Nr 1 – Anno 2021

Styret for det Norske Senat 2021

President
Hege Marie Holthe
#61438

Hege.holthe@gmail.com
president@jcisenate.no

Tlf.: +47 966 22 694

VP Økonomi
Ugur Eser Gökceli
#75357

gokceli@icloud.com

tlf.: +47 924 31 439

VP Kommunikasjon
Jan B. Sørensen
#51907

ja@jasol.eu vpkommunikasjon@jcisenate.no

tlf.: +47 941 96 572

Innholdsfortegnelse

Kongen av Rock

Fifty years ago today, Elvis Presley was named one of the “Ten Outstanding Young Men” by the United States Junior Chamber (or the Jaycees). This was the only award that he ever accepted in person, and he carried it with him everywhere he went for the rest of his life.

On stage at the awards ceremony, Elvis quoted one of his favorite Roy Hamilton songs during his heartfelt acceptance speech: “When I was a child, ladies and gentlemen, I was a dreamer. I read comic books, and I was the hero of the comic book. I saw movies, and I was the hero in the movie. So every dream that I ever dreamed, has come true a hundred times… I learned very early in life that, ‘Without a song, the day would never end. Without a song, a man ain’t got a friend. Without a song, the road would never bend.’ So I keep singing a song.”

Elvis’ award as well as the tuxedo he wore to the ceremony are currently on display here at Graceland.

Her får du "FOT"

Presidenten har ordet

Kjære senatorer.
Først vi jeg ønske alle et riktig godt nytt år, selv om vi snart skriver mars.

2020 ble et meget spesielt år, hvor livet til mange endret seg på grunn av Covid-19. Den bidro til at mange arbeidsplasser måtte permittere, arrangementer avlyst og vår generelle frihet ble veldig begrenset. Det å kunne hilse å gi hverandre en klem, som er veldig naturlig for oss, ble plutselig noe man ikke kunne gjøre.

Ingen kunne se for seg at dette ville være en situasjon som skulle vare så lenge, og også ha virkninger langt inn i 2021.

Heldigvis er det kommet i stand vaksine, så utsiktene fremover ser noe lysere ut i hvert fall hvis man ser fram mot høsten.

Samtidig så vi at når de fysiske sammenkomstene og møtene ikke kunne gjennomføres, så åpnet det seg nye muligheter i den digitale verden, nå er det hjemmekontor og teams møter som er den nye hverdagen for veldig mange, men tror allikevel det aldri vil kunne erstatte de gode kollegene og den dynamikken man har ved fysiske møter.

Selv ser jeg en fare med digitale møter, er dette en ny tidstyv på arbeidsplassen? Blir det for lett å innkalle til digitale møter, og gir det oss det utbytte man ønsker?

Samtidig er det også mange fordeler. Når Norge og resten av verden åpnes opp, tror jeg mange vil kunne ha nytte av dager med hjemmekontor, og kontakter mellom landegrenser hvor man tidligere tok fly, vil erstattes av mer digital møtevirksomhet, som igjen bidrar til mer klimavennlige tiltak.

JCI som er en verdensomspennende organisasjon vil dra god nytte av å kunne møtes digitalt.

Samtidig kan det være en liten tankevekker, slik at man er seg bevisst bruken av dette digitale verktøyet. Jeg er sikker på at de fleste av oss ikke har bare en plattform og logge seg på, men både 3 og 4 (teams, Zoom, WhatsApp m.m).

EC ble avlyst i fjor, og vi håper selvsagt at denne vil la seg gjennomføre i år, men det avhenger av hvor langt Europa har kommet i vaksineprogrammet. Tiden går fort fram til 8 juni, men vi må bare håpe.

I fjor skulle Senotium vært i Kristiansand, men det ble avlyst, og i år er helgen 3-5 september satt opp.

Som Senatets President, ønsket jeg å gjøre noen endringer i forhold til fjorårets program, og siden jeg bor i Lillesand, ønsker jeg å flytte Senotium litt mer østover. Mange har vært i Kristiansand, og jeg ønske å vise fram en av Sørlandets flotteste byer, nemlig Lillesand med sin småbyidyll, men også rette blikket litt mot Arendal.

Det har vært møte med prosjektgruppen fra i fjor, og de synes at dette er en god ide, og gleder seg til å komme som gjest og har ønsket meg lykke til. Har også fått med # 60321 Ove Rabbersvik og #55026 Halvor Rismyhr med i prosjektgruppen. Vi håper å lage en flott ramme rundt Senotium i Lillesand, og alle rommene på ærverdige Hotell Norge i Lillesand er booket.

Programmet blir sendt ut når det er endelig.

Styret har avholdt et digitalt møte og presidenten har også hatt møte med styret i JCI. De ønsker å styrke seg i sosiale medier, da det er en naturlig plattform for å rekruttere flere medlemmer. Jeg synes alle skal gå inn på JCI Norway sin hjemmeside å se på aktivitetene til lokalforeningene. Kanskje har vi senatorer en del å bidra med.

Nå går vi mot lysere tider, med våren i sikte, la oss også håpe at det blir lysere tider for at verden åpner opp, og vi fysisk kan treffes.

Mvh

President

Hege Marie Holthe

#61438

Fra Redaktørens tastatur

Nye koster feier best …. men, Tarlok og jeg ble med over i 2021. Vi skal være den nye presidentens høyre hånd. Eller for meg så er det tastatur da. Vi lever nå i den Digitale hverdag.

Det siste året har vært en stor omveltning for JCI Senate Norway. Vi har fått nye nettsider og vi har fått på plass ett lenge lengtende medlemskartotek beskyttet bak en sikker database. Det gir oss mangle muligheter til mange funksjoner som har vært manuelt drevet i en menneskealder. Nå kan vi ta imot påmeldinger til arrangementer med betaling på VIPPS. Vi kan ha produkter i en webshop og vi kan ta imot donasjoner og støttemedlemsskap elektronisk. En verden uten purringer på en bankgiro, men en lettere måte å yte et bidrag til en organisasjon vi trykker til vårt bryst.

Juniorene har fått ny leder og Evy har virkelig brettet opp ermene og lagt en plan for sitt år «One Year to Lead». Hun har 1 sjanse og den har hun ønsket å benytte. Alle senatorer har muligheten for å gi sin støtte dette året. Det trenger hun og alle i hennes team.

Senotium i Lillesand og deromkring kan bli en fantastisk opplevelse. Noe mer «Sørlandet» skal du lete lenge etter. Så får vi alle bare krysse fingre for at vi seniorer får et par doser med vaksine innen september slik at vi kan møtes til reker og vannski.

JanB
#51907
Red

Senatets President-gemal for 2021 #55026 Halvor Rismyhr

Faktaboks :

Født 1955 i Oslo, far til 4 barn
Blåruss 1974
Verneplikt i Sjøforsvaret – Kvartermester
BI – bedriftsøkonom 1978
Overtok agenturfirma i Oslo 1978
Gift i 1984 (1.gang)
Flyttet til KrS 1986
Gift med Hege i 1998
Bestefar i 2018

Førtidspensjonist 01.02.21, men underviser noen timer hver uke på Lillesand Videregående skole

Forskjellige arbeidsplasser hele livet, bl. a. Næringssjef i Vennesla i 12 år, siste jobb som daglig leder Redningsselskapet på Agder

President i JC Kristiansand i 1989, Vicepresident i Nasjonale styre i 1993, Senator 1995, Senatspresident i 2003,

Hatt over 100 styreverv i næringsliv, organisasjoner og lag, samt 8 år som medlem i Bystyret i Lillesand kommune.

Ny elbil på fredag og ny brukt 20 fots Buster XXL uken før –  ikke noen slapp pensjonist her !

Intervju med Halvor Rismyhr

Spill av intervjuet med Halvor Rismyhr ved å klikke på lydfilen under her.

Pilotnettverk og mentorplattform - Tarlok Sidhu #50314

Kjære senatorer,

Jeg er glad for å kunne informere deg om at vi endelig har klart å etablere forretningsnettverk og mentorplattform for å støtte Business Networking og Mentoring prosjekter som opprinnelig ble avtalt under ASE møtet i den østerrikske gamlebyen Feldkirch.

Det har vært flere møter i den nå kombinerte gruppen for å velge den mest passende online plattformen for å etablere forretnings- og mentorsøknad på vår offisielle nettside. I utgangspunktet ønsker vi å kontrollere kostnadene samtidig som vi får tilbakemeldinger fra brukerne og vurderer etterspørselen før vi går videre til neste trinn. Så langt er all innsats gjort på dette prosjektet av gruppen fri for kostnader.

I fremtiden, når vi har fått positive tilbakemeldinger fra brukerne om fordelene, kravene og etterspørselen, kan den utvikles til en mer profesjonell plattform som bedre oppfyller eventuelle identifiserte behov og kan skaleres til det forventede etterspørselsnivået. Dette kan føre til at vi må bestemme oss for å investere i programmering.

Vennligst gå til Business & Mentoring siden på vår hjemmeside på http://www.jci-senate.eu/business-networking/ og her kan du velge ditt foretrukne språk for å registrere hva du kan tilby og / eller hva ditt støttebehov  er.

 

Du trenger kanskje støtte for personlige, JCI eller forretningsformål, eller kanskje du kan tilby å støtte et individuelt eller prosjektteam ved å bruke din ekspertise og erfaring til å veilede dem. Du kan selvfølgelig registrere deg for begge. 

Ved å klikke på linken på det valgte språket, omdirigeres du til et Google-skjema som du kan fylle ut. Når du har fylt ut og sendt inn skjemaet, overføres det deretter manuelt til et Excel-regneark, slik at vi kan matche den enkeltes behov og tilbud.

Forretnings- og mentorgruppen vil velge den beste matchen som er tilgjengelig, og deretter kontakte de enkelte senatorene ved å dele kontaktinformasjonen.

Vi håper at dette vil tenne virksomheten og mentorideer som vi har diskutert en stund, og med din hjelp vil vi fortsette å utvikle oss til beste for våre medlemmer.

Hilsen

Tarlok Sidhu

JCI senator #50314

Ase Senatet styremedlem 2019/2021

tarlok.sidhu@jcisenate.no    +47 911 26 998.

Minneord etter - #33412 Ivar Kåre Ingvaldsen

Vennskapet vårt startet på en Vågsbygdruta buss på vei fra Kvadraturen til Kristiansands beste vestkant i 1969.
Vi var begge tilflyttere med familie fra Stavanger, og fant tonen umiddelbart. Da vi begge hadde barn i samme alder ble det hyppige sammenkomster i årene Ivar og Liv Gro fortsatt bodde i byen.

Ivar og jeg hadde mange felles interesse og blant dem dukket JCI – JCK opp. Jeg ble medlem på et tidligere tidspunkt enn han, men han kom med ganske snart etter. Han var et aktivt medlem av JCK og fikk også utrette mye der.

Jobbsituasjon i 1977 avstedkom at familien Ingvaldsen flyttet tilbake til Stavanger, men vi holdt kontakten vedlike, og de gangene jeg var på de kanter var det obligatorisk å finne sammen. Som en naturlig konsekvens ble han transfer til JCS hvor han virkelig blomstret med mange prosjekter, lokal og nasjonale verv i mange år, også etter at han fikk sitt Senatorship.

Som Senator vil mange huske ham som den ivrige Siddisen som var en ivrig deltaker i JCI nasjonale og som representant for Det Norske Senat internasjonale sammenheng.

I 1987 var det min tur å vende tilbake til Stavanger, og for meg var det også en jobbsituasjon. Ivar utstrålte virkelig glede for min «hjemkomst» og det gledet meg.  Mang en stund vi var sammen fikk jeg høre historiene om han innsats i JC og jeg fikk noe innblikk hvordan organisasjonen hadde utviklet seg.  

Golferen Ivar er uforglemmelig. Han startet i «voksen» alder, men igjen iver og pågangsmot gjorde ham til en verdig motstander hvor deltok.

Som «skriver» i Senates styre og medarrangør av Senotium i 2005 kapret Ivar meg som sponsor for arrangementet og jeg var invitert til fredagsarrangementet. Vi fikk deltakerlisten ihende, hvor jeg oppdager at senator nummeret ikke var påført.  Da svarte Ivar, ikke overrasket. «Du har ikke betalt», du er sponsor! Dette ble siste gang jeg var sponsor.

2006 Senotium Karmøy var i Ivars regi og viste igjen hvilke organisatoriske og arrangørs egenskaper han hadde.

Hans og Liv Gros vennskap til Morag og Peter Browning, UK, og deltakelser sammen på mange Senotier de siste tiår, den siste på Kongsberg 2017, viste hvordan gjestfriheten fikk uttrykk at Ivar arrangerte Pre Tour for dem med blant annet opphold på hytta på Sjernarøy i Ryfylke, biltur til Nordkapp og mange andre aktiviteter for Senatorene på besøk fra utlandet.

Foruten at han var en stor Viking Fotballag fan siden var liten da at hans far spilte på laget i en av lagets store perioder, var også rakfisk blant hans store lidenskaper. Utallige oppdiskinger under denne sesongen, i årenes løp, og med finalen like før julen.

Foruten å være en svært god vert utviklet han seg til å bli en meget dyktig «Chef» på kjøkkenet, som alltid ble en ekstra bonus til sine gjester.

Ivar, det er så mye å minnes og mange takker for ditt vennskap, og du har vært inspirasjon og støtte meg gjennom alle årene, og forglemme ei alle opplevelsene vi hadde sammen.

Takk Ivar, og hvil i fred.  

#27438Odd Johan Stene.

Frem fra Glemselen - Senotium 2009

 

Senotium i Kristiansand  4 – 6. September 2009

Med fullriggeren ” Sørlandet ” under fulle seil som symbol gjennom 40 år, fortsatte også Senotium 2009 sin ferd i JC kjent kjølevann.

Mannskapet som var hyret for ferden var gamle sjøulker med fartstid om bord i det tidliggere fartøy

” JCI Kristiansand ”, og godt kjent i det Sørlandske farvannet.

Ferden startet for noen torsdag i et forferdelig uvær med regn og stiv kuling i kastene.

Det ble liggedag ved et besøk på Vertshuset Pieder Ro, fiskerestauranten på brygga i sentrum av byen.

Noen av golferne ankom samme kveld, og også de  fikk sitt første besøk i Senator Baren. Heldigvis var vi på fast grund og ingen gikk derfra våte på beina.

Fredagen startet oppløftende med avgang for golferene i god stemning og oppholdsvær med laber bris.

The winner takes it all.

The Golfer Ivar Ingvaldsen  # 33412

De ” hjemmeværende ” tok en tur på byen og fant også noen særverdigheter av interresse. Båttur ble det også.

Manskapet benyttet dagen å gjøre resterende rigging og logistikk før avreise kl.1830.

For å bli kjent i Staden som Danske Kongen Christian IV i sin tid grunnla, bordet alle seg plass på City Train.

Avsted gikk det på kryss og tvers blant ærverdige byggverk av eldre og nyere årganger.

Vel fremme i Bakgaarden Messe & Bysse (Bar & Restaurant),  loset ” basens ” leder oss gjennom den edle drikk, Rum´s historie, og henviste oss med snaksprøver og cubanske mysterier for så å gi oss henfallen til en eksotisk coctail før den caribian ispirerte fiskeretten.

Videre bega både pasasjerer og mannskap seg videre til bungaloven hvor Den uoffisielle Senator baren fortsatte til the Harbour clock startet, og Harbour Light slokket.

Mottakelsen til Senatorfrokosten lørdag var en blanding av forundring og mustikk. To av servitørene var tidliggere kollegaer av meg, og hadde aldri i sin praksis i alle år servert biff og musserende vin til frokost.

I ettertid forstår jeg hvor unik denne tradisjoner er.

Stemningen var flott og hilsener, gaver og rosord ble formidlet.

Distansen til vår neste havn gikk med en avstikker til Odderøya hvor vi fikk lokalisert kveldens oppholdsted samt en liten stopp på kanon stillingplassen på toppen.

Utsikten av innseilingen til Kristiansand hadde vært bedre om det ikke hadde startet å regne mens vi var på toppen.

Vår vert for dagtid var Erik Rostoft # 48734. Han guidet oss først gjennom Sørlandsparken med bussen og informerte om den historiske utvikling og om utvidelsesplanene for området.

Lunsjen ble servert i Fritidsparkens års nyervervelse, KUTOPPEN,

et gårdsbruk i miniatyr.

Landlov frem til kl.1900 ble benyttet på egenhånd og det ble fortalt at noen hadde satt sjøbein på skuta til Kaptein Sabeltann. Skip Ohoy.

Oppmøte på Caledonien og avgang til Odderøya og Senator Baren på Kongeloftet, og videre bevertning av sjømat i Komissærsalen.

I god tradisjonell JC ånd, at gjør man noe, så skal det gjøres skikkelig.

Så ble det!

Da Linda, ( elev hos meg for 25 år siden ) som var hyret inn som mannskap, og jeg stengte skuta langt på natt var det gjort stort sett rent bord, både med tallerkener og glass.

Bra presstert.

I tradisjonens tro fikk ” førstereisgutt ”

Martin Karlsen # 68088 ordet, og hilste til sine ” eldre ” Senator venner og uttalte  ” det er siste gang jeg deltar på Senotium for første gang.”

I tillegg var det en glede å se at også Senatorer fra Kristiaasand deltok for første gang,

og fant det meget trivelig å være tilbake i god gammel JC stemning.

Søndag etter fokost var et 20 talls pasasjerer på en visitt i Arkivet – også kalt Gestapokjelleren.

Dette er et musum som viser forhold under okkupasjonen 1940 – 45 i byen. Kommentarer fra noen ga uttrykk for at dette var sterk kost.

Da nesten alle hadde forlatt skuta og roen hadde inntatt oss igjenværende, kom en overraskende fortsettelse på ferden.

Da Mike # 11913 og Clare Ashton # 31337 ikke skulle mønster av før mandag, på Mikes bursdag, forlenget de denne Event med å invitere mannskap søndag aften liggende til kai på brygga.

Ashtons, #60321 Ove Rabbersvik,

#31312 Steinar A. Kvanes og jeg heiste fremre fokk og startet feiringen med å gjenåpne Senator Baren kl. 1800.

Vi forhalte videre til ” Makrellen ” for et bedre måltid og hyggelig prat.

Senator Baren stengte til slutt mandag kl. 0030 am, etter at Mike hadde fått gratulasjoner fra sin kone, Clare, og meg.  

Er det slutt nå?

JC Kristiansand i et historisk perspektiv blir – 40 år – en gjennomgående fellesnevner.

JC Kristiansand eksiserte fra 1962 – 2002.

Første gang NK ble arrangert i Sørlandsbyen var i 1969, i tilknytting av at Hotel Caledonien åpnet samme år.

Senere var det 10 års intervaller for de neste NK,

1979, 89 og 99.

Under Senotium 2009 var det første gang Senatorene hadde sitt eget, separat, arrangement på Caledonien.

Erik Krognes # 20166 ble utnevnt til

 Ambassadør Erik Von den Trofaste

Med den aller største hengivenhet for fremtiden fra Caledonien´s  jc venner.,

da han har deltatt for femte gang, i 40 år. Gratulerer.

Mike Ashton, Birmingham, som besøkte Kristiansand i 1974, som internasjonal VP med ansvar for Norden, fikk et eksemplar av boken ” Fra Ide til virkelighet ”, historien om JCN fra start til 1979.

Et prosjekt som ble virkeliggjort av

Per Weiseth # 18815 august samme år.

Mike ble både glad og overrasket å se seg selv igjen

slim line.

Paal Ascjhem # 22040 brukte ” Fra Ide til Virkelighet ” som sin slogan i sitt president år 1977 – 78 i JCN. 

Det er definitivt slutt for denne gang.

For min del har det vært viktig at Senotium skulle bli et arrangement av ” gammelt godt merke ” og at mimrefaktoren også skulle få rom og sted.

Vi, mannskapet, og jeg, er takknemlig for alle positive tilbakemeldinger og at trivselfaktoren var høy.

 Takk for denne gang og jeg håper vi en gang i fremtiden igjen kan seile

# 27438 Odd Johan Stene 

President Norwegian Senate

Senator i Holland på gata digger musikken