Nr 4- Anno 2022

Styret for det Norske Senat 2022

 

President
Ketil Bjørnebekk
#64232

ketil.bjornebekk@sf-nett.no

tlf.: +47 907 92 706

VP Økonomi
Ugur Eser Gökceli
#75357

gokceli@icloud.com

tlf.: +47 924 31 439

VP Kommunikasjon
Jan B. Sørensen
#51907

ja@jasol.eu

kommunikasjon@jcisenate.no

tlf.: +47 941 96 572

 

IPP
Hege Marie Holthe
#61438

Hege.holthe@gmail.com
president@jcisenate.no

Tlf.: +47 966 22 694

Innholdsfortegnelse

Dagens trim skader ikke

Presidenten har ordet

 

Kjære senatorer!

Det har gått mange måneder siden forrige utgave av Efterretninger. Styret har vedtatt at vi vil endre antall utgivelser fra 6 til 4 per år, men heller bruke websiden vår til å publisere nyheter. Vi håper at alle tar et titt på websidene sånn inneimellom for informasjon. Vi i styret er travle mennesker og det kan dessverre ta litt tid før vi får satt oss ned for oppdateringer.
Siden forrige utgave har vi arrangert Senotium i Tønsberg 26-28 august. Dette ble et hyggelig treff for 28 senatorer og ledsagere med vikigtid og Tønsberg by’s lange historie som tema. Her fikk vi prøvd oss som roere på Saga Oseberg på Tønsberg-fjorden, spist lunsj utendørs på vikingodden og en guidet tur gjennom byen og opp på Slottsfjellet og Slottsfjellmuseet.

En fyldig artikkel med mange fine bilder fra Senotium er publisert i European Senate magazine Autumn Edition (for informasjon se https://britishsenate.org.uk/magazine/). Anbefaler alle å abonnere på dette.

British Senate er kjent for sine mange turer og arrangementer. Det at de også er en veldig trivelig gjeng gjør at det alltid er moro å være sammen med de. Etter Drumming Out i Leeds i april fristet det med å være med til presidentens Jonathan Nicholson hjemsted, kanaløya Jersey, i oktober. De fleste nordmenn på min alder kjenner kun Jersey gjennom TV-serien om privatetterforsker Bergerac. Det var derfor mer spenning jeg logget inn på hotel Pomme d’Or i hovedstaden St.Hellier. Lite viste jeg om Jersey, men etter en langhelg med guidet dagstur rundt øya og besøk på mange historiske steder har jeg nå et helt annet inntrykk. Det jeg visste var at mange formuende personer bor på øya på grunn av øyas  gunstige skatteregler. Kanskje forventet jeg en britisk utgave av Monaco. Men der tok jeg nesten helt feil! Selvom finans er øyas hovedinntekskilde og det finnes eiendommer og hus i multimillionklassen, er det en stor andel landbruk og handel som preger øya. Kanaløyene er kun underlagt det britiske kongehuset og har egne lover og domstol, eget bankvesen og egne sedler og mynter. Nærheten til Frankrike vises tydelig da mange av gatene har franske navn. Veiene er smale og det er 3 km med firefelts motorvei med fartsgrense 70km/t. Da hjelper det lite å kjøre rundt i en Lamborghini.

Den 21-23 oktober var det Nasjonalkongresshelg i Trondheim, med Senatets Årsmøte lørdag 22 oktober. Kun tre senatorer deltok fysisk, men med dagens digitale møteteknologi hadde vi med oss 16 senatorer på Zoom. Helgen startet med sosial samling med juniorene på fredagskvelden i Trondheim sentrum. Lørdag startet med senatets biff&Champagne frokost i møtelokalene til Sparebanken 1, hvor også juniorene hadde sin samling, før Senatets Årsmøtets ble klubbet i gang med skåling og tradisjonell møteagenda. Vi hadde med oss både unge og godt voksne senatorer og det er flott å se at alle aldre nå behersker digitale møter. Vi hadde også med oss Martin Karlsen fra Halifax og Bjørn og Eva fra Spania. Senatets styre for 2023 ble valgt med #75357 Ugur Gökceli som president, #51907  Jan B Sørensen gjenvalgt som VP Kommunikasjon, #64232 Ketil Bjørnebekk som IPP, og #49353 Bjørn Juvik gjenvalgt som revisor. Postene Påtroppende President og VP Økonomi hadde ingen kandidater, og styret er gitt i oppgave å se etter kandidater. Her er det alstå en strålende mulighet til å bli kjent med det norske senat og våre internasjonal venner for de som ønsker å bringe senatet videre fremover.
På grunn av personlige omstendigheter ble juniorenes valg av styre for 2023 utsatt på ubestemt tid.
Lørdagen ble avsluttet med galamiddag for juniorer og senatorer på en av Trondheims bedre restauranter. Her var det veldig trivelig å se igjen #8552 Ole J Raad med sitt strålende humør og solide talegaver. det ble en flott aften med fine taler og

Nå nærmer vi oss jul og slutten av året 2022. Da er det tid for refleksjon og planlegging av neste år. Ta frem kalenderen og noter deg British senate Drumming out i Reading/London 12-15 januar, ASE Spring board meeting 4 mai, EC Bucheresti 24-27 mai, International Crayfish Conference 11-13 august, og WC Zürich 14-18 november.

Ønsker alle senatorer en riktig god jul og et godt nyttår!

 

Mimretoppen

For omtrent 20 år siden var Efterretningene i en litt annen form. Det er lov å mimre litt, når man er blitt Senior.
Efterretning 1 2002

Redaktørens Jul

Mer Jul enn de fleste.

Når man er blitt stor og kan bestemme selv, er det med datoer ikke så viktig lenger. Som for eksempel da jeg ble 50 og skulle ha et stort selskap, flyttet jeg det like godt fra sure og utrygge mars, til en varm sommerdag i juni. Da ble det skikkelig fest. Nå kommer jeg til å gjøre noe liknende neste år, da jeg legger på 20 år. Planene er ganske så klare.

 

Men det var julen jeg skulle snakke om. Jeg påstår at jeg får Jul litt mer enn de fleste. Og nå skal du bare se. Siden ektehustruen og jeg har vært gift før, har vi også hver våre barn og barnebarn. Mine bor i Drammen og hennes i Stavanger. Som bestefar er det obligatorisk å være med barn og barnebarn i julen, så den slipper jeg ikke. MEN, siden min familie er så stor, er det ikke alltid like enkelt å samles på samme sted.  Jeg vil jo også være sammen med ektehustruen og hennes familie også, og da kan det bli litt mange kan du si. Dermed har vi de siste 14 år funnet en løsning som gir ALLE hva de ønsker. Sen nå. Omtrent en uke før julaften, reiser jeg til Drammen og til mine. Der er jeg med på de siste forberedelser, baking, handling og ikke minst matlaging. Og den 22.desember er det julemiddag og full «juleaften» med pakker og det hele. Dagen etter drar jeg videre til Stavanger. Sannelig er det jul der også dagen etter. Gutta mine får også jul både 22 og 24, og det har de aldri angret på. Snakk om å få i pose og sekk. Man er jo ikke julenisse for ingen ting.
Gledelig Jul

Bilder fra EC 2022 i Bruges

Noen av våre sovende medlemmer hadde ikke fått med seg bilder fra Europakongressen i Belgia, som ble et av hovedinslagene i forrige nummer, så derfor kan vi gjenta dem her.

Internasjonale nyheter

JCI Oslo tar et samfunnsansvar

JCI Oslo evakuerer T-banen!

 
JCI Oslo tar samfunnsansvar og dugnadsånd på alvor. Nylig deltok de på Sporveiens store øvelse med å evakuere et fullstappet T-banetog som hadde fått «teknisk feil» inne i T-banetunnelen mellom Stortinget og Jernbanetorget. Nå er vi godt forberedt på en eventuell evakuering  i fremtiden.
Katya Popova, president i JCI Oslo utbrøt:
– Dette var kjempegøy, enda morsommere enn karusellene i Winter Wonderland.
 
Og JCI Oslo fikk også et honorar per person fra foreningen som deltok. Vinn-vinn!
— 
MVH,
Ekaterina Popova
+4797420294
 

Ketils whiskyhjørne - Julegodteri

Ketils whiskyhjørne

Hei alle som liker god whisky!

 

Nå synger vi snart julen inn med vinterkulde og litt snø som har lagt seg på bakken. Da er det deilig å kunne fyre opp i peisovnen og ta seg en dram som varmer både i nesen, i ganen og i magen.  Denne gangen blir det et “dobbelt-nummer” med to amerikanere og to skotter.

Julen er forbundet med krydder og søte kaker og konfekt. Da er det passende først å se etter noe amerikansk som har ligget noen år på ferske fat av amerikanske hvit eik og mashbill (kornblandingen som inngår i vørteren) med innslag av rugmalt. USA har lange tradisjoner med å lage amerikansk whiskey og mye av dette kalles Bourbon. Akkurat som Scotch kun kan være laget i Skottland kan Bourbon kun komme fra USA. Bourbon er i dag synonymt med staten Kentucky hvor 95% av all bourbon produseres. Bourbon må inneholde minst 51% maiskorn og må lagres på nye fat av amerikansk hviteik. Begge deler tilsier at her blir det mye sødme. En smak som mange liker og som passer godt nedkjølt eller som en mixer i en whiskydrink og ofte forbundet med merket Jim Beam, som er et av verdens sterkeste spritmerker. For mange er det altfor mye vanilin og sødme til å kunne nyte på samme måte som en skotsk whisky. Men mange amerikanske destillerier har sett hva som skjer i det raskt voksende whiskymarkedet, et marked som stadig søker mer kompleksitet og mindre sødme, gjerne med flere års lagring på fat.

Four Roses Single Barrel Kentucky Straight Bourbon, 50% ABV
Bestillingsutvalget, kr609,90 VM# 1924401

Som sagt innledningsvis starter vi med en riktig så god bourbon fra Four Roses. Four Roses ble etablert som varemerke i 1888, og dagens destilleri ble bygget i Lawrenceburg, Kentucky, i 1910.

Four Roses har lansert noen særdeles gode, men også særdeles kostbare Small Batch Limited Edition utgaver, solgt i begrenset antall de siste årene. Mottagelsen må ha vært strålende for disse ble raskt solgt ut selvom prisene var godt over kr2000 per flaske. Anbefalingen falt da ned på en som er tilgjengelig på bestillingsutvalget til en veldig fin pris.

Single Barrel betyr at innholdet kommer fra et enkelt fat. Dermed så kan hver utgivelse ha litt ulik karakter. I motsetning til mange av sine bourbon-brødre har denne fått ligge virkelig lenge på fat, minst 7-9år, står det på hjemmesiden til Four Roses. I tillegg er den tappet på 100 Proof styrke, dvs 50% alkohol. Her er det ca 60% maiskorn, 55% rug og 5% maltet bygg. Maisen gir sammen med eikefatet sødme og fruktigheter, mens rugen gir en krydret smak – perfekt som juledram.

Farge: Dyp brungyllen.
Lukt: Sval aroma med fint preg av tørket frukt, lakris, karamell og vanilje, innslag av fat.
Smak: Myk, nyansert og fint fokusert, balansert preg av tørket frukt og fat. God fylde.

Balcones Texas Single Malt, 53% ABV
Bestillingsutvalget, kr894,00 VM# 12801501

Amerikanerne kan mer enn bourbon. Fra Texas har destilleriet Balcones tatt fram en Single Malt Whisky (legg merke til at de bruker den skotske stavemåten) som absolutt falt i smak hos undertegnede. Balcones destilleriet ligger i byen Waco som ligger midt mellom Austin og Dallas, dvs midt i sørstaten Texas. Balcones startet i et gammel sveiseverksted i 2008 og etter mye bygningsarbeide og installasjon av destilleriutstyr var de i gang i 2009.

Med sine 53% alkohol er dette potente greier. Men når den kommer i munnen kjennes den fyldig og god. Dog, ikke hiv innpå en munnfull som dagens første dram. Her har vi mange av de samme gode smakene som vi finner i godt lagrede ex-sherryfat lagret skotsk whisky. Kornet er skotsk, men regn med at det nok er gjort noen shortcuts for å få til en så mørk farge. Lagringstiden er nok ikke mye mer enn 3-5 år. Her har vi sødme med en anelse appelsin, lett julekrydder og lønnesirups noter.

Farge: Middels dyp gyllenbrun med gulskjær
Lukt:
Intens og myk aroma av tørket frukt, fat, maltet korn og krydder, hint av knekk og honning
Smak:
Fyldig med preg av rosin, marmelade, karamell, fat og malt, litt sitrus, pepper og honning. Lang.

 

For de som synes at amerikansk whisky og bourbon er å dra vel langt så har jeg tatt med to utmerkede skotter som også kan serveres i denne mørke tiden.

Glen Scotia Double Cask Single Malt Whisky, 46% ABV
Bestillingsutvalget, kr 749,90

Ytterst på en halvøy på Skottlands vestkyst med navn Kintyre ligger det en liten by som heter Campeltown. Mellom 1850-1910 var Campeltown verdens størst utskipninghavn for skotsk whisky. Hele den lille byen og områdene rundt var involvert i whiskyproduksjon inkl korndyrking og kullutvinning. Markedet var sydlige Europa og Amerika og med en god havn med tilgang til Irskesjøen og Atlanterhavet rett utenfor var det perfekt sted for storstilt whiskyproduksjon. På et tidspunkt var det 21 destillerier i Campeltown. Med overproduksjon og synkende kvalitet falt interessen for Campeltown whisky brått og med forbudstiden i USA på 1920-tallet ble kroken-på-døra for nesten alle destilleriene, og i 1935 var det bare to igjen; Springbank og Glen Scotia. Fram til ganske nylig ble Scotia whisky benyttet som andel i Blended whisky ettersom ulike eierne hadde sine egne brands. I 2014 ble destilleriet overtatt av Loch Lomond Group of hele destilleriet og prduktene ble lansert som Single Malts. Med en relativt liten produksjon på rundt 700 000 liter sprit per år har Glen Scotia satset på kvalitet og håndverk i alle ledd. Denne Double Cask har vunnet store internasjonal priser og er en særdeles god whisky for prisen. Double cask betyr at den først er lagret på en type fat (typisk ex-bourbon) før den får noen år i ex-Pedro Ximenez sherry fat.

Denne fungerer fint som apretif før julemiddagen.

Farge: Lys gyllen

Lukt: Fruktig aroma av fersken og grønt eple. Hint av vaniljekaramell og maritimt saltpreg

Smak: Kraftfull og fyldig. Hint av frukt, urter og vanilje

 

Aberlour A’bunadh Single Malt, 59.1% ABV (batch #72)
Basisutvalget, kr 899,00

Denne “råtassen” har blitt en kjempesuksess for Aberlour destilleriet og dets eiere. A’bunadh er skotsgaellisk og betyr “den originale” og et hyllest til destilleriet grunnlegger. A’bunadh tappes på såkalt Cask Strength alkoholstyrke, og i og med at dette er batch produksjoner er det ofte at styrken ligger godt over norske omsetningsregler for alkohol på >60%. Det er derfor ikke alle batcher som kommer til Norge, men de som er ≤60% er en stor andel forbeholdt det norske markedet. Den sherry-tunge smaken av mørke frukter kombinert med solid fatstyrke er det mange nordmenn som liker. Er du på tur over grensen til Sverige kan du finne utgaver >60%.

Aberlour A’bunadh har ingen årgansbetegnelse med er en blanding av fat som har 5-25år lagringstid, med hovedvekt på 5-8 år fatlagring.  En suveren dram til søte julekaker og en mørk skjokolade.

Aberlour detilleriet ligger pitoresk til midt i whiskyområdet Speyside, bare et langt steinkast fra elven Spey ikke langt fra tettstedet Craigellachie. Begge steder er vel verdt et besøk.

Farge: Middels dyp gyllenbrun

Smak: Kraftfull, lang og pepret med tørket frukt, malt, tobakk, fat, litt sitrus, toffee, røyk og honning

Lukt: Litt utviklet og fatpreget, innslag av malt, tørket frukt, krydder, sjokolade, nøtt og ørlite torv.

 

Nollaig Chridheil – God jul!

!

Slainté! (skotsk gaellisk uttrykk for skål, uttales ”slænsje”)