Nr 3 – Anno 2022

Styret for det Norske Senat 2022

 

President
Ketil Bjørnebekk
#64232

ketil.bjornebekk@sf-nett.no

tlf.: +47 907 92 706

VP Økonomi
Ugur Eser Gökceli
#75357

gokceli@icloud.com

tlf.: +47 924 31 439

VP Kommunikasjon
Jan B. Sørensen
#51907

ja@jasol.eu

kommunikasjon@jcisenate.no

tlf.: +47 941 96 572

 

IPP
Hege Marie Holthe
#61438

Hege.holthe@gmail.com
president@jcisenate.no

Tlf.: +47 966 22 694

Presidenten har ordet

Kjære Senatorer.
 

Kjære senatorer!

Så var våren over og sommeren på vei! Denne våren gikk for min del over utrolig fort. Jeg har akseptert at oppfattelse av tid går fortere og fortere etter hvert som alderen øker, men våren 2022 ble superhektisk. Bryllup, hyttepåske, båtpuss, Drumming Out tur til England, dekkskift-bilpuss, henting og import av ny sommerbil, Senotium planlegging, fridager i mai og 17mai og nå siste koordineringer før avreise til EK i Belgia – summerer opp de siste 2 måneder for min del.  I tillegg veldig høy aktivitet i hydrogen-business på jobben med særdeles aktive kunder. Så beklageligvis har min støtte til juniorene vært begrenset til noen Zoom-møter med President Evy .

Drumming Out er British JC Senate sitt årlige presidentovergang feiring. Det britiske senatet er en veldig trivelig gjeng og som jeg først ble kjent med gjennom Peter Browning og hans DO i 2007. Så da var det veldig fint å få muligheten til å delta igjen nå i 2022 etter 2 år med kansellering og utsettelser på grunn pandemi nedstenging. DO holdes normalt medio januar måned, men måtte i år flyttes til slutten av april av samme grunn. Avtroppende President Janice Hadfield #48902 hadde da sittet i presidentsetet i 2 år (2020-21) og hadde allerede overlatt vervet til Jonathan Nicholson #62400 i januar. Men som briter flest elsker de sine seremonier og festligheter så en skikkelig DO ble nå gjennomført i Janice’ hjemby Leeds. Det ble en veldig trivelig helg hvor Norge var representert av «vår» ASE President Aud, Ellen Olsen, og undertegnede med ledsager Tone Merete.
For meg har JCI i hovedsak handlet om Internasjonalt vennskap og samarbeide. Jeg «brant» for multi-twinning samarebidet SKANDEK i min tid i JC Tønsberg og brukte mye tid på å pleie forholdet til våre Nordisk venner. På samme måte står Storbritannia nære oss i Norge gjennom hyppige besøk og personlig vennskap. DO har også mange andre nasjoners representanter og nye bekjentskaper fra USA, Frankrike, Tyskland, Monaco, Østerrike, Canada, Sverige og Finland.

Om bare noen dager går turen til Brügge i Belgia og European Conference 2022. Endelig klarer vi å få samlet hele JCI i Europa og jeg gleder meg utrolig mye! Mer om dette i neste nummer av Efterretninger.

Senatets mentoring aktivitet har kommet i gang. Thor-Erik Gulliksen leder dette arbeidet der tre LOM presidenter har fått hver sin senator mentor i Andreas Hellebust, Geir Høydalsvik og Aslak Hougen. Vi håper at vår kunnskap og erfaring kan hjelpe disse tre LOM presidentene til å skape nytt liv i juniorenes arbeide. Er det flere som leser dette også kan tenke seg å støtte en LOM president så ta kontakt med meg eller Thor-Erik.

Program og påmeldingsinformasjon til Senotium i Tønsberg 26-28 august er endelig ute. Se mer om det både i dette nummer av Efterretninger og på senatets hjemmesider. Programkomiteen består av Christina Moen, Atle S Gundersen, Stein Graf og meg selv. Vi ønsker mange velkommen til sommerbyen Tønsberg i slutten av august.

Dessverre mottar vi beskjeder om at våre senatorvenner går bort. 1 juni gikk Bjørn Jangaard Pedersen bort etter en tids sykdom. Fred over hans minne!

Beste ønsker for sommeren! Sees i Tønsberg 26-28 august 😊

Senatspresidenten representerer på Drumming Out

Previous
Next

Redaktørens sommertanker

 
Check!
Endelig kunne jeg krysse av på Bucket listen turen “Mother Road Route 66”

Ja, det var stort og flott. Få ting i verden kan måle seg med Gran Canyon. Bilder og ord blir fattige. En stor opplevelse med 4500 km på 13 dager på sadelen til en ny Harley Davidson.

I dette nummeret av Efterretninger har jeg valgt å strø på med bilder. Det sies at et bilde sier mer enn 1000 ord.  Så når jeg nå har lagt inn mer enn 60 bilder i denne utgaven,  er det egentlig en ganske fyldig utgave, om jeg må be.

“For å si noe om fremtiden, må man kunne noe om fortiden”.

Det er ingen tvil om at vi Senatorer er en utdøende rase. Rundt meg på alle kanter, tar en etter en fergen over. Noe sier meg at også jeg er i den gruppen som er over høyden og er på full fart inn i skyen.

Da jeg var aktiv på 80 tallet, var vi juniorene på et 4 sifret antall medlemmer. Nå ser vi at det totale antall medlemmer i Norge er som et LOM på den tiden. Er det ingen som ser varsellampene? Hvem kommer opp for å erstatte oss? Er det vi gæmliser som har ansvaret for å fylle på bak? Eller er det den naturlige evolusjons-mekanismen som slår til.

Er det ikke nå vi skal nyte vårt otium? Det er nå vi kan reise og feste, treffe venner i inn og utland. Vi har ganske så god råd og vi har sannelig fortjent det. Har vi ikke?

Redaktøren

Bilder fra EC 2022 i Bruges

Bilder fra ASE President Aud Schødt Fredriksen i Lofoten

Previous
Next

Ketils whiskyhjørne - vi besøker Highland og Speyside

Ketils whiskyhjørne

Hei alle som liker god whisky!

Denne gangen vil jeg ta dere med til whisky produsert i Norge. Norge var veldig sent ute med å komme i gang med egen produksjon av whisky i forhold til våre Skandinaviske naboer. Vinmonopolet hadde likevel en viss kunnskap om skotsk whisky siden de lagde noen egne Blends (blanding av ulike malt- og kornwhisky) som Upper Ten, Scottish Pride og Royal Castle. Inntil 2005 var det kun Vinmonopolet/Arcus som hadde lov til å destillere i Norge. Arcus startet destillasjon av maltwhisky først i 2009, like etter Agder brenneri i Grimstad startet opp. Agder brenneri var etter sigende den første utenfor Arcus som fikk tillatelse til å destillere brennevin i Norge etter at produksjonsmonopolet ble opphevet i 2005. Prøveproduksjon startet opp høsten 2005. Agder startet med destillasjon av epler, deretter akevitt og etter hvert maltwhisky. Etter studiebesøk hos Chris Anderson på Aberfeldy, ble de første fatene med det som skulle bli maltwhisky fylt i Arendal 18. august 2009. Disse ble tre år senere tappet på flaske under navnet Audny som den første norske maltwhisky.

Også Egge gård prøvde seg i 2005 på en morsomhet der de destillerte Aass juleøl (returvarer) på et nyinnkjøpt Calvados apparat, og la spriten på eikefat. Etter de lovpålagte tre årene prøvde de seg med å lansere dette som Single Malt Whisky, men siden øl inneholder humle måtte de trekke dette tilbake og kalte det Norsk Single Malt. Suksessen ble så som så, men et artig forsøk på å lage noe spesielt. Det finnes noen få flasker av Aass og Egge Single Malt igjen i noen utsalg nær Lier og Drammen.

Raskt startet det opp noen ”hobby” destillerier men det tok noen år før det virkelig begynte å komme seriøse produsenter, men kun noen har fått produkter av god kvalitet og som er lansert til salg. Disse er Det norske Brenneri (tidl. Agder) i Grimstad med Jon Bertelsen som master blender, Myken som ligger på en liten øy 30km fra land på Helgelandskysten, og Aurora Spirits i Lyngen i Troms. Mens et dusin andre har startet produksjon de siste fem årene og vil nok lansere sine første utgaver de kommende årene. Whiskyproduksjon er som kjent en veldig langsom prosess hvor både destillat, fat og master blender er tre viktige faktorer for et vellykket resultat. Vi krysser fingrene for at de lykkes!

Anbefaling denne gangen er fra Arcus og Myken, og de er de enste norske som er tilgjengelig på noen utsalg/bestillingsutvalg i skrivende stund, og begge har hatt flere utgaver på markedet i noen år nå.

Gjoleid Mesterens Utvalgte 47.2% ABV
Basisutvalget, kr 639,90, VM# 13465702

Det er ingen tvil om at Arcus kan dette med å destillere og fatlagre brennevin. De produserer kanskje verdens beste akevitt og har et gigantisk lager av eikefat av høy kvalitet. Det var Arcus’ produktutvikler Ivan Abrahamsen som fikk overtalt ledelsen i Arcus til å kjøre noen batcher med maltet korn i stedet for poteter for å se om de kunne lage en whisky. De eksperimenterte med ulike resepter og endte opp med en uvanlig oppskrift for produksjonen. De benyttet en blanding av maltet hvete (15 %) og maltet bygg (85 %). I Skottland kan ikke dette kalles maltwhisky, men de skotske reglene er på flere punkter strengere enn reglene i EU, som Norge er bundet av. Høsten 2013 ble de første tapningene lansert. Tapningene fra Arcus har har fått navnet «Gjoleid», som er et gammelt navn i området ved Gjelleråsen. I Skottland må mesken lages på destilleriet, men det er ikke nødvendig i Norge og man sparer derfor kostnader til utstyr til dette. Mesken til Gjoleid ble laget av Ringnes.

Produksjonskapasiteten til Arcus er betydelig større enn de andre norske aktørene, men produksjon av maltwhisky er ikke et satsningsområde. Alt som Arcus har produsert av maltwhisky ble produsert i de gamle lokalene på Hasle i Oslo. Arcus har ikke produsert maltwhisky etter at de flyttet til Gjelleråsen, selv om de er nærmeste nabo til Ringnes. Arcus lanserte i 2019 den første norske maltwhiskyen som var 10 år, Mesterbrevet. I 2021 kom oppfølgeren, Mesterens Utvalgte. Mesterbrevet finnes i noen butikker, mens Mesterens Utvalgte finnes i mange utsalg og den kan bestilles. Det er ikke kjent om det fortsatt er fat med whisky på lageret hos Arcus. Derfor kan denne utgaven være det siste av Arcus’ historie som whiskyprodusent. Dette er faktisk en god norsk whisky – kanskje den beste som er produsert i Norge til nå!

Farge: Gyllen

Lukt: Sammensatt aroma preget av lyst malt, tørket frukt, sitrus og integrert fat, litt nøtt og urt.

Smak: Nyansert, fyldig og lang, preg av lyst malt, sitrus og tørket frukt, litt fat, urt, nøtt og honning.

 

Myken Bådin Stout Intervention 2022, 47.0% ABV
Bestillingsutvalget, kr 899,90 (500ml) VM# 14160702

Destilleriet Myken holder til på øygruppen Myken i Rødøy kommune i Nordland, 32 kilometer fra fastlandet. Innbyggertallet på Myken var lavt med få fastboende og destod flere med feriehus. En diskusjon om hva man skulle satse på for å få i gang aktivitet og dermed øke innbyggertallet resulterte i oppstarten av et destilleri. Initiativtakerne hadde alle en tilknytning til Myken. Flere av de som startet destilleriet var på whiskykurs hos Box Distillery (nå High Coast) i Sverige. Og ja, etableringen av destilleriet har ført til en økning i folketallet på øya.

Siden Myken er et gammelt fiskevær, var det naturlig at destilleriet etablerte seg i et gammelt fiskebruk. Myken startet med 3 destillasjonspanner fra Hoga i Portugal på 1 000, 700 og 300 liter. De to største ble benyttet til produksjon av maltwhisky, den minste for gin og litt eksperimentering. De kjøper malt, men gjør hele prosessen fra og med mesking ute på øya. Det første fatet ble fylt i romjula 2014. Det mest spesielle er at produksjonsvannet er avsaltet havvann. Øya er så liten at alt vann som benyttes kommer fra et avsaltingsanlegg. Myken lager mest urøkt whisky, men det lages også noe røkt (35 ppm i malten).

Destilleriet lanserte i 2018 sin første maltwhiskytapning. Den kom i kun 10 eksemplarer i en treeske laget av drivved. Like etter kom den første standardtapningen og som høstet mange lovord. Etter dette har det kommet minst to tapninger i året. i. I tillegg til whisky lages også gin (Myken sommergin, vintergin og fatlagret vintergin).

Myken har utelukkende sendt ut på markedet 3-5 år gamle whisky. Med såpass kort lagringstid er det fatene som hovedsakelig gir smaksvariasjonene. Myken Bådin Stout Intervention 2022 startet på 200 liters ex-Wild Turkey bourbon fat, så ble 6 av disse fatene lagt over på 200 liters fat som hadde hatt Myken destillat på deg tidligere før de ble sendt til Bodø og Bådin bryggeri for å lage Bådin Myken Stout øl, før de returnerte til Myken igjen. Dette gir en interessant smak av destillat, krydder, kaffe og borbon sødme som absolutt er verdt å prøve.

Farge: Gyllen

Lukt: Vanilje, appelsinskall, sultanrosin, frisk eik og timian.

Smak: Ingefær, søt appelsin, vanilje og honning.

God Sommer og Slainté!

Slainté! (skotsk gaellisk uttrykk for skål, uttales ”slænsje”)

Sommerfest i Korvik - Aud og alle de andre takker Bjørn-Axel Hjelmtved

Fantastisk weekend i Korrvik og Drammen. Veldig hyggelig å være på besøk hos Bjørn Juvik og Anne-Marie Tufte , og til lunch hos Vigdis Vistnes og Odd i Drammen. En liten trimtur på Konnerud med Bjørn. Så på Senator treff på vakre Korrvik hos Bjørn-Aksel Hjelmtvedt. Reker, biff, gode viner, god stemning. Senatorfrokost søndag morgen (biff og schampagne) T-skorter,jakker og krus med logo spandert av en meget raus Bjørn-Aksel. Så en herlig båttur tilbake til Sandvika med Bjørn Conradi ‘s båt. Tekst under bildene.

Previous
Next

Minneord om Senator Bjørn Jangaard Pedersen

Det var med sorg jeg mottok at Senator 45392 og gode min venn Bjørn Jangaard Pedersen døde 1. juni 2022. Bjørn ble født 16. april 1956 i Ålesund, hvor han bodde og arbeidet hele sitt liv.

Bjørn var en markant skikkelse som medlem av  Ålesund Jaycees, gjennom sine engasjement i forskjellige prosjekt. Han var ansvarlig for årlige datamesser, glade Ålesund for å nevne noen av prosjektene som under hans ledelse gav yngre medlemmer nødvendig og god erfaring. Dette engasjementet gav også Ålesund Jaycees mye media omtale og gode inntekter til samfunnet og foreningen. I tillegg til dette hadde Bjørn flere styreverv i foreningen, som alltid ble skjøttet på best mulig måte og resultat for foreningen. Bjørn var også en dreven og ofte benyttet kursholder gjennom sin kunnskap som LKI’er og senere utdannet NKI’er (lokal og nasjonal kursholder).

Som medlem i Ålesund Jaycees fra sent på 1970 tallet, var han sammen med sin daværende kone Mona (dessverre død), ofte på reise som kursholder, på regionale weekender, RK’er og NK’er, og hadde gleden av han nærvær.

De siste årene slet Bjørn med sykdom, men allikevel kom budskapet om hans bortgang som et sjokk på alle vi som kjente Bjørn i Junior Chamber.

Hilsen

Karl Erik Tørlen

#47180

 

Hilser: 

Kristin Wiig Sandnes 

I går 1. juni døde Senator Bjørn Jangaard Pedersen. Han var medlem i Junior Chamber Ålesund. Hans siste JCI Aktivitet var for noen måneder siden da han, Karl Erik Tørlen og jeg ryddet i gamle eiendeler og sørget for at foreningens aktiva ble ført over til Senatet.

Bjørn har vært syk de siste årene og døde på sykehuset i går kveld.

 

Geir Høydalsvik

Ein usedvanleg skikkeleg, god og kjekk kar. Eg hugsar eg deltok på min første nasjonalkongress; det var i Ålesund i 1992. Og det første som skjedde var home hospitality hos Bjørn. Ein perfekt start på JCI-tida mi. Og så har vi vore bransjekollegaer som rekneskapsførarar i mange år.

Bjørn har sett varige spor. Kvil i fred 

Er det noe du savner i Efterretningene? Si hva du vil ha mer av eller mindre av. Trykk på knappen under og send oss (redaktøren er av og til litt schizofren) så skal vi se hva vi får til.