Nr 3 – anno 2020

Styret for det Norske Senat 2020

President
Bjørn Juvik
#49353

Bjørn.juvik@telenor.com
president@jcisenate.no

Tlf.: +47 901 20 274

Påtroppende
Gro Sandvold
#71757

gs@advokatsandvold.no

Tlf.: 948 67 477

VP Økonomi
Ugur Eser Gökceli
#75357

gokceli@icloud.com

tlf.: +47 924 31 439

VP Kommunikasjon
Jan B. Sørensen
#51907

ja@jasol.eu

tlf.: +47 941 96 572

Innholdsfortegnelse

Redaksjonen tok mot til seg og fikk et videointervju med Christina Moen, Senator #59024. Hun er et sant forbilde for hva JCI har gjort henne til. Se intervjuet litt lenger ut i Efterretningene

Grillsesongen er i gang og vi har fått et tips om en spesialkonstruksjon for de av oss som er litt dårlig til bens. Kjøretøyet kan dessverre ikke hentes på hjelpemiddelsentralen

Presidenten har ordet

Da har vi snart vært igjennom 3 måneder med Corona pandemi som heldigvis har kommet under god kontroll i Norge, og samfunnet har smått om senn kommet i gang igjen.
Dette er dog en situasjon vi og resten av verden må leve med til godt ut i 2021 og vil sette spor etter seg på godt og vondt i tiden fremover. De fulle økonomiske konsekvenser denne nedstengingen av samfunnet har fått for næringslivet, gjenstår å se.

 

Aktivitetene i JCI både på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå er preget av virtuelle møter og mange avlyste arrangementer. Europakonferansen i Dublin ble avlyst og er erstattet med et virtuelt program for JCI medlemmene som blir annonsert i disse dager. Dette skal foregå i perioden 12-20 juni. For Senatorene er det så langt jeg har fått informasjon om, ikke planlagt noen online aktiviteter. Det blir selvfølgelig ikke det samme når vi ikke kan treffes fysisk for våre arrangementer.

Vår kjære Senator #48767 Aud Schjødt Fredriksen, som for 2019/2020 sitter som påtroppende President i styret for det Europeiske Senat (ASE), skulle bli valgt som President for neste periode på EK i Dublin. Ifølge Aud har det sittende styre foreslått at de fortsetter til EK i 2021, før man skifter mannskap. Det skal dog avklares mot vedtektene om styret kan bestemme dette alene eller om de nasjonale Senat presidenter også må gi sin tilslutning.

Ellers har flere av aktivitetene man har satt i gang i det Europeiske Senat god fremdrift, blant annet mentor programmet og utviklingen av et Business nettverk.
Vår andre styrerepresentant i ASE, #50314 Tarlok Singh Sidhu, er en aktiv pådriver i Business nettverk samarbeidet og gjør en utmerket jobb.

EK i 2021 skal forøvrig gå av stabelen 8-12, juni på et cruise skip fra Rostock-Wärnemunde som seiler via Gøteborg, Oslo og København før skipet vender tilbake til Tyskland. Et spennende konsept som ikke har vært gjennomført tidligere.
Totalt 350 er allerede påmeldt og registrering til EK 2021 kan gjøres på følgende link: https://www.ecc-rostock.com/registration/

Av andre arrangementer som dessverre er avlyst, er den planlagte siste og 63. Crayfish konferansen i Halmstad i begynnelsen av august. Her var det flere av de norske Senatorene som hadde planlagt å delta, men den gang ei.

For høstens arrangementer for det Norske Senat, er vi dog ved godt mot. Planene er nå klare for Senotium i Kristiansand 4- 6. september. Dette ser vi frem til og i denne utgaven av Efterretninger gis det nærmere omtale og påmelding til dette utmerkede evenementet.

Styret i JCI Norge har også avklart sted for NK 23-25. oktober, som arrangeres på Best Western Leto Arena “Grunnlovshotellet” i Eidsvoll. Dette er 15 minutter med bil fra Gardermoen. Senatets årsmøte vil bli avholdt her lørdag 24. oktober.

Styret i JCI Norge og det Norske Senat avholdt vårt første fellesmøte 21 april.
Utover generell statusoppdatering, var vi enig om å opprette en prosjektbank med beskrivelse av tidligere gjennomførte prosjekter og mulighet for nye prosjektideer.

Her er det tenkt at tidligere gjennomførte prosjekter nødvendigvis ikke skal kopieres direkte, men være en idébank for å starte tilsvarende type prosjekter tilpasset dagens muligheter for en vellykket gjennomføring.

Vi ser at prosjektaktiviteten er kommet i skyggen av kursvirksomheten i JCI Norge.  Prosjektarbeid er viktig for praktisk læring som inkluderer alle aspekter fra planlegging til gjennomføring. Det gir også mulighet for kroner i kassen, som igjen kan brukes aktivt for medlemmenes videre utvikling og deltagelse på nasjonale og internasjonale konferanser.

Redaktøren gir en nærmere omtale av dette, der vi også ber Senatorene gi sine innspill på tidligere gjennomførte suksess prosjekter som kan være aktuelle i dag, eventuelt i en oppdatert form. Kom gjerne med nye gode prosjektidéer også.

Med juni har sommersesongen startet og med gjeldene restriksjoner for reisevirksomhet, blir vel sommerferien i Norge for de fleste. Dette gir gode muligheter for å besøke attraktive områder i umiddelbar nærhet av der man bor, hytteferie for de som har det, eller bilferie til andre deler av landet.

Jeg ønsker dere alle en riktig god sommerferie og håper å se både den yngre og den mer tilårskomne generasjon av Senatorer på Senotium i Kristiansand i september.

Med vennlig hilsen

#49353 Bjørn Juvik 
Senat President 2019/2020

Fra Redaktørens tastatur

Et etterlengtet nytt nummer av Efterretningen er deg her i hende. Vi har gode nyheter tross pandemien om Senotium i September og du kan allerede i dag melde deg på.

Hovedoppslaget denne utgave må sies å være videointervju med Senator Christina Moen. Det er ikke tilfeldig at en Jaycee fortsetter hele livet med å være levende samfunnsengasjert.

Det andre virkelig store nå er en spire sådd til Juniorene. Vi skal sammen lage en flott inspirasjonskilde med prosjektideer som har gitt suksess, til økt aktivitet, synbarhet i samfunnet og mulighet for rekruttering. Kan det være det som skal til for å blåse liv i organisasjonen vår?

Fra nostalgiens skuff har vi nå kommet fram til 2006 og ser på Senotium fra den gang.

Dette er bare litt av det du kan lese, se og høre i dette nummer. Vi setter stor pris på dine kommentarer enten de er spisse eller varmende.

JanB
#51907
Red

Videointervju med Senator #59024 Christina Moen

Faktaboks om Christina

 • F. 16.mars 1959
  Bor: Tønsberg siden 1983,
  Har to barn: Tine og Marin samt tre barnebarn.
  Samboer med Jon-Arne siden 2001
  2 bonusbarn og 3 bonus barnebarn
  Flyttet fra Øygarden til Bergen i 1976 og videre til Tønsberg i 1983.
 • Senator: #59024
 • Grunnskole og treårig videreutdannelse. (lenge siden)
 • Frem til 1994 jobbet jeg innen ulike offentlige etater, Politi, direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap,
  samt flere år innen salg av kapitalvare til næringslivet.
 • Siden 1994 har jeg jobbet hos Norges Røde Kors, arbeidsted Vestfold
  Jobber med ulike prosjekter innen humanitære programmer.
  Rekrutering, opplæring, ansvarlig for store arrangementer og konferanser, store og småprosjekter innen Omsorgsfeltet.
  Jobbet innenfor ensomhetsbegrepet innen eldre, innsatte i fengsel, flerkultur, og barn.
  Har jobbet sammen med Litauen Røde Kors fra 1995 – 2005 og nå jobber jeg med Moldova Røde Kors fra 2017.
  Områder som  kapasitetsbygging, oppstart og støtte til konkrete aktiviteter, og internasjonal forståelse mellom landene. I samarbeide med søsterforening i Moldova
 • Medlem  og ulike styreverv i  Tønsberg Rotary frem til 2016, ledere og ulike styreverv innenfor musikkorps Volden & RIngshaug Skolekoprs, verv innen politisk parti.
  I tillegg vært leder og flere styreverv innen fagforeningen for Norges Røde Kors, Stafo og Negotia.
 • Interesser: Samfunnsengasjert, opptatt av nærmiljøet, reise (hvem er ikke det 😉) turer og liker det maritime miljøet.

Senotium 2020 - oppdatert info - bestilling

Klubbens Hus, Kristiansand

Kjære Senatorvenner. I denne tiden må vi tilpasse oss det som til enhver til er myndighetenes anbefalinger.

Men med de nye signalene og retningslinjene om hvordan situasjonen utvikler seg, ser vi positivt på første uken i september. Prosjektgruppen øyner at de aktivitetene og de sosiale rammene som er lagt til Senotium, vil kunne stå ved lag.

Da vi ikke er alene med om det, hviler det på at våre underleverandører, aktivitetene i programmet, vil bli påvirket av spesifikke bestemmelser fra myndighetene, også når så langt kommer. Det avstedkommer at vi beholder det annonserte program som tidligere er presentert, men tar forbehold for korrigeringer hvor dette blir påkrevd, og som vi ser det nå, så vil det ikke berøre hovedaktivitetene.

En viktig side er at underleverandørene har endret sine avbestillingsfrister fra tidligere, og det som skjer i kjølevannet av dette er at vi ønsker å gardere oss i denne sammenheng, ved å be om en uforpliktet påmelding innen 15.juni for å få oversikten til det videre arbeid med tilpasningene.

Vi er kommet frem til en totalpris på kr. 4.000,- pr. person i dobbeltrom (tillegg kr. 600,- for enkeltrom) for 2 netter på hotell, samt bedriftsbesøk – lunch – middager – Senatorbar m.m.   

Bare deltakelse på middagen lørdag kveld kr. 1.150,- pr. person.  

Er du, som oss, sikker på å komme, kan du bruke påmeldingsskjema som du ser link til under her.

Forhåndspåmelding til; steinar@kvanes.no  med navn – event. ledsakernavn – Senatornr. – e mail adresse.

«Løp og kjøp» og velkommen. 

Vi vil allerede neste uke sende ut en egen mail : “Senotium Spesial” med deljert program. 

Registration forms

Hvorfor GoldWing blir kalt for Wingen

Mange vet at redaktøren har en motorsykkel, nærmere bestemt en GoldWing (se bilde til høyre under her). Her i helgen hadde ektehustruen og jeg en flott tur til Lillesand. Her i videoen får du et bevis på hvorfor denne sykkelen blir kalt for Wingen.

Høydepunkter fra Senotium 2006, Karmøy

 30 Senatorer og ledsagere var fornuftige nok til å innfinne seg til Senotium 2006 på Avaldsnes 1. – 3. september. Noen ankom torsdag, noen reiste lørdag, noen kom lørdag, men alle reiste hjem søndag. (På fotoet den glade gjeng som var samlet fredag kveld.)

Det Europeiske Senat var sterkt representert med President Paal med fru Ene, kasserer Arja Vilanko (Finland) og Ambassador Aud fra Bodø.

Gledelig også norges-vennene Peter Browning, president i Britisk Senat, og fru Morag, igjen viste begeistring for Senotium! Toomas Sepp, bysekretær i Tallinn, med fru Monica, venner av Paal/Ene, bidro også til øke verdigheten!

Presidenten (jeg) hadde valgt Avaldsnes som åsted. Det var her “Norge begynte”! Norge fikk navnet utledet fra Nordvegen. Stedets historie er Norges historie. Alle kjente og ukjente viking-konger har hatt sitt sete her. Også viktig havn for hanseatene i hundrevis av år. I tillegg er Vigsnes kobbergruver (1860 – 1970) kanskje Norges mest interessante og dessverre minst kjente industrieventyr. Opp til 3000 bodde/arbeidet her; – mens det var 2000 innbyggere i Haugesund..!

Lørdag.  

Senatorfrokost! Hotellet vartet opp med the best senatorbreakfast ever! Skikkelig biff! Potetmos pakket inn i lefse og gratinert med ost! – Akkurat passe donasjoner i form av sjampis til alle var happy, og møtte til bussavgang til Avaldsnes Kirke (1250)

Svein Jacob Stensland som er primus motor for ALT som foregår i og rundt Avaldsnes, ga så et historisk tilbakeblikk til en lydhør forsamling. 

Etter omvisning hvor vi konstaterte at bautasteinen Jomfru Maria´s Synål fortsatt manglet 9,2 cm. før den når kirkeveggen, og dommedag fortsatt et stykke unna, vandret vi til Vikinggården.   

Jomfru Maria´s Synål er fortsatt klar kirkeveggen!

Grua ble tent og vi koste oss med surdeigslefse m/speka kjekjøtt. 

Aud tok naturligvis sjefsstolen; – før Paal kom.

Etter vandring rundt i viking-landsbyen, hvor vi også fant noen pilser i båthuset, vandret vi tilbake til Historiesenteret (Nord-Rogalands 1000-års sted) til lunsj bestående av surdeigsbrød og sodd uten poteter for det fantes ikke i vikingtiden.

Historiesenteret tar utgangspunkt i Vikingtiden og loser oss gjennom hele konge-rekken audiovisuelt kombinert med fin utstilling. – Verd et besøk! – ASE President Paal med følge ankom til lunsj etter å ha prioritert Rolling Stones i Bergen fredag..

Via senatorbaren som med Tarlok’ s #50314 velvillige innsats, var blitt etterfylt.., gikk bussen til Middvik Feriesenter. Koselige spise-lokaler oppe og bar nede, og det hele situert i sjøkanten, dannet en fin ramme rundt senatets festmiddag! – Menyen fortsatt noe utradisjonell, men ertesuppe og kokt salt lammekjøtt, øl og akevitt, ble mottatt med ovasjoner av den kresne forsamling! Taler fra mange taleføre, og gaveoverrekkelse til Presidenten fra #45425 Arja og #49104 Peter ble satt pris på av Presidenten! Etter is og kaffe avec, forflyttet forsamlingen seg til baren bestyrt av #27438 Odd Johan. 

Søndag

Turen gikk til Vigsnes Gruber igjen, og omvisning på museet. Som nevnt hadde nær 1000 mann sitt virke her og 3000 mennesker bodde på stedet. Gruvene som leverte meget rent kobber, var i drift fra ca. 1860 helt fram til ca. 1970. Bl.a. kom kobberet til statuen Frihetsgudinnen i New York, herfra.

Gruvegangene gikk hele 780 m. ned under havet. Norges minst kjente industri-eventyr!? – Lyngsenteret åpnet også sine dører for Senatet, og alle ble imponert av vakre smykker, kremer, såper m.m. som ble produsert av lyngen omkring! Nydelig sammenplanting av alle lyngsorter i hagen omkring, var vakker!

Etter deilig lunsj, kylling og karamellpudding, igjen i gruvenes ærverdige adm.bygg, ble Senotium 2006 rundet av der og da! 

TAKK til alle Senatorer og ledsagere for deltakelsen, engasjementet og gode tilbakemeldinger! Nok en gang spesiell takk til Odd Johan som troppet inn som visevert! Hans hjelp og erfaring med innkjøp, oppsett av senatorbar, tilstrekkelig og riktig drikke på rett plass til rett tid på alle arrangement, transport m.v., var helt avgjørende for et vellykket Senotium!

Ses i Bergen!

#33412 Ivar Ingvaldsen

President 2006  

Prosjektbanken - et felles løft for Juniorerne

Vi har i mange år sett på utviklingen hos Juniorene med hensyn til medlemstall og antall lokalforeninger. Denne trenden er ikke bærekraftig og noe må gjøres. Vi har spurt oss; Hvorfor skjer dette? Hva gjør de?

Det finnes mange svar, men en ting kommer klart fram. Stikkordet er prosjekter. Det kjøres knapt det som kan kalles prosjekt. Vi som har levd livet en stund og kan huske tilbake på vår egen tid som junior, husker hva som var mest gøy og som skapte avisartikler, penger i kassen og ikke minst verdifull læring. Det var alle de sprø og spennende ideene som ble til fruktbare prosjekter.

I min egen lokalforening kjørte vi minst 10 prosjekter i hvert eneste år. Det var store prosjekter og det var små. Alle hadde de til felles at de gav mening med det å være i Junior Chamber, nemlig lederutvikling. Det var også andre LOM som var kjempegode på å kjøre prosjekter og det var en kamp om å få award på NK.

I våres plantet vi et frø hos ledelsen hos Juniorene. Vi kom med en ide om et «kinderegg».

En mulighet for å få liv og lyst inn i lokalforeningene igjen.

Vi snakker om et Kinderegg der resultatet blir

 • økt aktivitet
 • synbarhet i samfunnet
 • mulighet for rekruttering.

Nasjonalt styre ser en stor fordel av å kjøre prosjekter som gir mange ulike positive effekter som nevnt over. De vil vurdere sterkt å benytte noe av pengene på bok til å motivere og gi et sterkere insentiv for økt prosjektaktivitet i foreningen.

Som presidenten, Carl sier; “Pengene gjør ikke stor nytte der i madrassen og mens gresset gror, dør kua”.

Nå har det vært snekring på bakrommet og det er nå klart for å legge inn alle de fine gamle ideer. Dette kan helt sikkert brukes om igjen eller også moderniseres.

Så utfordringen til oss senatorene blir å huske tilbake og fylle inn i databasen med de gode prosjektideene som juniorene kan ta tak i. Databasen er ferdig i fase 1 og det er nå opp til oss å fylle den. Det tar ikke lang tid og trenger du hjelp er det bare å sende et brev til redaktøren, så hjelper jeg deg.

Det viktigste er altså å gi inspirasjon til gode prosjekter.

Bruk denne linken så kommer du rett inn på siden der du fyller inn data om prosjektene.
PÅ FORHÅND TAKK FOR DITT BIDRAG

Prosjektarkiv

Internasjonalt stoff

Though we are all separated from each other, technology helps us to bridge the gap and come together. In this way, technology is a tool that makes us more resilient. With the right opportunity-focused mindset, we are able to pivot when things don’t go as planned – and several JCI organizations have made this leap and shown their determination in these challenging times.
 
PODCAST: Héroes Sin Capa (Heroes Without Capes), JCI Bogotá, Colombia
Digital Director Edinson Fonseca and External Vice President Diana Ibanez created Héroes Sin Capa as a way to inspire young leaders to build a better future. The Spanish podcast shares stories of young professionals and entrepreneurs helping their communities. New episodes are published every Tuesday.
 
Listen to Héroes Sin Capa on your favorite podcast application, like Google Podcast, Apple Podcast and Spotify. If you are a Spanish-speaking JCI organization who wants to collaborate, write to the podcast team at efonseca@jcibogota.org and vpexterna@jcibogota.org. 
 
WHATSAPP FORUM: E-Formation, JCI Dakar Alliance, Senegal
JCI Dakar Alliance began hosting WhatsApp business training sessions. These sessions help members with their career development and cover many topics. Participants have learned important skills such as networking and time management.
 
WEBINAR: Tri-Nation Webinar | JCI Dhaka Uptown, Bangladesh
JCI Dhaka Uptown is presenting a series of Tri-Nation webinars. In each webinar, prominent speakers from three different countries share their unique perspectives. Previous panel participants have come from countries like Sri Lanka, Bangladesh, New Zealand, Mauritius and India. Topics have included: Rebuilding the Economy, Revolution and Innovation and Opportunities in Crisis.
 
APP: Track My Circle | JCI Bucharest, Romania
JCI member Victor Corcodel and his colleagues developed the Track My Circle app during a Hackathon to help stop the spread of COVID-19. The app allows you to track your social contacts and take the proper safety measures if one of your connections gets sick.
 

2020 JCI Events Update

 
Events still taking place:
 • 2020 JCI Asia Pacific Conference, Angkor, Cambodia – 20-23 August
 • 2020 JCI World Congress, Yokohama, Japan – 3-7 November
 
Postponed events
 • 2020 JCI Conference of America, Panama City, Panama (Panama City will host the 2021 JCI Conference of America from 5-8 May 2021)
 
Cancelled events:
 • 2020 JCI European Conference, Dublin, Ireland
 • 2020 JCI Africa and the Middle East Conference, Ouagadougou, Burkina Faso
 
We thank you for the patience and support you’ve shown during these tough times, especially towards the Conference Organizing Committee members who have done a fantastic job preparing these events. Due to the complexity of these large events and the nature of COVID-19, information is constantly changing. We are committed to keeping all members updated and informed on any JCI event decisions.