Nr 4 – Anno 2021

Styret for det Norske Senat 2021

President
Hege Marie Holthe
#61438

Hege.holthe@gmail.com
president@jcisenate.no

Tlf.: +47 966 22 694

VP Økonomi
Ugur Eser Gökceli
#75357

gokceli@icloud.com

tlf.: +47 924 31 439

VP Kommunikasjon
Jan B. Sørensen
#51907

ja@jasol.eu

kommunikasjon@jcisenate.no

tlf.: +47 941 96 572

Påtroppende President
Ketil Bjørnebekk
#64232

ketil.bjornebekk@sf-nett.no

tlf.: +47 907 92 706

Innholdsfortegnelse

5 på gaten

En ny episode med Pensjonistene

Presidenten har ordet

 
Kjære senatorer.

Tusen takk for sist til alle dere som deltok på Senotium. Det ble en minnerik helg, og veldig flott å treffe gode Senatorvenner igjen.

Slik jeg hadde bedt om så viste værgudene seg fra den aller beste siden første helgen i september, med strålende solskinn, noe som også bidro til at helgen ble meget vellykket.

Det å få mulighet til å arrangere Senotium i en liten idyllisk sørlandsby, og få vist fram et historisk hotell, men sine rom og salonger, som er holdt i tilnærmet original stil håper jeg de fleste satte pris på.

Flere hadde ikke vært i Lillesand tidligere, så etter denne helgen, håper jeg flere vil ta turen på nytt.

Fredag startet med åpning på Hotell Norge, hvor alle var innkvartert, med et glass musserende og hvor hotellbestyrer fortalte litt om hotellet. Deretter gikk turen til Meta Hansens huset hvor vi tilbrakte kvelden.

Som underholdning for kvelden hadde styremedlem Kommunikasjon og web ansvarlig Senator #51907 Jan B. Sørensen, sørget for en Quiz, med varierte spørsmål, også fra JCI.

Dette ble et innslag som ble veldig godt mottatt av deltagerne, og hvor flere ble belønnet underveis, med både en gave og noe godt i glasset. God gammeldags JC ånd. Takk for flott bidrag.

Programmet bød også på bedriftsbesøk på Det Norske Brenneri i Grimstad. Her ble vi tatt i mot av en engasjert og inspirerende Odd Johan Nelvik, som fortalte om en spennende reise om hvordan blant annet ginen «Harahorn» ble utviklet. Et lite brenneri fra Grimstad som har tatt flere priser internasjonalt.

Selvsagt fikk vi også smake på flere godsaker, og stemningen på bussen på vei videre til lunsj og byvandring i Arendal var god.

Her ble vi møtt av Senator #61439 Arild De Lange Nilsen som ble med på lunsjen, og hadde sørget for en fin guidet tur i gamle Arendal.

 Som avslutning før vi dro til hotellet, var en minnerik opplevelse hos senator #60321 Ove Rabbersvik og Kari Hellesfjord. Her ble nemlig Bumble Bee arrangert, det vil si en gjeng med menn i noen «vakre» badedrakter, og selvsagt var vår nyvalgte ASE President senator #48767 Aud Shjødt Fredriksen med. Hun mente at vannet var veldig kaldt. Etter en god dukkert var det godt med noe leskende etterpå.

Både fredag og lørdags kvelden ble avholdt Meta Hansens Hus, et ærverdig hus fra 1817, og som ligger idyllisk. Huset byr på diverse utstillinger og arrangementer, samt utleie, og blir i varetatt av en stiftelse.

Søndag, tok Lillesand sin museumsbestyrer oss med på en liten vandring i Lillesand og besøk på Lillesands by -og sjøfartsmuseum.

Nå står NK for tur, og denne gangen har JCI Norway, valgt å arrangere denne sammen med Litauen i Villnius. Dette vil foregå helgen 22-24 oktober. Prisen på arrangementet og hotell er meget rimelig, så jeg håper noen Senatorer ser muligheten for å reise til Litauen. Halvor og jeg kommer til å reise.

Det Norske Senat vil avholde sitt årsmøte digitalt, her er innkalling sendt ut.

JCI Norway har hatt det tungt under corona pandemien, men det er satt i gang en informasjons kampanje for å tiltrekke seg flere medlemmer. Så langt har de fått noen interesserte, og jeg håper at dette kan gi resultater, men det er også viktig at de har et godt tilbud å gi til de som tar kontakt.

Så tips om blant annet gode prosjekter som kan være aktuelle, kan godt formidles til JCI Norway President.

JCI Rogaland er startet opp, og det er formidlet navn på Senatorer som kan kontaktes og rådføres med, så håper jeg JCI Rogaland ser nytten i å ta kontakt med disse.

Mitt år som Senatets President er snart over, og jeg vet at påtroppende President Senator #64232 Ketil Bjørnebekk er veldig motivert for oppgaven, så det tror jeg blir veldig bra.

Etter Senotium treffet, ser jeg hvor viktig det er å delta igjen og jeg gleder meg allerede til neste års Senotium, og å treffe nye og gamle Senatorer.

Vi ses på Årsmøte

Senats President

#61438 Hege Marie Holthe

(billedkarusell fra Senotium lenger ned)

Redaktøren er forberedt på vinteren og har betalt kontingenten med VIPPS

En sommer er over

«Det kjennes på gikta», sa gamle Ludvigsen. Han kunne spå mer enn de på Blindern om vær og vind. «Sommeren er over og vi går raskt inn mot en tid med brodder».

Snart kan vi lese om kaos på veiene fordi den første natta med frost, skape skøyteis på veiene. Bergingsmanskeper har forberedt seg siden i august på denne dagen som kommer like sikkert som julekvelden på kjerringa.

Her i gården skal det skiftes olje på «Den røde Baron» og da får han vinterkappe og han går i dvale til omtrent mars.

Neste forberedelse er senatets årsmøte, som går digitalt i år som i fjor. Det var stas å kunne få styre hele årsmøte fra godstolen hjemme, samtidig som jeg var min egen velferdsoffiser. Det skulle ikke mye til før han var der med påfyll. Et lite nikk og jeg fikk både vått og tørt. For de av dere som ikke var med i fjor, nå har dere igjen muligheten til å være med på en begivenhet.

Det mest spennende for min del, er vel turen til Rikshospitalet for å få ny «forgasser» som jeg sier. For en som er mer kjent med litt kirurgi, heter det Aortaklaffestenose
Selve operasjonen ser mer ut som sløying av fisk. Jeg ligger på ryggen og sprettes opp fra midten og opp mot haken. Det som er betryggende er at dette har de gjort før, ja mange ganger. Sånn i begynnelsen av november drar jeg altså innover med friskt mot.

Men før den tid, skal vi både følge presidenten med ledsager og alle de andre som drar til NK som i år avholdes i Litauen. Se informasjon på JCI Norway sine sider: https://www.jci.no/nk

Har du «glemt» den årlige avlat til skattemesteren, så kan du gjøre dette ved noen få tastetrykk på butikken vår. Der betaler du med VIPPS. https://jcisenate.no/butikk/

Da sees vi plutselig!

JanB
#51907
Red

Ketils whiskyhjørne - vi reiser østover

 

Hei alle som liker god whisky!

ENDELIG! Ja, endelig kan vi nyte livet som vanlige mennesker og være sammen, klemme hverandre og håndhilse. Endelig kan vi dra på festivaler og konserter.

Sist helg, det vil si lørdag 2 oktober gikk Tunsberg Whiskyfestival av stabelen. En festival undertegnede har ledet de siste fem årene. Det var mer stor spenning og lettelse vi fikk høre det glade budskap fra Erna fredag 24 september at vi kunne arrangere en normal festival uten strenge smittevernsregler. Og det ble en flott festival med veldig mange smilende, glade og ”sniffende” gjester. Det Norske Senates styre stilte mannsterke opp med besøk av JanB, Bjørn med frue, Ugur med sigarer og undertegnede som Festivalsjef. Det jeg kunne konstatere var at alle hadde funnet og smakt på mange gode utgaver av whisky passende sine personlige ganer.

Jeg vet ikke om noen smakte på de whisky’ene jeg her presenterer. Men, da er det kanskje en god grunn til å ta seg en tur på Polet (eller vinmonopolet.no) og kjøpe noe nytt.

I denne utgaven tar jeg turen bort fra mitt kjære Skottland til solens land; Japan. Japan er kanskje ikke veldig kjent som et whiskyproduserende land blant folk flest, men har faktisk produsert kvalitetswhisky siden 1870, men fikk først ”sving” på den kommersielle produksjonen i midten av 1920-tallet. Japans whiskysuksess kan føres tilbake til to personer; Shinjiro Torii og Masataka Taketsuru. Toril var en stor vinhandler som ønsket å starte med whiskyproduksjon (dvs Scotch whisky) og Taketsuru var entusiast som reiste til Skottland for å lære den edle teknikk. Han var svært lærenem og fikk inngående kunnskap i detaljene. Så da Toril ansatte Taktetsuru for å lage kvalitetswhisky begynte ”ballen å rulle” tidlig på 1920-tallet. Dette samarbeidet førte til at Yamazaki Distillery (eid av Suntory) ble etablert og Yoichi Distillery (eid av Nikka). Kort etter havnet Japan i en utslettende krig og det ville ta mange år før whiskyproduksjonen kunn starte opp igjen. Da var allerede Japan en stor konsument av importert whisky, så egenproduksjon var av stor interesse. Helt frem til 2000 gikk neste all egenprodusert whisky til hjemmemarkedet. Men i 2001 vant Nikka’s 10 Year Old whisky “Best of the Best” at Whisky Magazine’s awards, og verden fikk øynene opp for Japansk kvalitetswhisky og flere priser gikk deres vei. I dag er Japansk whisky veldig ettertraktet og de som har fått ligget mange år på fant, det vil si flere enn 15år når priser som langt overstiger tilsvarende fra Skottland. Noen få er verdt prisen, andre er mer en kuriositet på grunn av sin sjeldenhet. Men finner du en Yamazaki 18 så er det bare å kjøpe!

Men de jeg ønsker å presentere i dag er av helt overkommelige priser.

Først ut er :

Nikka Whisky From The Barrel, 51.4% ABV
Basisutvalg, kat.6, kr 539,90 (0.5 liter), VM# 4977302

 

Dette er en liten luring! For det første kommer den i en firkantet liten flaske som er veldig hendig til å ha med på tur, og med skrukork. Så er det en Blended whisky (dvs en blanding av malt og korn whisky), og så inneholder den en god del skotsk whisky og oppgir ingen alder. I tillegg gikk det lenge rykter om at mye av maltwhisky-andelen kom fra det Nikka eide skotske destilleriet Ben Nevis. Men japansk lovgivning frem til 2020 krevde ikke at det likevel kunne markedsføres som Japansk whisky. I dag kan man lese på Nikkas hjemmesider (nikka.com) ”This product does not meet all the criteria of “Japanese whisky “ defined by the Japan Spirits & Liqueur Makers Association”.  Dermed så burde den vært ekskludert fra å bli anbefalt her som en seriøs whisky. Men så er det slik at den er utrolig god! Med sine kraftfulle 51.5% alkohol og en deilig blanding av veldig god malt whisky og fruktig grain (dvs. destilat av umaltede kornsorter) blir dette en særdeles drikkbar whisky for litt hustrige høstkvelder.

Lukt: Fokusert, dyp og sval aroma av malt, tørket frukt, sitrus og urter over integrert fat med vanilje.

Smak: Konsentrert, rik og maltpreget, innslag av tørket frukt, sitrus, krydder og fat, lang. God fylde.

Den neste kan titulere seg som ekte japansk whisky fra samme produsent.

Nikka Coffey Grain, 45% ABV
Basisutvalg, kat.6, kr 719,90 VM# 1975701

Coffey har ingenting med kaffe å gjøre, men beskriver type destillasjonsapparat som benyttes. I en Coffey still kjører man en kontinuerlig destillasjonsprosess i motsetning til en tradisjonell Potstill som kjøres batchvis. Den tidligere nevnte hr. Taketsuru lærte denne destillasjonsprosessen da han var i lære i Skottland i 1919. Men den første Coffey-still kom ikke til Japan før i 1963. Dette er kompliserte og ikke så effektive destillasjonsapparater, men som gir en veldig god smak på destilatet. Nikka har finodlet denne kunnskapen og produserer veldig god whisky på sine originale Coffey-stills. Som navnet sier er dette en ren Grain whisky (umaltet korn, her maiskorn) som i utgangspunktet ikke har samme fylde som en Malt whisky. Men ved bruk av gode råvarer og utvalgte brukte og renoverte amerikanske eikefat får Nikka her en deilig, litt karamellaktig og fruktig whisky. Her er vi i helt den andre enden av de røyksmak fylte Islay whiskyene, men 45% alkohol drar med seg mye fruktig fatfylde til å bli med i denne anbefalingen. En deilig høstvarmer.

Lukt: Sammensatt og lagret aroma preget av lyst malt, korn, tørket frukt og litt lakk.

Smak: Fint utviklet whisky med god fylde og preg av tørket frukt og fat.

Da er det bare å ønske dere en fin høst!  

Slainté! (skotsk gaellisk uttrykk for skål, uttales ”slfor enfiddich og Glenlivet. Men ænsje”)

En sann historie som viser hva JC medlemskap kan føre til

Her om dagen fikk redaksjonen en henvendelse om å trykke et gammelt brev. Jeg stusset litt, men når jeg så hvem saken handlet om og ikke minst HVA saken handlet om, var jeg ikke sen om å sette av plass .
Vi skal huske på en viktig ting. Nemlig hva et nettverk i JCI kan føre til. Ikke bare en selv, men som i dette eksempel, for mange deler av verden.

—— 

Paal, kjære venn!

For en tid siden sendte jeg deg en epost som ikke kunne leveres på grunn av feil adresse.

Det syntes jeg var synd, for jeg trodde den ville glede deg. Men nå skulle adressen være korrekt.

Hva jeg skrev var følgende:

Jeg tror ikke noen nordmann har hatt så stor og langvarig glede av mitt JC-medlems- og Senatorskap som meg, og for det har jeg mange personer å takke,

men to står i en særstilling:

Den ene er min venn fra ungdommen, Thorvald Nakstad, som foreslo at jeg skulle bli medlem i Trondheim i 1964.

Den andre er deg, som brakte meg inn i JCI som foredragsholder, og dermed gratis deltagelse på et femtitalls europa- og verdenskongresser.

En påminnelse fikk jeg forleden da vedlagte brev dukket opp på min pc.

 Og som deltager på verdenskongressen i Manila ble jeg tilfeldigvis med i reisegruppen «The A Team» som jeg deler mange gode minner med.

Mange av mine JC-venner har jeg dessverre glemt, men du er en av de jeg lengst vil huske.

Med vennlig hilsen

Ole Jacob

Ole Jacob Raad
Mobil: +47 917 66 098
Boks 3375 Hallset Post i butikk 

N-7427 TRONDHEIM

 

 

 

 

 

Noen bilder fra Senotium 2021

Frem fra Glemselen - Senotium 2012 i Drammen

Odd Johans forunderlige verden

Min gode venn og læremester kommer titt og ofte med noen bevingede historier. Jeg sitter og lytter og kan kommet til at dette må bare ut til dere andre. Det er ikke riktig at bare jeg skal få historiene.