Nr 2 – Anno 2021

Styret for det Norske Senat 2021

President
Hege Marie Holthe
#61438

Hege.holthe@gmail.com
president@jcisenate.no

Tlf.: +47 966 22 694

VP Økonomi
Ugur Eser Gökceli
#75357

gokceli@icloud.com

tlf.: +47 924 31 439

VP Kommunikasjon
Jan B. Sørensen
#51907

ja@jasol.eu vpkommunikasjon@jcisenate.no

tlf.: +47 941 96 572

Påtroppende President
Ketil Bjørnebekk
#64232

ketil.bjornebekk@sf-nett.no

tlf.: +47 907 92 706

Innholdsfortegnelse

Senatskvinner går foran

Flere fra “den tredje alder” og som nå har fått vaksine, gleder seg til åpning av nattklubbene igjen. Her en fin gjeng som har fått lov til å trene seg opp igjen eller en alt for lange stillesittende periode nå i pandemien

 

En forsmak på Senotium 2021 på Sørlandet

Presidenten har ordet

 

Kjære senatorer.

Tiden går fort om dagen, selv under en corona pandemi, og april er akkurat unnagjort.

Mange er fortsatt i en situasjon, hvor man har en meget begrenset sosial tilværelse.

Allikevel ser det nå litt lysere ut, slik at man etter hvert får mulighet til å møtes.

EK ble prosjektert som en flott cruise fra 8 -12 juni, med avreise fra Rostock i Tyskland. Også dette prosjektet måtte avlyses, men EC blir avholdt digitalt, slik vi gjorde det på NK 2020 i Senatet.

Situasjon i år er ikke helt ulik slik det var i fjor, selv om man har kommet i gang med vaksinering, men vi får håpe på det beste.

Medlemsmassen i JC er nå på et meget lavt nivå, og senatets styre hadde møte med styret i JC, hvor vi snakket litt om veien videre.

Blant annet snakk om viktigheten av å gjennomføre prosjekter, da det er en av grunnpilarene i JC, og som utfordrer deg innen alle mulighetsområdene.

Flere foreninger ser selvsagt også viktigheten av å gjennomføre kurs og seminarer, og er dyktige innen dette området.

En hyggelig ting er at det ble gjennomført et introduksjonskurs i Stavanger, hvor 4 personer ønsker å engasjere seg for å få i gang en forening for Rogalandsregionen.

Håper de får til noe bra der, som kan inspirere videre, og som også kan overføres til andre foreninger.

Vi ønsker Presidenten Evy Marie og resten av styret lykke til.

Nå er det ikke lenge før invitasjon og påmelding til Senotium kommer ut, og husk og sett av helgen

 3-5 september. Det blir et spennende og variert program, men alt er ikke helt spikret.

Redaktøren har lovet å lage et eget Senotium bilag når programmet foreligger. Følg med i (e)postkassen.

I den forbindelse ønsker jeg og utfordre den yngre generasjon senatorer til å komme med innspill til program som ville gjort at de prioriterte å delta på Senotium.

Vi ønsker å legge til rette for flest mulig og da er det fint med tilbakemeldinger. Det er ikke sikkert vi klarer å innfri, men så lenge ikke alt er helt spikret så er det muligheter.

Nå er akkurat mai startet, og med det ønsker jeg dere alle en riktig fin 17 mai feiring.

President
Hege Marie Holthe
#61438

Fra Redaktørens tastatur - Den tredje alder

 

En morgen kl. 08:00

Til en helt umenneskelig tid for meg (kremt; jeg satt klar kl 07:55, etter både frisk dusj og en frokost), deltok jeg på et virtuelt møte med noen gode venner. På disse møtene har vi ikke noe fastlåst agenda, men vi har en løs og ledig diskusjon om dette som opptar oss. Denne morgenen, ble det helt sånn plutselig, tatt opp et emne om det å komme for sent. Det kom liksom litt naturlig da en av initiativtakerne til morgenmøtet ikke var presis. Lar vi oss påvirke? Er det ganske så usunt å irritere seg? Hva er konsekvensene?

I de aller fleste tilfeller skjer det ingen verdens ting. Det finnes unntak når den personen som skal tenne den olympiske ild ikke kommer tidsnok til arenaen og 100 millioner mennesker sitter og ser på en livløs TV skjerm og alle venter på han som skal komme inn med fakkelen.

Jeg tenker at et langt liv har slepet noe av de harde kantene med ergrelse. Dette er en tid da jeg skal nyte livet og ikke la meg irritere. Jeg er kommet i min «Tredje Alder». Da jeg for bare noen år siden bodde i en spansk pueblo på Gran Canaria, ble jeg kjent med mange eldre der. Nei, nå sa jeg det igjen. Mange gode mennesker i sin tredje alder. Ja, de hadde sågar sin egen pub.
I en blogg jeg skrev noe aktivt på den tiden, har jeg flere poster om livet på øya der. Jeg kalte det min «Gullalder.» Den er fremdeles like aktuell, og du finner den her: https://gullalder.jasol.eu/

Har du funnet DIN Gullalder?

JanB
#51907
Red

3a EDAD bety “Den Tredje Alder”, eller på Spansk: la tercera edad
Kanskje Europas viktigste link: 

https://www.jci-senate.eu/

Et helt ny spalte vi har ventet på i mange år: Ketils whiskyhjørne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fra vår redaktør JanB har jeg fått muligheten til å skrive litt om en av mine store lidenskaper, nemlig uisge beatha – livets vann på skotsk gaellisk. I moderne språkform Whisky. 

I utgangspunktet et destillat av fermentert korn. Fra dette finnes det svært mange varianter. Jeg skal snevre dette betydelig til å omfatte whisky produsert etter de skotske “whiskyreglene”, dvs. basert på maltet byggkorn eller andre kornsorter, destillert i lukkede kobberpanner (typisk til rundt 72-75% alkoholstyrke som reduseres til 62%), for så å lagres i minst tre år på eikefat mindre enn 700 liter.  Selv om det er skotske regler er det mange andre land som også følger de samme reglene, inkludert Norge.

Jeg kan skrive sider om whisky, smaking og whiskyproduksjon, men skal love dere å holde meg til små drypp fremover, og heller skrive litt om 1-2 utvalgte utgaver. Det er svært mange å velge mellom men skal prøve å holde meg til flasker som finnes i de fleste utsalg og der innholdet står i stil til prisen. Og så skal jeg prøve å finne whisky som står i stil til årstiden vi er inne i.

La oss begynne med en i prisklassen kr750-1000. Her finnes det ikke så mange som er listet i basisutvalget, men desto flere i bestillingsutvalget. Her kommer jeg aldri unna et av mine (mange) favorittdestillerier; Glenfarclas. Et familieeid destilleri lokalisert midt i det skotske høylandet, ikke langt fra elven Spey. Området som ligger langs denne elven er definert som Speyside og en registrert whiskyregion. Her finner vi mange av de store kjente merkene som Macallen, Glenfiddich og Glenlivet. Det relativt lille Glenfarclas destilleriet lager svært god whisky som i kvalitet og pris overgår de nevnte.

Derfor er første anbefaling denne som er deilig dram nå på våren:

Glenfarclas 21, 43% ABV
Basisutvalg, kr 990, VM#5286401

Dette er en fløyelsesmyk og kompleks whisky som nytes best i et Glencairn (eller annet single malt glass med “lukket” åpning) uten noen tilsetninger. Dersom du serverer denne fra en full flaske la den stå i minst 10-15 minutter i glasset og la den få lufte seg før du tar den første smaken. En såpass gammel whisky trenger litt luft før den nytes. Da vil de lette og litt spisse alkoholene dunste av og du får en bedre smaksopplevelse. Er flasken halvfull har den fått luftet seg nok og du kan gå til neste steg, nemlig å lukte på den. Start med å rotere glasset pent rundt i sirkler, legg det så i 45grader mot munnen (hold munnen lukket!) og start å dra inn duftene i nesen mens du beveger glasset opp forbi nesen slik at nesetippen berører glassets overkant og litt ned i glasset mens du løfter glasset sakte oppover. Først forsiktig, neste gang blitt kraftigere. Kjenn på forskjellen fra den duften du kjenner i det nesetippen rører ved glassets øvre kant til de som kommer når du kommer til nedre kant.
Neste steg er å ta en liten ”sipp” inn i munnen. Rull litt rundt i munnen og rundt tungen. Trekk så inn litt luft mens du åpner munnen og lar smaksaromaene blande seg med duftene og varmen av alkoholen mens du svelger. Da har er du klar for å nyte whiskyen og leke med å kjenne etter vanilje, tørket frukt og kokos. Glenfarclas 21 er en whisky med mange dufter og smaker som du må jobbe litt med for å kjenne. Her er verken tung røyk/peat eller tunge vinøse aromaer. Denne er ganske lys til å være 21 år, noe som kommer av at den er lagret på store fat som startet som sherryfat (typiske 500 liters fat), og har hatt en runde med whisky i seg før neste runde med destillat helles på og legges i 21 års dvale.

Lukt : Aroma med fint maltpreg og innslag av pære, tørket frukt, fat og kokos, hint av røyk.

Smak: Sammensatt og fint utviklet, preg av tørket frukt og malt, lang ettersmak. Fyldig.

Slainté! (skotsk gaellisk uttrykk for skål, uttales ”slfor enfiddich og Glenlivet. Men ænsje”)

Siste nytt fra Europeiske Senat - Aud Schjødt Fredriksen

 

Da nærmer det seg ny runde.

Ettersom det Europeiske Senats styret la posisjonene på is i fjor og lot alle gå et år til, er vi nå snart kommet til nytt år der det blir nytt valg.

Det blir digitalt, men vi håper vel alle at vi snart skal få begynne og treffe hverandre.

Jeg går da på som President hvis valget går min vei i juni.

Reynold Dumalte fra Frankrike følger som vanlig med på lasset ett år til som Past President.

Filipe Carrera fra Portugal stiller som påtroppende.

Jaana Vilpponen fra Finland som Sekretær

Thomas Meier fra Sveits som Kasserer

Ambassadører:

Peter Browning fra UK som Ambassadør  for ECA med ansvar for å koordinere kontakt med Nasjonale Senats Presidenter i de europeiske landene.

Pelin Narcin-Kadilar fra Tyrkia (bosatt i Nederland) med ansvar for Marketing/Membership communication

Tarlok Sing Sidu fra Norge med ansvar for Business/Networking

Laia Urdi fra Catelonia med ansvar for Mentoring

Jamila El-Abed fra Sverige med ansvar for Special Interest Groups og JCI kontakt og Conferanser

Så er Charlotte Velling fra Danmark med som GLC.

Ellen Olsen vil få en mindre oppgave med mapping og ellers bli brukt etter behov.

I tillegg er det utpekte personer fra Østerrike, Tyskland, Monaco og  Litauen som bl.a. har ansvar for de andre regionene og ellers mindre prosjekt.

Mine ambisjoner dette året går i hovedsak på at vi får sterkere etablert/stabilisert de viktige prosjektene som er startet og ikke begynne på for mye nytt. Det er viktig at ting får satt seg og får virke før det blir for mange ting samtidig.

Dette gjelder business/networking, Mentoring og kontakt med de andre regionene.

 

Jeg ønsker også å styrke kontakten mot JCI slik at vi kan komme til enighet om Senatorenes behov i systemet. Vi må jobbe for at Senatorene ønsker å komme til arrangementene. Det skal være tilbud både til de som vil være aktive bidragsytere og de som vil kose seg med nettverket og det sosiale. Men det blir viktig i større grad å få yngre Senatorer til å bidra med mentoring.

Da håper jeg at jeg kan kontakte en del av dere i året som kommer. Det ville jeg satt pris på.

Da ønsker jeg alle Norske Senatorer en riktig god vår og sommer og håper vi kan treffes utover høsten.

 

Hilsen

Aud Schjødt Fredriksen #48767

Deputy President ASE 19/21

Mobil: 90191932


(her blir trolig det nye kontoret til Aud i Bordeaux)

Senatets kjede får en ny og vakker plass

JCI lager prosjektbank slik som Norge

Reaching New Heights with JCI RISE 

Our members flourish through JCI’s four actions – projects, events, trainings and programs. Throughout 2020 and into the new year, countless JCI local and national organizations have taken the JCI RISE initiative to heart by applying these goals to their own communities. Successful projects – like those shared during JCI Europe’s National Presidents meeting – have not only helped reinvigorate and rebuild economies, they’ve also spread the word about JCI as an organization. By utilizing partners and targeting business owners, these projects became effective ways for JCI to gain recognition in the community.

As we transition to a new JCI Virtual Community this year, JCI is tracking projects in a new way. When your organization completes an action related to the JCI RISE initiative, please share it with us! We will provide a backlog of these projects on the new JCI Virtual Community later this year. 

Share Your Project 

Frem fra Glemselen - Senotium 2010

Blomster til vertskapet, Kari og Ove, for et flott arrangement og også værgudenes engasjement med sin ypperste prakt.

Bumble Bee Club

På Senotium 2010 var det første gang at Bumble Bee Club, programfestet, ble arrangert i Norge, og ble da en begivenhet som deltakerne satte ekstra stor pris på.

Gründer og PPTBBC Roger Alm # 22866 var også til stede og medga at det hele gikk etter intensjonene.

Det foregikk i Steinar Kvanes´s # 31312 ”Residence” på Fiskåtangen med utsikt mot havnebassenget i Kristiansand, og hvor ”Danskebåten” prydet bakgrunnen med sin avgang til Hirtshals i Danmark.

Her er Erik Krognes # 20166,

  1. 26 i Den Norske Bumble Bee Club, tildelt medlemskap kvelden i forveien. Det ble en frisk debut, og velkommen.

Solbadet på bryggen var betraktelig varmere enn dukkerten i sjøen, som ble omtalt som – særdeles frisk -, og for en del av oss var det årets første dukkert i sjøen, også vår siste.   

På ”geledd”.

Bakerst og frem:

Erik Krognes  # 20166,

Ove Rabbersvik # 60321,

Halvor Rismyhr # 55026,

Anders Fløistad # 28853 og Odd Johan Stene # 27438.

Lørdag aften forflyttet vi oss gjennom Kvadraturen til motsatt hjørne av denne idylliske bydelen. I spredt ”lang, lang rekke” ankom vi til Havets delikatesser i Druidenes Hus

Lekker mat og drikke ventet oss, inklusive en velassortert Senatorbar.

JCK LOM President Bjørn Sæther fikk overrakt Presidentkjedet og JC pin av tilstedeværende tidligere presidenter fra Kristiansand.

Fra venstre: Steinar A. Kvanes # 31312 (79), Turid Kidding (81), Ove Rabbersvik # 60321 (94), Halvor Rismyhr # 55026 (91) og Odd Johan Stene #27438 (VP75).

(årstall LOM verv)

Etter at denne etterlengtede seremoni, og alle høytideligheter var på plass hos de nyinnvidde ”Juniorer” i den nystartede foreningen, takket den sittende, og den påtroppende President Reidar Knutson, forsamlingen med et utdrag av Bellmans lystige viser om det fortreffelige som finnes i oss mennesker, som vet å håndtere glassets innhold.

Donasjonene fra Senatorbaren, 3700,-, ble bevilget i sin helhet til foreningen i Kristiansand.

JCI - Vårt utgangspunkt - 13.oktober 1915