Nr 3- Anno 2023

Styret for det Norske Senat 2023

President
Ugur Eser Gökceli
#75357

gokceli@icloud.com

tlf.: +47 924 31 439

VP Kommunikasjon
Jan B. Sørensen
#51907

ja@jasol.eu

kommunikasjon@jcisenate.no

tlf.: +47 941 96 572

IPP
Ketil Bjørnebekk
#64232

ketil.bjornebekk@sf-nett.no

tlf.: +47 907 92 706

Innholdsfortegnelse

Morgengymnastikk med Reidar Morseth

Presidenten som vert på Senotium

Det sies at et bilde sier mer enn 1000 ord. Historien fra Senotium kan derfor ikke sies bedre enn denne billedserien

 

Uğur Eser Gökceli
Senats President
#75357
Det Norske Senat

Den mørke årstid er ikke så verst

En sommer er over og vi har gått inn i den mørke årstid, som vi øl-elskere sier. Historien startet med kampen for å få inn Bayerølet tilbake i hyllene.

Norges Eldste bryggeri, AASS, har mange aktive grupper og den jeg tilhører er Den Drafnensiske Bayer Loge. Som navnet tilsier er mørkt øl og da helst Bayer å foretrekke i den mørke årstid, som starter 21.september. Vel og merke kun «hvor der blir tilbudt». Altså om du kommer på et sted, en pub eller liknende, som ikke har mørkt øl på sortimentet, kan du benytte en annen sort, uten å få bot.
Når våren kommer, den 13. april, innledes Den Lyse Årstid, ved at det lyse ølet overtar herredømme.

Allerede i 1987, på sitt første møte, påla D.Ø.V.s (Drammen Ølets Venner) styre seg selv den såkalte ”Bayerplikten”. Dette for å skape oppmerksomhet rundt, og interesse for, det mørke øl fra Aass Bryggeri. Viljen til å slå et slag for dette ølet, som både i Drammen og på landsbasis tapte marked, var sterkt tilstede.

 Da bryggeriet mistet troen på bayerølet, og i 1989 lanserte et lysebrunt øl som ble kalt Münchener som erstatning for dette, ble det fart i D.Ø.V.s kamp for å få bayer’n tilbake. Da både Aass Bock og Aass Juleøl ble stengt inne på statsmonopolet i 1990, ble ølvenner mektig irritert. Irritasjonen steg ytterligere da Aass Münchener ble tatt av programmet, – ja; venner av det mørke øl ble rett og slett forbannet.

Etter 5 år uten bayer vedtok D.Ø.V.s styre enstemmig å opprette en kampgruppe for det mørke øl, og stiftet i 1994 Den Drafnensiske Bayer Loge. Allerede året etter var Bayer’n tilbake i hyllene, og også for første gang i skjenkestuenes kraner. Det var den 21. september 1995. Æren for dette må tildeles Bryggerimester Kjell Halvorsen, som aldri vaklet i troen på bayerølet og således oppfylte losjebrødrenes drømmer. Kjell Halvorsen ble kanonisert til helgen, og ble bayerlogens høye beskytter.

Den 21. september er derfor losjens helligdag, St. Kjells Dag.

Denne dagen feires med brodermåltid, opptak av ”søkende sjeler” (nye medlemmer) og utnevnelse av Bayersvenner og Bayermestre.

I D.Ø.V er det i dag omlag 50.000 medlemmer og det er trolig verdens største bryggeri-supporterklubb.

Du leser mer HER https://www.drammenbeer.no/

 

JanB
redaktør

—-

 

Redaksjonen og styret har en oppfordring til at DU er mer aktiv til hva du ønsker deg i og av Efterretningene. Nederst har du en link til å sette ned noen ord om nummeret du nå leser. Vi vi alltid gjøre det bedre og til det, trenger vi DITT innspill.

International Crayfish Conference, Halmstad – 11-13 August

For 60. gang arrangerte JCI Halmstad ICC, eller som de selv sier Kräftskivan. En kräftskiva er et krepselag og som er en stor tradisjon i Sverige.

 

JCI Halmstad har gjort dette til et helgearrangement med home hospitality, faglige foredrag/seminarer, senator lunsj, senator BBC og galamiddag. En veldig trivelig og internasjonalt JCI event som har mange faste følgere fra fjern og nær.

Nytt av året var at arrangementet var flyttet fra det flotte strandhotellet Tylösand Hotel til et sentrumnært moderne hotell. Litt trist for oss som synes Kräftskivan = Tylösand, men for arrangementkomiteen og for å holde kostnadene nede ble det i år gjort et valg om å flytte. For i år var det helt OK, da stormen Hans hadde gjort strendene ute ved Tylösand fulle av drivved, blader og tang, og badevannet var infisert med kloakk fra overfylte avløpsrør.

Vi begynner med Get-together samling med noen glass bobler i hotellets resepsjon før vi busses ut for krepselag hjemme hos utvalgte Halmstad medlemmer. Vi var fordelt ut til vertsfamiliene rundt i Halmstad hvor vi ble møtt med god drikke og bli-kjent samtaler, før vi satt oss ned til pyntede bords utendørs. Alle fikk utdelt en «kledelig» kräftor-hatt og sangark. Et godt krepselag inneholder korte festsanger og gjentagende skåling med snaps. Ekstra moro for de som ikke kan svensk og med noen fonetisk oversatte sanger kunne de også delta. Kokte (dog importerte) ferskvannskreps serveres med ostepai, salat og velsmakende svenske oster, godt med øl og snaps. Etter at mørket hadde lagt seg, hauger med kreps og ditto flasker snaps fortært ble vi hentet med buss og kjørt tilbake til hotellet. Her ble kvelden avsluttet i baren på hotellets takterrasse. Da hadde vi blitt kjent med noen nye fjes og gjenopptatt vennskap med andre – helt i tråd med god JCI-ånd.

Neste dag startet med to foredrag/kurs for medlemmene mens vi senatorer med følge gjorde oss klare for senator-lunsj. Tradisjonen tro stiller Halmstad opp med en helt spesiell og underholdende lunsj med The Kitchen Club. I år var det premiere for The Sparkling Kitchen Club som fikk «stafettpinnen» fra The Millenium Kitchen Club i fjor. Det var jo ekstra trivelig å se at The Sparkling nå hadde fått med seg en norsk representant, den alltid ja-svarende Aud! The Kitchen Club er verter og står for mye av underholdningen. Det tradisjonell serveres kokt/varmrøkt laks med poteter som hovedrett sammen med gode mengder Cava. Slikt blir det god stemning av. Takk til Aud og de andre i for både strålende bevertning og gode humoristiske innslag.

Etter vel 2,5 timer med lunsj og bobler, var det tid for spesialøvelsene Tie Society Drink (Crayfish tie club) med bl.a. sabling cava-flasker, etterfulgt av Bumble Bee Club (senator badeklubb). Årets BBC ble en flau affære da vi var innendørs og langt fra vann, bare et lite oppblåsbart badebasseng fylt med lunket vann ble stilt til disposisjon. Men vi klarte da å ha det moro med bare litt vann også.

Kvelden ble avsluttet med bankett og taler på hotellet. Neste dag var det ikke noe formelt program utover sen frokost på hotellet og utsjekk. Været var blitt betydelig mer sommerlig, så da ble det tur ut til Tylösand for strandvandring og lunsj, før 5 timer i bilen hjem til Tønsberg.

Til neste år forventer jeg å se mange flere norske senatorer!

 

/Ketil #64232

 

Association of JCI Senators in Europe

Dear Senator,

as you know membership of the Association of Senators in Europe (ASE) is free of charge and you have already declared your membership when attending one or more of our General Assemblies.

So that we can provide better services to our members; communicate with them regularly; send out notices of General Assemblies and to comply with the legal requirements of GDPR and our registration with the Register of Associations in Strasbourg we are setting up an electronic Membership Register and need your help to do that.

Please complete and return the attached membership form, which has some options on what communications you would like to receive from the ASE in the future, to membership_ASE@outlook.de

We are also planning to use the membership register as the base for an Online ASE Directory that will be developed this year and of course you will have the option to opt out of being in the directory if you wish.

For those who wish to see our current constitution before completing the form here is a link: https://www.jci-senate.eu/wp-content/uploads/2021/06/Dual-language-ASE-Constitution-2021.pdf

We would be very grateful if you could return the membership form as soon as possible.

Slàinte Mhaith

(Du ser helt styret i linken under her)
2023-24 ASE Board

Ketils whiskyhjørne – Norsk Blended Malt whisky

Hei alle som liker god whisky!

Sist innlegg handlet om Blended Malt whisky, dvs to eller flere single malts fra ulike destillerier som er blandet sammen til å bli et nytt produkt. Jeg håper flere av dere har kikket litt ekstra etter i hyllene på Vinmonopolet etter Blended Malt og kanskje tatt med en Moneky Shoulder eller om dere var så heldige å komme over en Supersonic mens de ennå var å finne i hyllene.

Mange tenker ikke over et en Blended malt kan være like unik som en Single malt og absolutt verdt å ha i eget skap.

Nå har det også skjedd i Norge, en eller riktigere to “brødre” av Blended malt er lansert! I et land hvor det fortsatt er svært begrenset med Single malt er det moro at to norske destillerier har funnet sammen og lansert hver sin utgave. Disse to brødrene heter begge “Flo og Fjære” og ser tilsynelatende like ut med identisk flaske og neste like etiketter.

Så hvem står nå bak disse? Ja, hvem ellers enn Jon Bertelsen fra Det norske Brenneri i Grimstad og Roar Larsen  fra Myken Destilleri, på øya Myken i Nordland. Jon kjenner mange fra sin tid som Cognac-kongen, men nå er han masterblender på Det Norske Brenneri og har lansert sin egen Eiktyrne whisky i flere utgaver de senere årene og ikke minst Harahorn gin. Roar Larsen er SINTEF-ingeniøren fra Trondheim som “strandet” på øya Myken langt ute i havgapet utenfor Helgelandskysten og fikk med seg kone og noen gode venner, en slump penger og startet whisky og gin destilleriet Myken i 2014. Myken har blitt et populært reisemål for mange turister som vil oppleve den mektige naturen, god mat og en hands-on destilleriopplevelse.

For syv år siden byttet Myken og Det Norske Brenneri fat. To 40-liters ex-bourbonfat ble sendt fra Myken til Grimstad og to 40-liters ex-sherryfat ble sendt motsatt vei. Nå har Myken laget Flo basert på fatene fra Grimstad blandet med egen whisky og Det Norske Brenneri har laget Fjære blandet av Mykenfatene og sin egen whisky.

Flo og Fjære, Myken Destilleri, 50.3% ABV
Bestillingsutvalget, kr 1199, VM#16307302

Flo består av whisky fra to 40 liters fat som tidligere har inneholdt spansk sherry  med whisky fra tre 200 liters fat som har inneholdt amerikansk bourbon. Det er tappet 688 flasker av denne.

Farge: Gyllen
Lukt:
Vanilje, salt, karamell, frukt, mandariner og søt sherry.
Smak: Vanilje, mandarin og søte epler, rosiner, mandler, ettersmak av krydder og pepper.

Flo og Fjære, Det norske Brenneri, 50.3% ABV
Bestillingsutvalget, kr 1199, VM#15929002

Fjære er Det Norske Brenneris versjon og består av whisky fra to 40 liters fat som tidligere har inneholdt amerikansk bourbon med whisky fra to 250 liters som tidligere har inneholdt spansk sherry, respektive søt PX og tørr rød Oloroso. Det er tappet 568 flasker av denne.

Farge: Kobber
Lukt:
Krydret nese av rosiner, tørket aprikos, vedbål, seilduk og treoljer. Kompleks.
Smak:
Fruktig anslag. Aprikos, vanilje, lakris og mørk sjokolade. Avslutter mot appelsin og sort pepper.

Masterblender på Det Norske Brenneri, Jon Bertelsen, med Flo og Fjære, de nye historiske norske whiskyene. Foto: Det Norske Brenneri

Dette er et eksperiment som har resultert i to gode whiskytapninger med hver sin karakter. Dette har gitt en vellykket blanding fra to ulike destillerier. Kombinasjonen av små (40 l) og store (200, 250 l) gir en større dybde og kompleksitet enn bare små fat. Alkoholen er veldig godt integrert i begge tapningene.

Det er veldig vanskelig å peke ut en vinner. Flo virker rundere og litt kremete. Fjære virker litt skarpere i kantene, men med et godt sherrypreg. Begge bærer litt preg av at de kunne fått enda noen flere år på seg i fatene. Det er ukjent hvor lenge de fikk være i «marriage vat», stort fat hvor ulike whisky blandes og får integreres i hverandre før de går på flaske.

Men uansett en historisk Blended malt som vi nok aldri vil se igjen!

Ha en trivelig høst !

Slainté – Skål

Ugurs Cigar verden

Her har dere en av mine avslutt favoritt Placencia Alma Fuerte. Det er flere varianter. Hittil smakte jeg Robustus, Generation V og Nestor VI.

Navnet Alma Fuerte kan oversettes til sterk sjel.

Plasencia har lenge laget sigarer for andre selskaper, men da de i 2017 trådte inn i rampelyset med sitt eget merke, gjorde de det med et utropstegn. Jeg smakte 3 av sigarene fra Placencia, Robustus 1 er perfekt  favorittstørrelse når det gjelder smak, men når det gjelder utseende, står Sixto II Hexagon-sigaren helt alene i en overfylt bransje som ikke prøvd ennå. Dette er en sigar som bør nytes med god tid. Len deg tilbake, skjenk i deg din favorittdrikk, enten det er en kaffe, for meg rum eller single malt whisky eller til og med en torvholdig whisky for noen foretrekker. Utrolig god smak som gir feiring følelse.

BASIC INFO:

Plasencia Alma Fuerte

Dekkblad: Nicaragua (Jalapa)

Binder: Nicaragua

Fyllstoff: Nicaragua

Lengde: 5,25″

Ring Gauge: 52

Størrelse: Robustus I (Robusto)

UTSEENDE:

Hver eske er pakket i bokser med 10 stk. og har en del som kan skilles fra emballasjen og brukes som askebeger. Det er komplett med 4 utskjæringer for sigarer og en Plasencia-logo i metall i midten. Når det gjelder den viktigste delen, har sigarene tre bånd. Det første er et tynt bånd i svart og gull med bokstaven P gjentatt i en sirkel. Det andre båndet bruker de samme fargene og viser Plasencia med Alma Fuerte i mindre skrift. Til slutt er fotbåndet reversert med svarte bokstaver på gull som angir Alma Fuerte. Det Jalapa-dyrkede omslaget er rikt på oljer, og denne eskepressede sigaren er fast uten hulrom i tobakken og med en godt pakket fot.

 

Aromaen fra foten har en kakaosødme med et snev av jord, mens det kalde trekket byr på en moseaktig, jordaktig komponent. Basert på det kalde trekket smaker jeg med “Rumbullion”  også «finch Schwäbischer Hochland Whiskey”. Jeg fikk tips så skal kombinere denne sigaren med en torvholdig whisky som Laphroaig. Når sigaren er tent, forplanter noe av torven fra det kalde trekket seg til de første par trekkene.

Etter hvert som jeg beveger inn i den første tredjedelen, forsvinner torvtonene og sigaren utvikler toner av sjokolade med innslag av kaffe og en subtil jordsmonnstone. En plommesødme henger igjen i bakgrunnen og i avslutningen av sigaren, som også har et snev av krydder i etterpusten.

I den andre tredjedelen av sigaren går sjokoladetonen over i kakao, mens kaffetonene består. Plommesødmen henger fortsatt igjen i bakgrunnen av denne deilige røyken, som fortsetter å vise litt subtilt krydder i etterpusten sammen med en sjokoladearoma.

Når jeg avslutter opplevelsen kjent som Plasencia Alma Fuerte Robustus,  forblir de primære smaker av kakao, mokka og kaffe som alle kjemper om overherredømme når sigaren nærmer seg slutten. I etterpusten henger litt med en mokka-finish i nesen.

Tar DU utfordringen

I motsetning til stortingsvalg og kommunevalg foretar vi valg av ny ledelse i Det norske Senat hvert år. Arbeidsoppgavene for Presidenten og Påtroppende President er også mindre omfattende enn for våre folkevalgte politikere, samt at aksjehandel i kombinasjon med vervet er fullt mulig uten å bli rammet av habilitetsregler.

Beklageligvis er det per i dag svært få betalende medlemmer i JCI Norge, ca. 30 i tallet fordelt på 6 lokalforeninger med et spenn på 1-12 medlemmer. I praksis er det vel bare halvparten av foreningene som har noen form for aktivitet hvis vi legger godviljen til. Det er derfor besluttet at NK ikke arrangeres i 2023, kun generalforsamling med etterfølgende fest/middag lørdag 28. oktober.
Et digitalt årsmøte i Det norske Senat avholdes på formiddagen samme dag.

Det norske Senat består i dag av ca. 300 Senatorer som vi sender digital informasjon til gjennom Efterretninger. Disse har bred erfaring både fra sin aktive tid i JCI og et variert yrkesliv. Vi ønsker fortsatt å holde liv i dette nettverket. Ved siden av årsmøtet i Det norske Senat, har vi de siste 27 årene arrangert Senotium første helgen i september for Senatorer og ledsagere. Dette er en tradisjon som vi ønsker å fortsette med hvor ansvaret for arrangementet tillegges Senat Presidenten, fortrinnsvis med assistanse fra styret og øvrige Senatorer i sin eksisterende eller tidligere lokalforening.

Deltagelsen på Senotium har variert de siste årene. Delvis grunnet høy gjennomsnittsalder blant Senatorene, redusert antall lokalforeninger, samt et fåtall deltagere fra den yngre garde av Senatorer (#70000 og oppover). Det ser ut til å være behov for nye idéer til gjennomføringen av Senotium med tanke på innholdet i programmet for en helg til en overkommelig pris. Det er mange kreative personer blant vår yngre Senatorer som burde ha interesse av å lede Det norske Senat ett år, samt arrangere et Senotium som kan fenge interesse blant Senatorene.

På denne bakgrunn oppfordrer vi spesielt den yngre garde av Senatorene til å stille som President og Påtroppende President kandidater til Det norske Senat for 2024. Selv med et fåtall aktive lokalforeninger er det tross alt utnevnt mange Senatorer de siste 20 årene som bør være aktuelle.

For at dette skal skje oppfordres de Senatorene som mener seg meningsberettiget og taleføre (og det er det jo en god del av) til å foreslå aktuelle kandidater til ovennevnte verv.  Forslagene sendes vår Senat President Ugur Eser Gökceli, slik at Senat styret kan kontakte kandidatene før årsmøte 28. oktober.

Til våre yngre Senatorer: En Senator utnevnelse er en flott utmerkelse som hvis den forvaltes riktig kan gi et verdifullt og utvidet nettverk også etter en aktiv tid i JCI Norge.
Så grip muligheten og ta utfordringen!

Bjørn Juvik
#49353

2023 JCI World Congress in Zürich, Switzerland

 2023 JCI World Congress in Zürich, Switzerland

The 2023 JCI World Congress, hosted in Zürich, Switzerland from 14-18 of November, is right around the corner! With the congress motto “Let’s Inspire: Challenge the Present and Create the Future” you can be sure to leave this experience an improved, stronger leader. The events will focus on unique and innovative ideas, looking towards new solutions for tomorrow. As you connect with people from around the world, there will also be numerous certified speakers that will inspire and inform participants about the possibilities of the future. And of course, there will be many classic JCI programs available including the Creative Young Entrepreneur Program, Public Speaking and Debating. 

Zürich is the largest, most energetic city in Switzerland and is a major contemporary arts and shopping district.You can explore Kunsthaus and the Rietberg Museum to witness historic artwork, or visit Chagall’s stained glass windows in the Fraumünster. Those more interested in nature can bike around Lake Zürich and enjoy this city’s excellent public transit system. You can learn more about this vibrant city here.

Visit the JCI Virtual Community to get your ticket! You can also read more about this professional opportunity on their official website here.

Official Social Media:

Instagram

Facebook

LinkedIn 

British Senate - fill up your calendar