Nr 2 – Anno 2022

Styret for det Norske Senat 2022

 

President
Ketil Bjørnebekk
#64232

ketil.bjornebekk@sf-nett.no

tlf.: +47 907 92 706

VP Økonomi
Ugur Eser Gökceli
#75357

gokceli@icloud.com

tlf.: +47 924 31 439

VP Kommunikasjon
Jan B. Sørensen
#51907

ja@jasol.eu

kommunikasjon@jcisenate.no

tlf.: +47 941 96 572

 

IPP
Hege Marie Holthe
#61438

Hege.holthe@gmail.com
president@jcisenate.no

Tlf.: +47 966 22 694

Innholdsfortegnelse

Nå er det snart mai og det å gå ut på byen er noe rart

Presidenten har ordet

 
Kjære Senatorer.

Kjære senatorer!

 

Da er vi godt i gang med året 2022. Vinter har kommet, vår har kommet, vår har blåst bort, vinter har kommet tilbake, snø har falt, snø har smeltet, sol har skint, regn har blåst horisontalt, kinnene har blitt varme i solveggen, kinnene har blitt kalde igjen – vel, kort fortalt slik har et ustadig senvintervær vært her på ”solkysten” Vestfold.
Den årlige båtpussen har startet og det er et godt vårtegn. Men når det begynner å blåse snøfnugg horisontalt mens jeg ligger på bakken under båten og pensler bunnstoff og hendene ble iskalde får jeg en underlig følelse av at det er noe rart med været dette året. Kanskje det kan være at jeg ikke har fått gått noe på ski, verken bortover eller nedover i år, og dermed så har ikke vinteren fått satt seg skikkelig i kroppen. Der du bor har det også sannsynligvis vært ustadig vær, og kanskje betydelig mer snø enn det har vært her i Vestfold. Nå står Påsken for tur og noen dager fri med mye friluft står for tur.

For egen del, starter påskeuken med noe så spesielt som bryllup – mitt eget bryllup! I en alder av snart 60år er det storveis å ha funnet en livsledsager som jeg ønsker å dele resten av livet med. Samboerskap er helt greit, men å bli vigslet er for meg noe enda mer og viktig. Tone-Merete er et ekte JC-barn. Hennes far Svein Hansen var aktiv Jaycee i Larvik på 80-tallet og ble utnevnt til senator. Dessverre døde Svein før jeg møtte Tone-Merete, men hennes mor Ragnhild  synes det er storveis å ha en senator i familien som svigersønn. Med slike familiære bånd mot JC er det enklere å få forståelse for at det må brukes noe fritid for å være senatets President, og at det blir lagt inn noen nye reisemål i årets kalender.

Først på reiselisten står Leeds i UK med årets (not the)-Drumming-out. Den årlige britiske kjedeoverrekkelsen ble gjennomført som planlagt i januar, men da kun for et begrenset antall inviterte gjester. Gjestenes Drumming-out har blitt utsatt til 21-24 april og det gleder jeg meg mye til å kunne delta på. Britene er alltid veldig trivelige og flinke til å skape god stemning. Det blir bilder og noen ord i sommerutgaven av Efterretninger.

Fra den hjemlige aktivitetslisten har tre fremadstormende juniorer fått tre senatorer som personlige mentorer. Jeg vet at senatorene Andreas #76496, Aslak #73554 og Geir #64255 har bra med kunnskaper om både foreningen og det personlige arbeidet som ligger bak det å være en aktiv JC. Målet er at de tre juniorene som får hver sin mentor kan få personlige råd og en å sparre egne ideer og tanker med for å utvikle både seg selv og aktivt medlemskap i JCI. Målet er at enda flere juniorer griper denne muligheten og kan få en mentor på veien for å nå sine mål.

Bjørn Juvik planlegger Rotium, opprydding av JCI Norways lager. Jeg hadde på et tidspunkt fått den oppfattelse av at dette gjaldt Senatets lager, men det var altså feil. Her stiller senatorer og ”gamle” medlemmer i JCI Drammen og Oslo opp for å se om det er mulig å avvikle et lager bestående i hovedsak papirer pakket ned i esker. De viktigste papirene skal scannes og lagres digitalt slik at de er lettere tilgjengelig for alle som ønsker å søke i gamle papirer. Papirer innelåst på et lagerrom gir oss ingen verdi.

Styret har i samråd med Tarlok kommet til at vi fortsetter jobben med å designe og lage et nytt presidentkjede herifra. Tarlok hadde et ønske om å få dette gjort i India, men det har vist seg å være litt mer komplisert enn først tenkt, da han må bruke mest tid hjemme hos sin aldrende mor og være ”bonde”. Undertegnede og Jan B har påtatt oss ansvaret for å utrede design og mulige produsenter. Målet er å ha det klart til EK i juni.

Senotium 2022 i Tønsberg er i gang og en arbeidskomite bestående av Christina #59024, Stein #40707 og Atle #65037 er satt. Kanskje ikke overraskende at Vikingtid vil være et sentralt punkt på agendaen. Stein er en habil golfspiller så det blir Senate Open 2022 på Vestfold Golfbane fredag 26 august. Vi håper på godt oppmøte fra fjern og nær til byen med berget. Early bird påmeldingsfrist er satt til 1 juni som gir en rabatt på kr200pp. Prisen for arrangementet har vi ikke fått satt ennå, men vil ligge på rundt kr2000pp + kr1420 per natt for dobbeltrom og kr1220 for enkeltrom, inkl frokost. For mer informasjon om Senotium 2022 se eget innslag her på Senatets hjemmesider om litt.

Styremedlem Ugur #75357 deltok helgen 26-27 mars på juniorenes Ledersamling 1 utenfor Molde. Her fikk han møte flere energiske medlemmer med mål og gode planer. Det er noe frustrasjon å spore i forhold til samarbeidet innad i styret og foreningene mellom, noe jeg håper vi senatorer kan hjelpe med.

Juniorene har brukt veldig mye penger på markedsføring men effekten har dessverre ikke blitt som ønsket, kun 2-3 nye medlemmer er registrert inn. Ugur har allerede gjort seg synlig og vil være aktivt med inn i arbeidet sammen juniorene.

Ønsker alle en riktig fin Påske. Hold dere friske, gå turer og bruk kroppen!

Redaktøren pakker for USA-tur

I mer enn 2 år har pandemi og annet forpurret en drøm og et hakk i beltet for “ting jeg skal gjøre før jeg dør.”

Allerede høsten 2019 betalte jeg depositum for en pakkereise til USA med avgang fra Chicago til Los Angeles. Den originale og slitne veien som omtales som Route 66. Men kjører ikke denne ruten på 18 dager på noe annet enn en Harley-Davidson.

Nå telle jeg altså dager ned og entrer Gardermoen 2.mai. Har med norsk flagg for 17.mai feiring et sted i midt-vesten og gleder meg som…., ja, jeg vil tro som en unge.

Dette er et fyldig nummer av Efterretningene og jeg håper du får gode minner og kanskje også litt nytt. Det blir tett med evenementer utover, for NÅ KAN VI REISE IGJEN, dere. Snur du deg rundt, kan du ta turen til Lofoten og være litt viking med sevlveste Det Europeiske Senats predident, Aud Fredriksen. Hun inviterer og jeg kan absolutt anbefale et besøk.

Neste ut i kalenderen blir EC i Belgia i juni. Er det noe som smaker bedre enn mat og øl og smilende folk i Belgia? Etter så mange måneder med innestengt reisetrang, tror jeg dette blir årets internasjonale tur.

Vi har egen artikkel på framsiden på sidene våre her.

Så går det slag i slag etter sommerferie, med et fantastisk arrangement i Tønsberg ved Senotium i slutten av august. Et fyldig program kommer om ikke mange dagene, så følg med.

Redaktøren

Vi slår på tråden til Senator #78100 Nora Gamst

ASE President Aud Schødt Fredriksen inviterer til Lofoten

Kjære norske Senatorer. Det hadde vært flott å se noen av dere i Lofoten på Spring Board Meeting.

Dear Senators

It is a pleasure to be able to invite you to the ASE Spring board meeting at Ballstadøy in Lofoten, Norway.

19th- 22nd of May 2022.

The entire program depends on how many participants there will be, and what the weather will give us of opportunities.

Thurday night we gather outside the cabins and receive everyone as they come, and eat good food.

Friday will be sightseeing most of the day; visit different places.

Saturday night we will be at a Viking place. Here we become Vikings and will compete with, amomg other things, ax throwing and archery.

There will be film and guiding in the Viking house, and we will be dressed in robes and get something to eat.

Price for the food and drinks Thursday night, sightseeing tour and Viking place with transport Friday and Saturday and a lot more things 191 Euro.

We will have our Board meeting Friday morning.

It is not a hotel at Ballstad where we are supposed to be, but small sea houses.

They can have 1 to 4 bedrooms.

There are also some rooms with 4 to 6 bunk beds.

I have already booked houses for the board members and still have some accommodation available. First come, first served. Price per person for 3 nights FROMabout 1900.- NKr.(200 Euro)

I hope you can be quick and announce who is comming and if you want a spouse or companion with you.

Also useful to know if singles can share a room with someone.

Participants can also order online themselves. If anyone need help, I will do.

I hope we can have all the participants at a walking distance from each other. Then it will be these places that are relevant:

Hattvika Lodge

Hemmingodden Lodge

Solsiden Brygge Rorbuer.

All of this at Ballstadøy at Ballstad.

You can find all of this at Booking.com

Someone will maybe think it is a bit tricky to get there. Most of Thursday goes to transport. But that how it is if you want to go to the world finest natur 😊

The different alternatives are:

Fly to Bodø ( via Oslo) and fly on to Leknes. Then we will be able to arrange transport from there to Ballstadøy.  (only 15 minutes by car/taxi) It will probably be the fasted opption.

Exsamples with flights from Oslo to Leknes with one stop. Norwegian(DY) / Widerøe(WF),  and SAS(SK) / Wideroe(WF):

From Oslo DY  08:30 Arrival Leknes 11:20

From Oslo SK 10:50  Arrival Leknes  13:10

From Oslo SK 13:05 Arrival  Leknes 15:30

From Oslo DY 15:30 Arrival  Leknes 17:55

From Oslo DY 17:45 Arrival  Leknes  22:10

Or you can fly to Bodø and take the Hurtigruten (small cruise ship) witch leaves at 15:20 PM from Bodø to Stamsund and drive from there. Approx 30 minutes with car to Ballstadøy. We can pick up.

Or you can fly to Evenes (via Oslo) Perhaps the cheapest flight. 😊 But then it is approx 3 hours 45 minutes to drive to Ballstadøy. Then we must try to coordinate rental cars for several at the same time. I can help with that.

Exsamples with flights from Oslo arrival Evenes: Norwegian (DY) or SAS(SK):

From Oslo SK  08:40 Arrival Evenes 10:15 (cheap)

From Oslo DY 08:55  Arrival Evenes 10:35 (cheap)

From Oslo DY 13:20. Arrival Evenes 15:00 (cheap)

From Oslo SK 16:05. Arrival Evenes 17.40 (moderate)

From Oslo DY 17:55  Arrival  Evenes 19:35 (cheap)

  I need to have the booking latest 28th of April 

Aud Schjødt Fredriksen #48767

ASE President  2021/22

Ketils whiskyhjørne - vi besøker Highland og Speyside

Ketils whiskyhjørne

Hei alle som liker god whisky!

Når dette skrives er vi midt i påskeuken og våren er rundt hjørnet og dermed er det på sin plass å se på whisky som har litt sol og varme i seg. Denne gangen tillater jeg meg å ta frem to «main stream» merker, men begge kommer fra top end produsenter. For meg er Glenmorangie et kvalitetsmerke man skal ha i mente. Dessverre, som mange av storprodusenten har kvaliteten sunket noe de siste ti årene mye pga overproduksjon og mangel på gode fat. For å holde volumet oppe må de trå til med å mixe fat med ulik vinøs forhistorie og kortere lagringstid, mot deres vanlige 10-12 år. Glenmorangie destilleriet ligger flott anlagt ved Dornoch Firth noen mil nord for Inverness og er dermed en Highland. Glenmorangie produserer rundt 6 millioner liter ren alkohol i året, som er ca halvparten av andre av de store produserer men likevel et betydelig volum.

Glenmorangie The Nectar D’Òr 46% ABV
Bestillingsutvalg, kr 839,90, VM# 4966101

Nektar d’Or (Saften av gull) – er jo et ganske solid navn på en whisky. Fargen er honninggul og referansen til gull er ikke veldig feil. Eierne av Glenmorangie er det kjente cognac-huset Moët-Hennessy og da er det vel ikke så unaturlig at det kan brukes store franske ord også på en skotsk whisky. Smaken er myk og med fruktig toner og krydder og maltet korn. Om gull smaker som dette er jeg usikker på, men denne er absolutt en fin dram for nytelse i påskesolen. Sødmen kommer fra fatene som whiskyen har ligget på en periode av sine 10 år på fat, og som har inneholdt den søte franske dessertvinen Sauternes.

Farge: Honninggul

Lukt: Sitron, vanilje, sitrus, ingefær, kokosnøtt. Hint av muskat og vedovn.

Smak: Sitron, karamell, ingefær, nøtter, finken og hint av ristede mandler.

Neste på listen er Macallen. Macallen er blant mange ansett som «Kongen av skotsk whisky», og tildels med rette. Macallen Distillery er lokalisert i Speyside-regionen midt i «kremen» av verdenskjente destillerier med naboer som Aberlour, GlenAllachie, Glenfiddich,  Benrinnes, Glen Rothes, Glenfarclas og Glen Grant. I dag er Macallen eid av Edrington Group som har investert millioner av britiske pund i et helt nytt moderne destilleri. Kanskje det mest futuristiske skotske destilleri med helt nye destillasjonpanner (pot stills), som selvfølgelig er identiske med de gamle for å beholde individualiteten og smaksopplevelsen som Macallens kobberpanner gir. Helt klart et destilleri som er verdt å besøke. Frem til slutten av 90-tallet lagde Macallen meget god whisky. Deretter har den generelle kvaliteten sunket og prisene økt. Her tar eierne ut en pen fortjeneste pga utmerket markedsføring som i første rekke fokuserte på eksklusivitet. Fra sitt enorme lager kan de hente ut noen av sine eldste fat, tappe innholdet på eksklusive flasker og selge de for astronomiske summer. Også samlere har tatt vare på noen særdeles spesielle gamle utgivelser og solgt disse på verdens største auksjonshus. Verdens mest kostbare whiskyflaske ble i 2018 solgt for over kr 9 mill. Riktignok inneholdt den Macallen 60-årene gammel whisky og som var destillert i 1926, og med en kunstetikett som kun ble satt på 24 slike flasker. Som bilentusiast kan man se på Macallen som en Bentley; eksklusiv, elegant, for de få, kostbar, men dessverre ikke så kvalitetsbevisst. Macallen er fantastiske historiefortellere og gode til å markere sin identitet. Det som gjør Macallen unik er deres fokus på gode fat. De eier eikeskoger i Spania og «høster» egne trær som de lager tønner av. De har også kontrakter på leveranser av eksklusive eikefat fra USA, både nye og brukte. Det tar mellom 100-150 år fra et et eiketre plantes til det blir en eiketønne for whisky. Macallen gir nesten alle sine tønner en runde som sherryfat først for å gi dem den riktig sødmefylte og fruktige smaken som Macallen (og nesten alle Speyside whisky) er kjent for. Men også utstrakt bruk av amerikansk eik, hvorav en betydelig andel har hatt amerikansk bourbon eller Kentucky whiskey i seg først. Med dagens produksjon av 15 millioner liter alkohol per år går det med en solid mengde eikefat. Dermed har også kvaliteten sunket og behovet for markedsføring og prisene økt. Dagens anbefaling et forsøk på å finne tilbake til røttene, noe som kan vise seg å være smart.

Macallan Classic Cut 2021, 55.0% ABV
Bestillingsutvalget, kr 1404,90 VM# 12626501

Classic cut tar en tilbake til det gamle smaksuttrykket Macallen hadde i sine storhetsdager. Med 55% ABV er dette en riktig «kraftkar». Med sin tydelige lett søte sitrus og kryddersmak er dette en flott dram til å avslutte et godt måltid. Classic cut er dessverre en begrenset volum whisky som har kommet ut hver år siden 2017. En kikk på Vinmonopolet.noi dag er det kun noen få flasker igjen I Norge. Da er det enten «løp og kjøp», eller vente til 2022 utgaven kommer.

Farge: Gyllen

Lukt: Vanilje, appelsinskall, sultanrosin, frisk eik og timian.

Smak: Ingefær, søt appelsin, vanilje og honning.

God Påske og Slainté!

Slainté! (skotsk gaellisk uttrykk for skål, uttales ”slænsje”)

Minneord for Asbjørn Ølnes

 

Asbjørn gikk bort 12. februar 2022, 82 år gammel. Han var født i Froland 18.04.1939 og flyttet til Arendal og bosatte seg der som voksen. Han hadde 2 barn, 3 barnebarn og 4 oldebarn.

Det er en pioner og nestor som er gått bort og vi vil huske ham for hans store engasjement innenfor flere områder. Spesielt var han opptatt av temaene læring, personlig vekst, realisering av drømmer og mål for flest mulig mennesker, uavhengig av bakgrunn, kjønn og hudfarge.

Asbjørn jobbet bl.a. 15 år innen forsikring- og 10 år innen reklamebransjen og tok med seg gode erfaringer derfra da han i 1994 fant sin lidenskap innen bransjen MLM (multi-level-marketing). I 1997 ble han kjent med firmaet Tahitian Noni International (senere kalt Morinda) og bygget der opp en stor internasjonal forretning sammen med sin sønn Jørn.

Asbjørn var medlem av Arendal Junior Chamber fra 1970 – 1977, ble utnevnt til «Årets Jaycee» i 1973 og ble Senator i 1974 med senatornr 18541.

Ikke minst var årene i Junior Chamber med sine utfordringer for personlig vekst og utvikling svært viktig for suksessen han hadde senere i livet innenfor nettverks-bransjen.

Det står stor respekt av Asbjørns engasjement innenfor de jobbene og organisasjonene han var medlem av og vi vil få takke ham for det.

Vi lyser fred over Asbjørn Ølnes sitt minne.

 

Anne-Marie Beyer Larsen – senator 35605

Rolf Larsen

Er det noe du savner i Efterretningene? Si hva du vil ha mer av eller mindre av. Trykk på knappen under og send oss (redaktøren er av og til litt schizofren) så skal vi se hva vi får til.