,90 VM# 11377001

GlenAllachie 15 er en av destilleriets ”core range” og viser hva destilleriet er gode på. Alt som selges i dag av GlenAllachie ble produsert i de forrige eierne, men Billy har smakt seg frem til mange gode fat og tappet disse som single malts. Denne har de typiske PX (Pedro Ximénezes) og Oloroso sherry fattonene som man kan forvente av en kvalitetswhisky fra Speyside. Kanskje litt ”smalere” i smaksbildet enn GlenDronach 18, men absolutt en sterk utfordrer. Også denne en riktig fin juledram!

Lukt: Rosiner, butterscotch og kryddersødme.

Smak: Tørkede frukter og krydder utvikles til banan, appelsinskall og mørk sjokolade.

”I you fell rich” og ønsker å spandere noe helt spesielt på deg selv kan jeg anbefale GlenAllachie 25 til kr3000. Dette er noe av det aller beste som finnes til å nytes med munnen i denne juletid!

Da er det bare å ønske dere en riktig God jul!  

Slainté! (skotsk gaellisk uttrykk for skål, uttales ”slænsje”)

Noen drømmer tar litt lengre tid.

Et års tid før årtusenskiftet satt vi, min gode venn Bjørn Kjølseth og jeg på Microbryggeriet i Oslo og tegnet. Vi tegnet scener. Vi skrev på plot på en kriminalroman.

Vi jobbet begge med IT og begge var engasjert i Den norske Dataforening. Selv var jeg prosjektleder for det store arrangementet Software 2000 og hadde fått med meg Bjørn på teamet.

Årene gikk og boken ble tykkere og tykkere. Vi levde oss inn i hovedpersonene, ble en del av dem. I flere år holdt vi på, til vi begge flyttet på oss og manus ble lagt i en mappe på nettet.

Noen ganger innimellom tok vi opp historien og la til noen nye scener. Vi så inn i krystallkulen og brukte det vi visste om hva som vil komme. Vi var et hestehode, for ikke å si en runde, foran de fleste. Lite visste vi vel den gang at det vi skrev om skulle hende 10 år senere.

Vi bodde hver for oss, Bjørn i Tyskland og jeg i Spania. Men hva betyr det når alt vi drev med var enklere på nett. Vi satt i sann-tid og skrev på samme dokument, kommenterte, og la inn endringer. Så omtrent 2016 tok vi den store beslutningen om å gjøre alvor og gi ut det hele som en bok. En e-bok selvfølgelig. Vi sendte manus til noen gode venner som har livnæret seg av sin penn og fikk tilbake en ørefik. Her må det kuttes, her må dere spisse, lage mer driv. Javel, vi ba om å få juling og det fikk vi. Da var det bare å begynne forfra. Lese, stryke, skrive om og gjøre mer drivende.

I to år holdt vi på og selv om manus ble mindre, ble vi faktisk fornøyd.

Det skal sies at boken er så nær sannheten som mulig at vi la inn en undertittel med akkurat det.

«SISTEMANN STENGER PORTEN!» – Nærmere sannheten kommer du ikke.

Boken starter våre 2001 og slutter etter stortingsvalget. Personer er noe vridd på og f.eks. justisminister Odd Einar Dørum, heter hos oss Leif Arne Sørum.

Været, gatene, kafeene, alt er slik vi opplevde det i de dager. Det skumle er at det vi skriver om hendte ikke da, men mange år senere.

Som 85% av alle manus ble også vårt refusert av forlagene vi sendte inn til. Noen ser bare på overskriften og andre leser 50 sider. Målet vårt stod fast og med egne penger gjorde vi alt selv. Vi utvidet målet og ville gi ut noe fysisk i tillegg til e-bok.

Så gjorde vi et grep som jeg faktisk ikke har sett før. Vi lagde en egen nettside med stoff og bakgrunn fra boken. www.datakrim.com

Så er jeg der da som forfatter i en alder av 68 og sender ut bøker etter bestillinger som kommer inn. Skriver dedikasjoner så blekket spruter, men ser det er langt igjen til kontoen igjen er i balanse. Men hva gjør vel det, når målet allerede er nådd.

Her sitter jeg altså nå i dag, på et rehabiliteringssenter på Bekkestrua og lager Efterretninger nr 6. Jeg tar det litt mer piano etter hjerteoperasjonen for drøye 14 dager siden og har egen fysioterapeut og lege som passer på at jeg ikke trener for mye. Men det er ikke lett å holde Sørensen i sjakk kan jeg love.

Gleder meg til 2022 da vi kanskje kan treffes igjen. Skal vi ikke lage et fantastisk prosjekt på det å reise en stor gruppe med unge og godt voksne til EC neste sommer Blir du med?

Gledelig Jul
Redaktøren

Internasjonalt

Her er to viktige dokumenter som viser viktige aktiviteter i 2022 og det andre dokumentet er kontakter for JCI Senat

Senate_Events_JULY2021

Senate_Contacts_JUL2021