Nr 3 – Anno 2021

Styret for det Norske Senat 2021

President
Hege Marie Holthe
#61438

Hege.holthe@gmail.com
president@jcisenate.no

Tlf.: +47 966 22 694

VP Økonomi
Ugur Eser Gökceli
#75357

gokceli@icloud.com

tlf.: +47 924 31 439

VP Kommunikasjon
Jan B. Sørensen
#51907

ja@jasol.eu

kommunikasjon@jcisenate.no

tlf.: +47 941 96 572

Påtroppende President
Ketil Bjørnebekk
#64232

ketil.bjornebekk@sf-nett.no

tlf.: +47 907 92 706

Innholdsfortegnelse

Respekt for de eldre – 

En ny episode med Pensjonistene

Presidenten har ordet

 

Kjære senatorer.

Aller først vil jeg Gratulerer Aud Schjødt Fredriksen som ny valgt President for ASE board og til Tarlok Singh Sidhu som Ambassadør.  Dette blir et flott år, og vi kan være stolte av å ha så dyktige senatorer fra Norge.

Samtidig valgte styre i det norske senat å ha et styremøte i Tønsberg 11-13 juni, og var derfor deltagere, sammen med flere andre norske senatorer på EC Generalforsmling 12 juni, hvor Aud og Tarlok ble valg.

Dette foregikk elektronisk, og i overkant av 120 senatorer fra Europa deltok.

Siden styret satt samlet, så hadde vi selvsagt norsk flagg fremme, og sprettet Champagne og viftet med flagget når vår kjære Aud ble valgt til President og Tarlok som ambassadør.

Dette tror jeg ble satt stor pris både av Aud og Tarlok og også blant de andre deltakerne på møte.

Jeg vil ønske dere lykke til med nye og spennende oppgaver og ønsker resten av det nyvalgte styret lykke til.

Det var veldig hyggelig at styret kunne møtes fysisk, og VP Ketil Bjørnebekk var så grei og stilte huset sitt til disposisjon. Her ble det både faglig og sosial sammenkomst. Vi fikk blant annet god innføring i whiskyen sin verden fredag kveld, og selv om undertegnede vanligvis velger en Cognac, så må jeg innrømme at det er mye god whisky.

 Lørdag ble senatorer fra Tønsberg invitert til en aperitif og middag på kvelden, og de som hadde anledning til å komme var Erik Kleiven, Stein Graf og Atle Gundersen, Halvor Rismyhr ble også med på lørdag. Det var veldig hyggelig å treffe på gamle senatorvenner igjen

 

Fristen for påmelding til Senotium 3-5 september er satt til 30 juni, og vil bare minne dere på fristen.

Se hele programmet i forrige efterretning, og jeg håper å se mange av dere i Lillesand.

Nå er det lettet på tiltakene angående corona, og veldig mange er fullvaksinerte eller fått sin første vaksine, og jeg tror alle gleder seg over lettelsene som er kommet, og at man snart kan gå tilbake til slik livet var før, selv om noe vil alltid være forandret.

Nå står sommeren for tur, og som i fjor vil nok de fleste ta ferie i Norge, og kanskje se litt av vårt vakre land. Ønsker dere alle en riktig fin sommer og ferie, så ses vi på Senotium.

Vil også informere om at senator #11330 Anders Buestad er gått bort. Han var aktiv i JC Kristiansand, hvor han også fikk sitt senatorskap.

De senere årene bodde han i Lillesand, og var en aktiv politiker. Han var også varaordfører i Lillesand.

Våre tanker går til Familien.

God sommer

Senatets President
Hege Marie Holthe
#61438

Redaktøren er fullvaksinert og betaler kontingenten med VIPPS

En morgen kl. 08:00

Det føles som om livet sakte, men sikkert vender tilbake. Mange av oss har fått vaksinesprøyte nr. 2 allerede og skjenkestedene har kuttet ut kravet om spiseplikt. Det var jo en noe komisk affære i seg selv. Folk bestilte pølse og brød og et brett pils. Måken eller bosskurven fikk «pølsemiddagen» og resten tok gjesten.

Vi har nettopp vært vitne til en ASE kongress digitalt. Mer om det eventet i en annen artikkel.

Det som nå ligger nærmest på kalenderen er Senotium i Lillesand og omegn. Et besøk på blide Sørlandet bør du få med deg. Er du like sulten på å treffe gamle venner som vi andre, er det bare å melde seg på. Fyldig informasjon om programmet og påmelding ser du her https://jcisenate.no/2021/05/21/senotium-2021/

Mange har sikkert sett en bankgiro komme inn i e-posten. Her fra tastaturet har vi gjort det om mulig enda enklere å betale sin kontingent og samtidig få sin stemmerett.

Har du hørt om VIPPS? På sidene våre, bak menyen BUTIKK, kan du bare vet etpar klikk, gjøre unna din årlige botsøvelse. Enklere kan det ikke gjøres. Alt fra godstolen.

Vår påtroppende har sin flotte whiskyspalte og jeg kan allerede røpe noen virkelige godsaker som dere som setter pris på den slags, burde prøve.

Vi introduserer også denne gangen en ny fast spalte; nemlig Peters Prekestol. Et fast internasjonalt snitt er noe vi må ha med. Dette gleder vi oss til.

Redaksjonen tar en kort sommerferie, men er alltid tilgjengelig for å motta stoff til neste Efterretninger. Så sees vi i Lillesand. God sommer.

JanB
#51907
Red

Ketils whiskyhjørne - vi dukker ned i glassene

 

Hei igjen!


Jeg håper forrige innlegg falt i smak og at dere fikk prøvd ut lukte og smake anbefalingene. Det neste er å velge et glass som tar vare på duftene som stiger opp i glasset. Et glass som absolutt ikke egner seg for å nyte whisky er de tradisjonelle whisky tumbler glassene. Dette er de som er store med rette sider. Gjerne tunge krystallglass med ornamenteringer. Disse egner seg kun for amerikanske whiskey med masse isbiter. Kvalitetswhisky skal nytes i tulipanformede glass, enten med eller uten stett, og med en ikke for stor åpning i toppen. Ønsker du bare å hygge deg med en god drink går det helt fint å ta en rimelig whiskey/ whisky fra barskapet, et par is biter og et tumbler glass, og kanskje enndog blande en whisky cocktail. Men det blir en helt annen opplevelse enn å ta inn lukter og smaker gjennom et ”nosing” glass.

Noe av det jeg synes er mest spennende med whisky er å ta inn de deilige duftene. Lukte på innholdet rett etter at 3-5 cl whisky er helt opp i glasset, lukte etter første smak, lukte etter litt tilsatt vann, lukte ned i glasset når innholdet har forflyttet seg fra glass til kropp. Her er det så utrolig mange lukter selv for en med stadig allergitett nese.

Denne gang har jeg plukket ut to flotte flasker som finnes på de aller fleste utsalgene og til en særdeles hyggelig pris i forhold til kvalitet.

Først ut er :

Bruichladdich Port Charlotte 10 YO Heavy Peated Islay Single Malt, 50% ABV
Basisutvalg, kr 729,90, VM# 7337201

Bruichladdich (utt: bruukh-LÆD-í, eller bare Læddi) er et lite destilleri på øya Islay (uttales: ai-lá) som ligger rett vest for Glasgow. Islay er velkjent for sine whiskydestillerier og våre forferdes bosettinger og kamper med Lord of the Isles. For å lage god whisky må man starte med godt byggmalt. Byggkorn finnes på øya, men brensel i form av trevirke til å tørke kornet (stoppe malteprosessen) fantes (og finnes) det lite av. Men tørket torv (kjent som peat) har vært brukt  som brensel i lange tider. Når man brenner gammel tørket torv blir det kraftig røyk, og denne setter naturlignok smak på kornet som tørkes. Dermed er mange av de kjente whiskmerkene fra Islay også kjent for sin utpregede fyldige røykduft og smak, som Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg og Caol Ila. Bruichladdich derimot var kjent for sin urøkte karakter frem til de ble midlertidig nedlagt i 1994. Frem til 1994 var Bruichladdich mest brukt som maltwhiskyandel i ulike blended whisky og ikke solgt som Single Malt. I 2000 kjøpte noen private investorer destilleriet inkl et rikholdig varelager, demonterte, reparerte og satte sammen destilleriet. Disse fikk med seg ”whisky alkymisten” Jim McEwan, som til da hadde gått sin lære hos nabodestilleriet Bowmore. Jim elsket å eksperimentere med smaker. Han gikk raskt i gang med å kjøpe inn peat tørket malt for å få frem en røyket versjon av Bruichladdich. Mens han holdt på å destillere røyket whisky vinteren 2001 måtte han smake seg frem på lageret og få i gang salget av det de hadde der for å skape cash-flow. Her var det så mye godt at Jim med sine fantastiske smak og luktesanser kunne hente frem det aller beste. Med enkel rebranding av merket og hans karismatiske vesen gikk salget av nye Bruichladdich strålende, og nå som egentappede single malt whisky. Da hans peat røykede destillat var vel 5år i våren 2007 startet de å markedsføre denne under navnet Port Charlotte, eller bare PC. Navnet ble hentet fra et nedlagt og demontert destilleri noen kilometer lengre nedover veien. Først i svært begrenset opplag, og når lageret med 10år gammel whisky begynte å bli fyldigere så startet de salget av standardtapninger som vi i dag kjenner som Port Charlotte Heavily Peated. Uttrykket ”Heavily Peated” er mer et markedsføringsuttrykk, for Port Charlotte har en fint drag av peat røyk, men ingen sur røykbombe. Port Charlotte 10 HP er en suveren whisky for å nyte på lange lyse sommerkvelder, og gjerne sammen med norsk sjømat som reker, sjøkreps og krabbe.

Lukt: Fokusert aroma preget av korn, malt, tørket frukt og eple over tydelig innslag av fat og litt røyk.

Smak: Myk whisky med god fylde og preg av malt, fat og litt røyk, innslag av moden frukt og honning, lang.

Bruichladdich var et av undertegnedes favorittdestillerier. Så mye at jeg og tre studiekamerater i 2004 kjøpte et helt fat (200 liter) med nydestillert Port Charlotte, og som vi i 2014 kunne tappe på flasker og ta med hjem (etter å ha betalt en importør og den norske stat en solid slump penger).

For den som ikke er så glad i Islay peat røykpreget whisky er den neste et svært godt alternativ fra et mellomstort men litt ukjent Highland destilleri.

Deanston 12 YO Single Malt, 46.3% ABV
Basisutvalg, kr 549,90 VM# 10733101

Deanston destilleriet ligger noen kilometer nordvest for Stirling og dermed svært tilgjengelig om man er på besøk i for eksempel Edinburgh. Bygningene som i dag er Deanston Distillery huset fra slutten av 1700-tallet et moderne veveri drevet av kraft fra vannet i elven Teith som renner rett utenfor. Whiskyproduksjonen startet først i 1966 og første single malt i salg i 1974. De bruker i dag tradisjonelle produksjonsmetoder med fokus på kvalitet uten kuldefiltrering eller fargetilsetninger, og tapper på hele 46.3%. De siste 5 årene har de blitt lagt merke til og salget har eksplodert. Flere av de kjente whiskyjournalistene har gitt heder og fine ord. Deanston var tidlig ute med å lage whisky av økologisk dyrket skotsk byggkorn og har i dag noen varianter av disse på Vinmonopolet til fine priser. Deres standard 12åring til kr 550 er et meget godt kjøp. Igjen er dette er super whisky for norske lyse sommerkvelder, enten du er på fjellet, ved sjøen eller ute i hagen hjemme.

Lukt: Myk og sammensatt aroma preget av malt, korn, urter og tørket frukt over fint integrerte fattoner.

Smak: Myk whisky med god fylde og preg av malt, korn, litt tørket frukt og fat, god lengde.

 

Da er det bare å ønske dere en riktig fin sommer og si Slainté! (skotsk gaellisk uttrykk for skål, uttales ”slfor enfiddich og Glenlivet. Men ænsje”)

Peter’s Pulpit - served by the one and only Peter Browning

 

Hei Norwegian Senators

I had thought I was reducing my newsletter & magazine workload but JanB has asked me to pen a regular column for Etterretninger and hopefully bring an international flavour to it! So here goes.

It has been a very different 18 months for the Senate with most of us stuck at home and unable to travel to those far flung places JCI Senators are renowned for enjoying while making the most of the fellowship & FUN the Senate provides. However being old Jaycees we have adapted to the situation and first the British Senate quickly followed by the ASE and then many other countries we have found new ways to meet and have fun together on Zoom. The British meet twice a week on Tuesdays and Fridays and invariably have several guests from all over Europe and even Australia and the US although members of the Norwegian Senate rarely join in. If you would like to join the British they start at 21.00 CET on Friday and the link is www.zoom.us/j/2720470092 There is no set finish time and often there are people still chatting after midnight so if you cannot make it for the start feel free to join later in the evening when you can. The Danish, German and Swiss Senates as well as others meet less frequently and you can find details on their Facebook pages.

There is also an ASE ‘Digital Drinks’ every 2 weeks at 19.00 CET for 1 hour on Fridays and it is usually publicised on the ASE Fellowship & FUN WhatsApp group which you can join via https://chat.whatsapp.com/JWy4l3ywo7QHPFBBuIMOeJ For those that use Signal instead of/as well as WhatsApp the ASE Fellowship & FUM Signal group link is  https://signal.group/#CjQKIJXVtp3dLxjQKwl2GzPeolOFugFUvauj9Xrwlv6hBMs5EhAojG_f_Lm5wTjXNxsvay0e

Denmark and Britain also held virtual Drumming Outs when the incumbent was not Drummed Out but stayed to do a second year! These were both very enjoyable events and retained the normal spirit of the usual physical gatherings in both atmosphere and numbers.

Having had to miss two European conferences and all the other cancelled or postponed events since the pandemic started I am sure you, like Morag and me, are itching to use your passports again – I got a new one a couple of months ago and we have both had 2 doses of the vaccine so we as are prepared as we can be although the Welsh government has not decided yet how they will demonstrate our vaccination status although they tell us a digital version will be available shortly but we are not holding our breath as the Welsh government is being very cautious and we still do not know when restrictions will be relaxed even though 60% of the UK are double vaccinated!

Having gone for more than a year without an overseas Senate event to attend there are now two for us on potentially the same weekend! These are Aud’s first Board meeting in Belgrade at the Balkan Conference and your Senotium. As you know until last year Morag and I have attended every Senotium since 2004 in Bodø but it looks like we may have to miss another one if Aud’s board meeting goes ahead as a physical meeting and we are able to travel to Serbia.

If you wish to dust off your passport and travel to a Senate event there are several opportunities being planned and a good place to see what is on offer is at https://britishsenate.org.uk/events/ where the British Senate do their best to list the main Senate events in Europe.

Regarding the ASE I am sure Aud keeps you all aware of what is happening but if you would like to know more about what has happened over the last 2 years you can read the report at https://issuu.com/ase-afs/docs/ase_board_report_2019-2021 and as to the future we will be able to share our plans after the first board meeting later this month.

Looking forward to seeing you in person somewhere soon.

Slainte Mhath and take care.

Peter Browning
JCI Senator #49104

ASE Ambassador – European Countries Affairs

ASE Chargé d`Affaires to Croatia, Norway, Scotland, Switzerland & Liechtenstein

ASE Board Report

Noen bilder fra styrets samling i Tønsberg

Frem fra Glemselen - Senotium 2011 på Røros

JCI - de 4 fokusområder