Nr 5 – Anno 2021

Styret for det Norske Senat 2021

President
Hege Marie Holthe
#61438

Hege.holthe@gmail.com
president@jcisenate.no

Tlf.: +47 966 22 694

VP Økonomi
Ugur Eser Gökceli
#75357

gokceli@icloud.com

tlf.: +47 924 31 439

VP Kommunikasjon
Jan B. Sørensen
#51907

ja@jasol.eu

kommunikasjon@jcisenate.no

tlf.: +47 941 96 572

Påtroppende President
Ketil Bjørnebekk
#64232

ketil.bjornebekk@sf-nett.no

tlf.: +47 907 92 706

Innholdsfortegnelse

Oscar Peterson – leker seg på tangentene

Odd Børretzen mimrer om Anorakkene og annet

Presidenten har ordet

 
Kjære senatorer.
Presedenten og IPP gratulerer

Mitt år som Senatets President er snart over. Nå har samfunnet åpnet opp igjen og det blir mulighet for til å reise til utlandet igjen, så vi må håpe at dette vil holde seg framover.

Det gir muligheter for neste års President, som vil få anledning til å reise blant annet på EK. Det å møtes digitalt er en fin måte og opprettholde kontakt på, men gir ikke samme inspirasjon og kontakt nett som de fysiske møtene gir.

 Senatets årsmøte ble avholdt digitalt og vi var 18 som var til stede og 4 senatorer hadde sendt hilsen som ble overbrakt årsmøte. Dette på grunn av at NK i år ble avholdt sammen med Litauen i Vilnius.

Tror de som deltok der hadde en flott opplevelse, men vi håper at NK i 2022 blir avholdt slik det er vanlig.

Årsmøte ble gjennomført på tradisjonelt vis, med biff og champagne. Noen valgte å ha noe lettere mat, og når man sitter digitalt, tenker jeg at det er tillatt. Neste år satser vi på fysisk møte, og det tror jeg blir veldig bra. Selv om det var god stemning og mye latter så kan ikke det måle seg med å være fysisk til stedet.

Må også berømme senator #51907 Jan B. Sørensen som holder trådene gjennom hele årsmøte, og styrer presentasjonene på en utrolig god måte. Det er viktig å ha noen gode støttespillere som er teknisk ansvarlig. Tusen takk.

Det var ingen store kompliserte saker på årsmøte, men Årets Lokal President ble innstilt og det ble Anna Levina JC Oslo. Stor gratulasjon til Anna og JC Oslo.

Nyvalgt Senatets President for 2022, ble senator #64232 Ketil Bjørnebekk og med seg i styret fikk han senator #75357 Ugur Eser Gokcell, Senator #51907 Jan B. Sørensen og undertegnede som Past President.

Ønsker nyvalgt President lykke til, dette blir bra.

Etter flere år som revisor valgte senator #42093 Erik Kleiven og takke for seg, tusen takk for den jobben du har gjort, Erik. Ny revisor ble senator # 49353 Bjørn Juvik.

Vår ASE President Senator #48767 Aud Schjødt Fredriksen var i Vilnius og deltok på blant annet Senator programmet, regner med at vi vil få en fin tilbakemelding derfra til neste nummer av Efterretningene.

Regner også med at vi vil få en utfyllende tilbakemelding fra vår Nasjonal President Senator #76424 Evy Marie Tofte. Ut fra tilbakemeldinger så tror jeg det var et flott arrangement i Vilnius, og for de som deltok fra Norge ble det sikkert en fin opplevelse, og håper det ga ny giv og motivasjon til å gjøre en god innsats i egen lokalforening.

Nå har høsten for alvor kommet, og vi har stilt klokken tilbake en time. Det gjør at vi merker at kvelden blir mye kortere, men samtidig så gir den oss mulighet til å tenne lys, kose seg i høstmørket og nyte den årstiden vi er i.

Vi er heldig som bor i Norge og kan nyte de fire årstidene, og selv om høsten kan være litt grå og trist, så er det ingen årstider med så mye nydelige farger og klar himmel i finvær.

Ha en riktig fin høst.

Senatets President

#61438 Hege Marie Holthe

Redaktøren tar på vinterfrakken og har betalt kontingenten med VIPPS.

FACEBOOK – META – BEYOND

Mark Zuckerberg fortalte for noen dager siden om Facebook sin nye visjon og strategi. Der den neste generasjon av utnyttelse av Internet vil interaktere med andre mennesker på en helt annen ny måte enn dagens teknologi. Jeg kan bare anbefale hans videoforedrag på det sterkeste: https://tinyurl.com/yfoax4ba

Det nye selskapet skal hete META og skal være en ny platform for utviklere til det nye der fremme som har navnet: «Metaverse» Et nytt univers om du vil, laget av teknologi.

Zuckerberg valgte navnet META som er gresk og på engelsk vil være Beyond.

Det fikk meg til å tenke tilbake på min første tid i JCI i da jeg startet høsten 1986.

Jeg så klart at dersom jeg skulle få være med å utvikle meg selv og forme framtiden for JCI Drammen, måtte jeg gripe alle de mulighetene som kom i min vei. Allerede før august var omme, bestemte jeg meg for å gjøre noe som ville sette både meg selv, men først og fremst JCI Drammen på kartet. Jeg annonserte at jeg ville bli redaktør for vår LOM avis. Jeg så verden der framme på en helt ny måte og kalte foreningsmagsinet vårt; Ja, du gjettet riktig: BEYOND.

1987 ble et godt år og vi gjorde oss bemerket og høstet award for Norges beste LOM avis.

Ringen er sluttet.

JanB
#51907
Red

Stoff til nr 6

Ja, det er planlagt ett nummer til av Efterretninger før jul. Det blir et supert nummer med stoff fra fjern og nær. 

Vi skal bl.a. ha et “Hjemme hos” for vår nye Senats President for 2022, #64232, Ketil Bjørnebekk.

Det blir Julesnaps og gaver for barna. 

Har du en julehistorie, så send den inn til redaksjonen: kommunikasjon@jcisenate.no

 

Ketils whiskyhjørne - vi reiser vest

 

Hei alle som liker god whisky!

 

Jeg håper at noen av dere tok en tur innom nærmeste Vinmonopol eller kanskje vinmonopolet.no for å sjekke ut en av de to japanske whisky som jeg omtalte i forrige utgave. Japansk whisky er nå så populære at mange har fått opp øynene for kvaliteten de produserer, og dermed har prisene eskalert og tilgangen til disse i Norge relativt begrenset. Men, ikke alt derifra er like godt. Japanere drikker gjerne whisky med cola og da gjør det ikke noe at ikke alle smakene er like balanserte.

 

Denne gangen skal jeg ta dere med tilbake til whisky’ens opprinnelsesland. Her strides de lærde, men den dokumenterte historien tilsier at det var munker i Irland som startet med å destillere mesket korn, som er samme base som for øl-produksjon, og lagring på eikefat. Det første destilleriet som kan dokumentere sin lisens til å produsere ”moderne” whisky er Old Bushmills Distillery i Nord-Irland. Denne fikk de i 1608. Bushmills Destillery er fortsatt i dag en stor produsent av whiskey, som er stavemåten som brukes for Irsk whisky. Mens japanere heller cola i sin whisky, er Irland kjent for å ha kaffe i sin whiskey. I hvertfall er det slik vi best kjenner Irsk whiskey her på berget. Da betyr det egentlig ikke så mye hvordan whiskey’en smaker bare den ikke ødelegger den gode kaffesmaken. Irsk whiskey har derfor vært mild, urøket, og søtlig i sin karakter for de fleste av oss nordmenn. Merker som Jameson, Tullamore og Bushmills har de fleste hørt om. Men på samme måte som Single malt whisky står opp fra Blended whisky i Skottland, er det Single Pot still whisky som står opp fra de nevnte volummerkene i Irland. Nå har også nordmenn oppdaget at det finnes Irsk whiskey som faktisk er meget god uten å være en ingrediens i en kaffedrikk, og dermed har utvalget på Vinmonopolet også økt betydelig de siste årene.


Jeg har plukket ut to gode som jeg absolutt kan anbefale som en varmende drink i disse våte, mørke og kjølige høstkveldene. Dessverre er det få gode irske whiskey som er i basisutvalget til Vinmonopolet, derfor er begge disse i bestillingsutvalget. Det betyr at de finnes i noen utslag som selv har valgt å ta de inn, men at de finnes å få kjøpt på  kanskje verdens beste spritutsalg; vinmonopolet.no! Da kan du få flasken(e) levert etter noen dager til et utsalg du spesifiserer eller til nærmeste postpakke utleveringssted (da mot et moderat pristillegg).

Redbreast 15  YO Single Pot Still Irish Whiskey 46% ABV
Bestillingsutvalg, kr 899,00, VM# 12409301

Redbreast er produsert av storprodusenten Midleton Distillery i County Cork på sørkysten av Irland. Allerede i 1912 ble navnet Redbreast brukt på en flaske whiskey-likør, men er i dag synonymt med kvalitetswhiskey produsert i Pot stills av kobber og lagret lenge på gode eikefat. Redbreast selges på Vinmonopolet som 12 YO, 12 YO Cask strength (fatstyrke), 15 YO og 21 YO. Alle er verdt å smake på. Min personlige favoritt er 12 YO Cask Strength til (#12313201, kr 779) men da denne kun produseres og selges i batcher er den vanskelig å få tak i. Derfor anbefaler jeg 15 YO som koster litt mer, men er fortsatt ”good value for the money”. 12YO er også verdt pengene med sin karakterfulle milde smak, men med litt lavere alkoholstyrke og ”pondus” er den ikke på høyde med sin eldre bror. Storebror 21YO kommer i en elegant trekasse og gjør seg meget godt som en gave til en whiskeyelsker, men med dobbel pris av 15YO er den ikke dobbelt så god.

Lukt: Bærfrukt og aromatiske oljer.

Smak: Rund og myk med fruktig smak og elegant eikepreg.

Neste er en nykommer som det er verdt å bli litt bedre kjent med.

Pearse Lyons 7 YO Irish Blend, 43% ABV
Bestillingsutvalget, kr 729,90 VM# 10892301

Pearse Lyons Distillery produserer kvalitetswhiskey fra et av de nyeste destilleriene i Irland. Lokalisert i St. James (tidligere en kirke!) midt i Dublin er det også et meget tilgjengelig besøksdestilleri. Pearse Lyons finnes i 5YO, 7YO og 12YO utgaver på Vinmonopolet. Men som for Redbreast er det den i midten som kanskje er den beste. 12-åringen er en single malt og koster kun kr100 mer er også verdt prisen.
Som mange irske whiskey kommer basisen (dvs grain andelen) fra et av de få gigantiske destilleriene i Irland. Pearse Lyons destillerer sin egen malt-andel, som da sammen utgjør en blended Irish whiskey. Her er det malt-andelen, valg av fat (først brukt av sitt ”søster destilleri” i Kentucky, USA) og møysommelig lagring som gir denne whisky sin meget gode sitrus dufter og smak av tørket frukt, med innslag av kakao og krydder. En deilig kosedram som ikke møter mye motstand i ganen. Skulle du ønske å lage en ekstra god Irish coffee kan denne, uten at du bør føle en skam, brukes til det også. I aperitif.no fikk denne 89 poeng (av 100) som er sjeldent en irsk whiskey får i slike smakstester.

Lukt: Frisk sitrus med hint av tørket frukt og krydder.

Smak: Fyldig med smak av kakao og tørket frukt. Hint av grønne druer og karamellisert pære.

Da er det bare å ønske dere en fin senhøst!  

Slainté! (skotsk gaellisk uttrykk for skål, uttales ”slfor enfiddich og Glenlivet. Men ænsje”)

JCI Oslo gjør videointervju

Her er vårt nyeste intervju med Paolo Belotti fra JCI Italy. Han var VP Europe, arrangert PR og media akademi og var nasjonal president i JCI Italy. Linken

Tusen takk til en flott måte å utnytte mulighetene
https://www.instagram.com/tv/CV7rhFtpJIU/?utm_medium=copy_link&fbclid=IwAR22fUUe1SckELNjVD3fnYCAERIUiyqmUo28kqimWh_apcfU5PPtx7lUv4s

ASE President, Aud Schjødt Fredriksen #48767 fra Vilnius

Kjære Norske Senatorer.

Vi har vært bekymret de siste årene for hvordan det skal bli med Nasjonalkongressen ettersom vi har tradisjon for å ha vårt årsmøte i den anledning. Det har vært vanskelig å få juniorene til å ta på seg ansvar fordi det har vært små foreninger med små ressurser.

I fjor ble det ikke arrangert grunnet korona begrensninger og vi utførte vårt møte digitalt.

Dette året tenkte våre JCI medlemmer nytt og kreativt.

De slo seg sammen med Litauen og kjørte felles NK i Vilnius. Antageligvis ikke dyrere, men kanskje billigere enn å ha det på hotell i Norge. I alle fall hvis du ikke trengte å ta flere fly innenlands i Norge.

Det har vært andre land som også har slått sammen sine kongresser.

Det var veldig hyggelig å komme til Vilnius og føle på at det var stas at det ble noen stykker på foredrag og bankett. Det var en meget dyktig hovedtaler fra England på programmet.

For min del tenkte jeg at det kunne være fint å treffe Senatorer fra Litauen ettersom jeg ikke kom meg til Balkan konferansen som planlagt i September.

Tre Senatorer i Vilnius laget en morsom og interessant Senator tur med lunch på lørdag.

På banketten var vår egen Evy Marie Tofte konferansier. Det ble utnevnt 2 nye Senatorer fra Litauen, og det ble tatt opp ett nytt norsk medlem, og jeg fikk anledning til å si noen ord til deltakerne.

Det var også gøy for meg å bli bedre kjent med juniorene fra Norge. Hyggelige bekjentskaper.

Det som var skuffende og bekymringsfullt, var at JCI N sin deltagelse var mye dårligere enn de som hadde gitt utrykk for å skulle delta, og oppmøte på årsmøte var dårlig både fysisk og digitalt.  En stor takk til Senator Ove Rabbesvik som støtter så godt opp om juniorene.

En stor takk også til Evy Marie Tofte som stiller opp ett år til, i denne fortsatte spesielle tiden. Hun er en flink, positiv, dyktig og motiverende person. Det er ingen tvil om at hvis vi vil ha noe JCI i Norge må vi prøve å være tilstede sammen med dem når vi kan.

Med vennlig Senatorhilsen.

Aud Schjødt Fredriksen #48767

Norwegian Senats President 1997

ASE President 2021/22

Noen bilder fra NK i Vilnius

JCI nasjonale president var på NK. En spennende variant med å slå flere pjalter ihop, er kanskje en trend man burde tenke på. Jeg så for meg en nordisk gigantisk samling en gang der framme, hvor NK gikk over mange dager og hvor hvert enkelt land hadde sin generalforsamling sånn et par timer, med avstemminger av helt nødvendig karrakter.

Alle land hadde nasjonal parties og alle var invitert til seminarer og utspørringer og debattkonkurranser og masse annet gøy i badstu.

Kanskje nettopp det er noe å tenke på for en junioravdeling som kanskje ikke har funnet røttene eller enn si misjonen med en ledertreningsorganisasjon som Junior Chamber.

Redaksjonen takker senator og nasjonal president #76424 Evy Marie Tofte for utmerkede bilder.

Trykk på et bilde for å se stort bilde og for å bla til neste med pilene.

FE9BCB3D-C662-4ED7-BF17-A7430DCA186E

Batch

Berømt batch

28BB3A48-E358-4AA2-A6FF-767D8ECA1938

To nordiske

Meg og Rikey (JCI Island) som fortsetter som Nasjonalpresidenter på år 2

11119AC1-98D1-47F7-B035-88C8FBDC27DF

Programmet

Undommen oppfordres til å forme sin egen framtid

C792E79F-21B2-44BE-8817-F6D010D7814E

Hei

74735D8D-BC06-4563-B52D-BC238C2E9F63

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

37591FBF-A6A1-4325-9E9D-5C6DA82A9356

Alle er klare

32328C6D-2290-49AA-A454-B3929F9E72AE

Helt klar

Kledd for fest og Galla

9151EFF1-3890-4A03-9522-801906D81633

Galla

Galla på JCI Finlands nasjonalkongress

80DB6AD1-0CC2-42EF-B83C-ADB83619522D

Generalforsamling

Generalforsamling JCI Finland

13F677E2-7BB7-49E9-9C7A-895ADE7317DF

Verden ser på oss

1B507D25-2B95-4488-A8C5-780B9631161B

Samme med Finland

A4FE8743-7103-4500-8866-9D35F5711C2B

Storkosing

På suiten er det selvsagt Sauna

E7E458A2-D995-4724-88C3-48D4C87478DF

Utflukt

På utflukt med Jenni fra JCI Finlnd

Frem fra Glemselen - Gamle bilder fra NK 2011

Kanskje noen av verdens viktigste linker

Nedenfor vil jeg legge til viktige linker for oss alle. Denne spalten vil gå igjen og alltid være oppdatert med viktige og nye linker i din hverdag.

 

Her finner du alt om det Europeiske Senat. Følg med på våre delegater.