Nr 1 – Anno 2022

Styret for det Norske Senat 2022

 

President
Ketil Bjørnebekk
#64232

ketil.bjornebekk@sf-nett.no

tlf.: +47 907 92 706

VP Økonomi
Ugur Eser Gökceli
#75357

gokceli@icloud.com

tlf.: +47 924 31 439

VP Kommunikasjon
Jan B. Sørensen
#51907

ja@jasol.eu

kommunikasjon@jcisenate.no

tlf.: +47 941 96 572

 

IPP
Hege Marie Holthe
#61438

Hege.holthe@gmail.com
president@jcisenate.no

Tlf.: +47 966 22 694

Innholdsfortegnelse

«Pensjonistene» Børresen og Hougen om å konkurrere

Presidenten har ordet

 
Kjære Senatorer.
 

Det er med stor ærbødighet at jeg nå har overtatt vervet som President for det norske Senat. Vi har opplevd en pandemi og for oss i arbeidslivet har det blitt lange stunder med arbeide hjemmefra, kun med Teams/Zoom-kontakt med kolleger og kunder. Vi ser vel frem til at vi kan komme tilbake til mer normale forhold. Det vi har blitt veldig gode på er å opprette og holde kontakten, og lært oss i større grad  i bruke den visuelle digitale kanaler som kommunikasjonsmedium. Dette har gjort det enklere å holde møter uten å bruke tid på å reise, men likevel føle en god grad av menneskelig nærhet. Jeg vil fortsette å holde styremøter der vi i det minste kan se hverandre uten å måtte reise.
Men det er også veldig fint å møtes. Det gjorde styret i 15-16 januar ved å møtes i koselige Lillesand. Avtroppende President Hege Marie ønsket oss velkommen i sitt hjem hvor vi først holdt styremøte med kjedeoverrekkelse, og et virtuelt møte med juniorene og deres digitale Kick-Off samling. Dagen ble avsluttet med en bedre middag med havets delikatesser i hjemmet Holte/Rismyhr. Senere på kvelden banket også Senator Ove Rabbersvik med kone på døren og fikk være med i det sosiale lag.

Da jeg som ung og ambisiøs JC-medlem i Tønsberg på 90-tallet var på medlemsmøter med ”the backbenchers”, dvs foreningens dyktige Senatorer som Criticus, så var det med en stor grad av spenning i det å ta ordet. Som veldig mye annet i JC så var lærdommen av å stå foran autoriteter et viktig element. Som oftest var Criticus veldig saklige og kunne til tider være krasse. For egen del ga meg et virkelig løft i troen på meg selv. I tillegg var Senatorene i Tønsberg en stor ressurs når vi kjørte kurs i for eksempel Møteledelse og Presentasjonsteknikk. Igjen, kurs som inneholdt en god del sitrende spenning, men også mye læring. Alt jeg lærte i JC har jeg hatt god glede av i arbeidslivet! Det er jo det JC handler om.

Helt fra slutten av 90-tallet har medlemstallet i JCI Norge sunket. Det å drive med personlig utvikling og nettverksbygging er vanskelig å selge inn mot ungdom som får dekket mange av disse behovene gjennom arbeidsgiver, og fritiden må balanseres mellom trening, idrett, familie, jobb, venner og sosial myldring. Men, heldigvis er det noen som fortsatt jobber iherdig med å drive foreningslivet i god JCI –ånd. Vi, som den aldrende generasjon, men som likevel bryr oss, skal ikke være redd for å strekke ut en hånd og tilby vår assistanse. Vi skal i hvertfall ikke sitte og si at ”alt var så mye bedre før”. Alt er i endring. Det har det alltid vært, og det vil det fortsette å gjøre.

Styret har i 2021 og fortsetter inn i 2022 med å ha jevnlige hver sjette uke med virtuelle møter for å utveksle status, ideer og formidle vår støtte og interesse for juniorenes arbeide.

For 2022 tilbyr vi å støtte lokalpresidenter og enkeltmedlemmer mentorskap. Om du ønsker å bli litt bedre kjent med et eller flere medlemmer så er det bare å si i fra. Jeg sendte i januar ut en hilsen til Senatets ”yngre” medlemmer med ønske om å knytte kontakt og logge interessen for å delta her. Takk til dere som svarte. Vi har fått noen navn på listen, men det er alltid rom for flere.

Det norske Senat har også et lager med i hovedsak papirer fra vår historie. Papirer i pappkasser innelåst på et mørkt lager har ingen verdi. Styret har derfor satt seg et mål å tømme dette lageret, sortere og digitalisere det som har verdi for fremtiden og dermed avslutte lagerkontrakten som koster oss noen tusen kroner i året. Dette prosjektet har fått navnet Rotium og ledes av Senatets revisor og representant fra Drammen, Bjørn Juvik.

            Sist, men ikke minst vil jeg minne om SENOTIUM i Tønsberg. Pga annet stort arrangement i Tønsberg første helg i september har styret valgt å flytte Senotium til helgen 26-28 august. Ærverdige Hotel Klubben er pusset opp med nye eiere og blir vårt anbefalte overnattingssted, mens det blir Senatorbar i Klubbselskapets lokaler i Storgaten 11, som er i grei gåavstand fra hotellet. Det øvrige program vil jeg komme tilbake til utover våren.

Ønsker alle en riktig fin avslutning på vinteren. Holde dere friske og bruk kroppen!

En redaktør ser både fremover og bakover

Under disse OL tider hører vi stadig om de utøvere som begynner å henge med hodet og ser bakover. Det er i idretten aldri et godt tegn. Men for en redaktør er det viktig å se om folk vil ha det som serveres.

Treffer jeg? Leser du det som serveres? Får du det ikke til? Er formatet feil?

I de siste to år har mange av oss blitt fortrolig med å treffes digitalt. Husk bare tilbake til EC, hvor vi var samlet på tvers av mange land og hadde møte, løftet glass og hadde en god stund.
Her om dagen kom jeg på at kanskje skal vi utnytte det å treffes, sånn helt uformelt, bare hygge oss en “midtonsdag”. Altså i godstolen hjemme, den midterste onsdagen i måneden. En kort time med hislninger, smil, latter og ikke minst vakre ansikter å gledes sammen med.
Noe sier meg at det ikke er skjenkestopp i egen stue heller.
Kunne det vært gjøy. Det er jo flere land som gjør akkurat det og vi har vel ikke noe imot å stjele en god ide?

Ja, du kan tro det er mange tanker på hvordan vi skal utvikle mulighetene som jeg har som VP-kommunikasjon. Derfor prøver jeg med dette å få en tilbakemelding fra deg. En enkel spørreundersøkelse som du kan krysse av for hva du faktisk liker og kanskje savner. Sett i gang. Trykk HER

I årets første nummer av disse Efterretninger vil du også lese om to bautaer blant oss som er gått bort. Vi minnes disse gutter.

 

Redaktøren

Høytidelig overrekkelse av Presidentens kjede til vår nye leder

IPP takker for seg

Da er min periode som Senatets President over. Det har vært en ære og ha fått lov til inneha dette vervet for 2021.

Det ble jo atter et år som var preget av Covid-19, som innebar at det var lite reising, og ingen utenlands turer. Uansett så fikk vi gjennomført et fint Senotium, og styret hadde også et flott styremøte i Tønsberg, hvor vi fulgte EC digitalt.

Nå er det Senator #64232 Ketil Bjørnebekk som får det ærefulle vervet for 2022.

Styret ønsket å ha et fysisk styremøte, og hvor vi hadde kjedeoverrekkelse. Dette gjennomførte vi i Lillesand fra 15-16 januar hvor alle styremedlemmene var samlet. Vi møttes hos undertegnede, hvor vi først hadde styremøte. Vi koblet oss også opp på teams og hadde et digitalt møte med juniorene, da de hadde Kick of, og hvor vi presenterte oss selv, og fikk noen tanker om videre arbeid i JCI Norway.

Så ble det en flotte sermoni hvor kjede ble overrukket til vår nye Senatets President #64232 Ketil Bjørnebekk

Champagnen ble sprettet og det ble utbringet en høytidelig skål for Presidenten.

Det ble en fin ramme rundt overrekkelsen med hele styret samlet.

Ketil hadde med ledsager, Tone-Merethe og mens vi hadde styremøte og kjedeoverrekkelse, tok Senator Halvor Rismyhr med seg Tone-Merete og viste henne rundt i Lillesand. De fikk også tid til et lite glass vin på den lokale puben før de ble med på kvelden.

Det ble servert skalldyr puffet, med fersk sjømat fra Fiskebutikken i Grimstad. Stor var også overraskelsen da det fredagskveld kom levende hummer på døren. Ferskere kan man ikke få det, så tror alle var veldig fornøyde med maten.

Senator #60321 Ove Rabbersvik og Kari Hellesfjord kom også innom på kvelden, og det ble god stemning, mye latter og godt humør helt i tråd med gammel JC ånd.

Det ble mange gode JC historier, og mange tanker om fremtiden. Det å møtes fysisk skaper glød og entusiasme, og jeg gleder meg til å få mulighet til å være med i 2022.

Takk til styret som tok seg tid til å komme til Lillesand, og takk for en super kveld. Lykke til President Ketil, og jeg gleder meg til 2022.

Mvh

Senator #61438

Hege Marie Holthe

Ketils whiskyhjørne - Øyer i vest

Hei alle som liker god whisky!

Da er vi godt innpå det nye året og dagene blir raskt lysere. Her på Vestfold-kysten har det vært lite som minner om ekte vinter, men det har da vært mye varierende vær! Kulde og snø, til slaps og regn, til is, varme, vind, mye vind, osv. Stormen Malik dro over oss her denne helgen. Her på sørøstvendt kyst var vi mye i le av de verste vindkastene og kun noen trær og store greiner som ble kastet rundt. Men utpå sjøen pisket det godt. Da var det deilig å sitte inne og se ut med en deilig dram i hånden. Så hva velger man når det er stormvær ute? Skottland har mange steder hvor det også blåser godt og som kan reflekteres i destillerienes uttrykk.

Det er øyene på vestkysten som ligger værutsatt for alt hva Atlanterhavet kan kaste innover. Her finner du ikke ”bløtkakehus” i trevirke på enhver topp som på en finværsdag har fantastisk utsikt. Hundrevis av år har lært folket at det kun er stein og murbruk som holder huset på plass i stormvær, og utsikten får man heller finne inne på le side og inne i kriker og kroker. Heller ikke finnes det åpne havner og moloer med luksusbåter. Trygghet og nøysomhet er det som gjelder. Dette er øyer som ble regjert av norske vikinger frem til 1200-tallet. Hva vikingene fikk servert var nok dessverre ikke noe så eksklusivt som fatlagret whisky, men drikke av fermentert korn og honning hadde de nok rikelig tilgang til. Effekten ble nok den samme ved høyt inntak.

Øygruppen her ute kalle Hebridene og deles i de Ytre (Outer) og de Indre (Inner). I dag er det to operative destillerier på de de Ytre men ingen whisky derifra har nådd Norge ennå. Men på de Indre finner vi destillerier på øyene Skye, Mull, Islay og Jura.

Selv har jeg vært på øya Islay noe høstdager, og kunne varme kroppen med mange av øyas smakfulle whisky. Islay er viden kjent for sin tydelige smak av torvrøyk, en smak som mange enten elsker eller misliker. Selv falt jeg fullstendig ned i whiskyens vidrunderlige verden første gang jeg smakte en ekte Islay malt en gang i midten av 80-tallet. I dag finnes det 9 operative destillerier på øya, og et tiende er snart klart. Dette er ganske imponerende når man tenker på hvor liten øya er og at det bor kun 3200 mennesker der.

Ardbeg Uigeadail (utt: úg-a-dal) 54.2% ABV
Basisutvalg, kr 979,90, VM# 6052401

Ardbeg er et av de tre destilleriene som ligger pent dandert inne blant skumle skjær på sør-kysten av Islay. Destilleriet produserer kun godt torvrøykede maltdrevne versjoner med sin Ten (for 10 års lagring) som sin mest kjente, og en skikkelig storselger. I motsetning til sine naboer Laphroaigh (utt: la’fråig) og Lagavulin som har tydelig smaker av sjø og salt, er Ardbeg mer drevet mot krydder, sitrus, malt og sjokolade, men solid innpakket i torvrøyk. Ardbeg Uigeadail har hentet navnet sitt fra vannkilden Uigeadail oppe i åssiden over destilleriet. Denne har fått god dose med ex-sherry fat preg som gir den sammen med torvrøyken en herlig varmende smak. Med 54.2% ABV er dette noe som virkelig varmer i en kald kropp. Min Ardbeg favoritt!

Lukt: Intens aroma av røkt malt, sjø og torv, innslag av sitrusfrukt, lynghonning, fat og krydder.

Smak: Fyldig, sammensatt og kraftfullt preg av malt, torvrøyk og sitrus, litt rosin, aprikos og pepper.

Neste er fra øya i nord, Isle of Skye og destilleriet Talisker. Her er det virkelig godt med stormvær på vinterstid!

Talisker Storm, 45.8% ABV
Bestillingsutvalget, kr 544,30 VM# 383801

Navnet sier at dette er en dram for stormfulle dager. Talisker er kjent for sin flotte balanse mellom torv, sjø og sødme, og denne står ikke tilbake for det. Talisker 10 er destilleriets mest kjente utgave, men i 2013 lanserte de Storm uten aldersbetegnelse og med mer smak av alt som er i en standard Talisker 10. Det betyr en dram med tydeligere karakter, men også noe mindre utviklet i smaken. Dette kjennes spesielt i ettersmaken. Kjenner du at smaken henger i munnen en stund etter at du har svelget, er det en godt utviklet whisky. I mange Dutyfree butikker (for eksempel Avinor) finnes det en utgave som kalles Dark Storm. Dark, siden den er litt mørkere. For mange smaker en mørk whisky bedre enn en lys. Dessverre er farge ikke en smak, så la dere ikke lure, spesielt ikke for unge whisky. Innholdet i Dark Storm har ligget på fat som er ekstra brent innvendig. Det gir i hovedsak en mørkere farge og tar bort litt mer av fuselen fra rådestilatet, og kan dermed tappes litt yngre enn en som må ligge lengre på fatet for å hente ut riktig farge og dermed en mer utviklet smak.

Lukt: Sjø, salt, røyk, røde bær og pepper.

Smak: Rik, kraftig, røyk, god balanse med sødme og pepper.

Talisker er eid av Diageo, et av verdens største whiskyprodusenter og eier mange fine Skotske destillerier. De utgir årlig en begrenset utgave av de 7 beste destilleriene i en Distillers Edition. Tallisker Distillers Edition til kr680,- er et veldig godt kjøp. Disse finnes på VMP fra medio november til det er slutt på lagerbeholdningen en gang på våren.

Slainté! (skotsk gaellisk uttrykk for skål, uttales ”slænsje”)

Bjørn Harald Oterholt til minne

MINNEORD

Bjørn H. Oterholt (#26534) (BO) sovnet stille inn den 15. januar 2022 i Zambia, hvor han levde de siste årene.

BO ble medlem i Oslo, så langt vi husker i 1973. Vårt nærmere bekjentskap med BO ble i -76/-77 da han ble med i Paals alternative Nasjonale styre «Fra ide til virkelighet» som sekretær, valgt i Sandefjord 1977. BO var den rette sekretær, han fulgte godt opp alle detaljer og han var utrolig flink til å ordlegge seg.  Og Bjørn (BC) hadde ansvar for «JC Nytt» så BO og BC og PA jobbet tett og godt sammen.

BO var i det nasjonale styre frem til 1982.  Han var Nasjonal President i 1980/81.  Deretter ble han fra 82 ansatt i JCI Generalsekretariat i Coral Gables, Miami, Florida.  Han arbeidet der i flere år og var ansvarlig for medlemsutvikling. Den gang Gen Sec i JCI, Dan Rankow sa til oss at BO var hans Body guard!  Vi håpet og trodde at BO kunne bli Dans etterfølger, men slik gikk det av mange årsaker ikke.

Senere ble han generalsekretær for JCN i 1988 år og etablerte sekretariatet på Hemnes, Norge.  Dette engasjementet varte i en årrekke. I tillegg måtte han følge opp gårdsdriften på Hemnes, noe som gjorde at noen av oss måtte «trå til» når det var som mest hektisk før nasjonale møter med tidsfrister.

BO jobbet utrettelig for JCI på så mange måter.  Han var kunnskapsrik og kreativ til å finne på nye aktiviteter.  Som EVPD (Executive Vice President Development) startet han «Prosjekt 2000» siste halvdel av 70-tallet.  Målet var å bringe medlemstallet i JCN fra ca. 1 200 opp i 2 000 i løpet av kort tid.  Dessverre ble ikke målet nådd, men medlemstallet steg.

Han utviklet diverse kurs og program for lokalforeningene.  Den gang på papir med tilsvarende utfordringer for distribusjon til foreningene.  Disse ble løst.

Medlemskapet I Junior Chamber gjorde at vi ble venner.  Han var medlem av den berømte/beryktede «Presidentturen» som startet i 1988 og som for så vidt finner sted enda. 

Kontakten med ham ble opprettholdt over mange år, selv om han bosatte seg på «sørligere egner».

Vi lyser fred over hans minne.

Bjørn Conradi                           Paal Aschjem

#26536                                    #22040

Hans Jørgen til minne

Jeg ble kjent med Hans Jørgen gjennom Junior Chamber for over 40 år siden. En person som Hans Jørgen glemmer man ikke.

Han ble kjent med alle han møtte fra første stund. Det var aldri kjedelig når Hans Jørgen var til stede. Han utdannet seg til arkitekt i Storbritannia og drev sin egen virksomhet i Bergen der han residerte i Fosswinckels gate.

Han var aktiv i Junior Chamber Bergen i mange år og var kreativ og engasjerte seg i det meste, både lokalt, nasjonalt og senere i det europeiske Senat. I Bergen husker jeg godt hans engasjement da Bergen ble tildelt Nasjonalkongressen i 1986.  Vi var på Lillehammer med Hansapils og drev kampanje for å få tildelt kongressen og Hans Jørgen jobbet nesten døgnet rundt. Han var alltid sist i seng og først opp om morgenen. Kongressen ble vellykket og neste og høyere mål ble satt, søknad om å få arrangere Europa konferanse i 1992. Hans Jørgen var da ansvarlig for Senats programmet og mange planleggingsmøter ble holdt i Fosswinckels gate. I god Hans Jørgen ånd delegerte han alle oppgaver til oss andre og var den suverene leder. Konferansen kjempet vi om å få tildelt mot Hull og kampen stod i Danmark. Vi leide buss og fylte den med Hansa pils og tok båten til Hirtshals. Da vi kjørte på land ble vi stoppet av tollerne og de fikk sjokk da de åpnet bagasjerommet og så 800 flasker pils. De lurte på om vi ikke trodde de hadde øl i Danmark. Hans Jørgen snakket oss gjennom og vi slapp med en liten avgift, og i Danmark vant vi om å få konferansen. De som var i Senats baren i 1992 vil alltid huske Hans Jørgen og hans styring av den. Et vellykket arrangement med sikker styring av Hans Jørgen.

Til slutt vil jeg gjerne fortelle en historie fra 1999 da vi var i en 50-årsdag som ble holdt i en flott gammel villa utenfor sentrum. Det ble sent og det var slutt på drikkevarer. Det var et skap der som noen visste inneholdt en flaske konjakk. Problemet var at skapet var låst og ingen nøkkel fantes. Mange hadde over lengre tid forsøkt å åpne skapet, men hadde gitt opp. Hans Jørgen tok saken og etter mye arbeid var flasken ute og den ble nytt i et godt og sent selskap. Vi overnattet på stedet OG første til frokost var Hans Jørgen like full av energi. Han lyste alltid opp sine omgivelser, snakket med alle, med flere samtidig, og ble kjent med alle. Det ble noen glass vin og mange samtaler på vinbarer i Bergen gjennom årene. Hans Jørgen vil bli sårt savnet blant alle sine kjente og kjære og jeg lyser fred over hans minne.

Bergen, 2. februar 2022

Jan H. Sunde
Senator 33100

At Hans Jørgen ikke er med oss lenger, er bare trist.  En mere lojal og aktiv Senator skal en lete lenge etter.  

Vi kjenner Hans Jørgen mest gjennom hans aktivitet på nasjonalt og ikke minst på internasjonalt plan. Han lot aldri et ord være usagt, hans engasjement smittet over til andre og hans meninger ble alltid respektert, men ikke alltid godtatt. Slik er det å være en tro Senator!

Hans Jørgen engasjerte seg mye i det Europeiske Senatet ASE og var flere år Ambassadør i styret.  Han stilte sågar opp som Presidentkandidat under Europakonferansen i Tampere i 2001.  Beklageligvis tapte han da flertallet i salen ville det annerledes.  Vi hadde gleden av å introdusere ham i generalforsamlingene før valgene og brukte som et argument bl.a. at han hadde en kraftig stemme som var vel trent ved å snakke/tale/brøle mot havbruset på Vestlandet.

Tapet hindret ikke Hans Jørgen i å fortsette sitt utrettelige engasjement i det Europeiske Senat. Vi som har reist mye rundt på kongresser med Hans Jørgen husker veldig godt at han «normalt» var den siste i seng, men alltid den første opp om morgenen.  Dette var det ikke alle kontinentale Senatorer som fikk med seg og «kritiserte» ham for å være siste mann i seng.  Dette var det enkelt å gå imot ved å stille spørsmålet «når sto så du opp?».  De få gangene vi var før ham til frokost, glemmer vi ikke hans rungende stemme når han kommer inn i matsalen og «roper ut»; «God morgen alle sammen» på kjent, godt skarrende Bergens dialekt. For andre som forsøkte å få i seg et bløtkokt egg som dagen-derpå-mat var det toppen av alt! Egget ble liksom sittende fast i halsen.

Hans Jørgen hadde som arkitekt også et godt samarbeide med Paal om et boligprosjekt i Tallinn. Det siste Paal så til ham, var på hans 70 årsdag som han feiret i Tallinn med sin kjære Kirsten.  Hans Jørgen og Paal hadde mange gode stunder sammen der.

At vi ikke skal få se hans blide åsyn mere, er bare trist og vi lyser fred over hans minne.

Bjørn Conradi               Paal Aschjem

#26536                        #22040

Internasjonalt

 

 

 

Her er to viktige dokumenter som viser viktige aktiviteter i 2022 og det andre dokumentet er kontakter for JCI Senat

Senate_Events_JULY2021

Senate_Contacts_JUL2021