Nr 1 – anno 2020

Styret for det Norske Senat 2020

President
Bjørn Juvik
#49353

Bjørn.juvik@telenor.com

Tlf.: +47 901 20 274

Påtroppende
Gro Sandvold
#71757

gs@advokatsandvold.no

Tlf.: 948 67 477

VP Økonomi
Ugur Eser Gökceli
#75357

gokceli@icloud.com

tlf.: +47 924 31 439

VP Kommunikasjon
Jan B. Sørensen
#51907

ja@jasol.eu

tlf.: +47 941 96 572

Innholdsfortegnelse

En stor takk til min mentor og inspirator, Senator #27438, Odd Johan Stene. Han vil bli min læremester de nærmeste årene og jeg har innsatt ham med tittelen ProRed
Det betyr at han er Redaktør i Redaktørens fravær.

Tre ordtak du får helt gratis
  1.  “Det kommer ingen ting inn i en lukket hånd”
  2.  “Gjør mot andre det du vil at andre skal gjøre mot deg”
  3. “Den største glede er å glede andre”
 
Dette er 3 leveregler jeg har brukt gjennom livet og alle er overlevert meg av kloke kvinner. Vi skriver om ikke lenge 8.mars !

Presidenten har ordet

Styret i det Norske Senat har kommet godt i gang med arbeidet for 2020 og vi jobber aktivt for å kunne gi dere Senatorer forbedret informasjon om hva som skjer i JCI både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Derfor er vi veldig spent på hvordan denne omleggingen av «Efterretninger» blir mottatt. Vi ser i hvert fall en stor mulighet for en mer interaktiv kommunikasjon med Senatorene gjennom dette formatet som vår VP Kommunikasjon, Jan B. Sørensen, nå legger opp til. Det er ønskelig at dette blir et enkel og brukervennlig kommunikasjonskanal, der Senatorene kan informere om kurs/seminarer som holdes og aktiviteter og arrangementer man deltar på gjennom året.

Vi har hatt vårt første styremøte i januar og har også startet en aktiv dialog med JCI President Carl Haugen. Det er ønskelig å ha en tettere dialog med styret i JCI Norway og vi tar mål av oss å ha et par felles styremøter i løpet av 2020.  I tillegg ønsker vi å få etablert en kontaktperson blant senatorene i de eksisterende lokalforeninger, som både kan være et kontaktpunkt for lokalforeningen og for styret i det Norske Senat. 

Følgende Senatorer er for øvrig utpekt som medlemmer i 3 viktige komitéer i JCI Norway: #60321 Ove Rabbersvik i «Control and Constitution» komitéen, #73556 Dagfinn Bang-Johansen i «Strategy and Planning» komitéen, samt #74559 Geir Arne Aune Hovd i «Skill & Development» komitéen.  

Senatets regnskap for 2019 er ferdig revidert og viser et overskudd på nærmere 11.300 kroner, der vi har hatt en økning på antall innbetalte senatoravgifter fra 86 i 2018 til 114 i 2019. I tillegg er sponsing fra flere Senatorer hovedårsaken til det gode resultatet. Revidert regnskap for 2019, samt referat fra årsmøtet vil bli lagt ut på Senatets webside.

Styret vil foreta en ringerunde til den yngre generasjonen av Senatorer tilhørende de gjenværende lokalforeningene i JCI Norway. I første rekke for å sjekke hvilke muligheter dere har til å styrke samarbeidet med JCI medlemmene lokalt, dernest for å få nyttige innspill til Senatets videre arbeid.

Med et fulltallig styre for 2020, samt en flott arrangementskomité for Senotium i Kristiansand i september, ser vi frem til et interessant og positivt samarbeid med både Senatorer og lokalforeningene for å styrke JCI i Norge.  

 Det Norske Senat
#49353 Bjørn Juvik 
Senat President 2019/2020

Fra Redaktørens tastatur

Da er jeg i gang og dere får som forventet. En versjon det er vanskelig å skrive ut og ta med seg på do. Derimot kan den med fordel nytes på alle elektroniske flater. Enten du sitter med smarttelefonen din på toget, eller koser deg med laptoppen på fanget, røkejakken og et tulipanformet glass på avlastingbord ved siden, vil du kunne nyte denne nye og litt anderledes utgave av Efterretninger. Men med den digitale hverdagen vi omgir oss med, har jeg valgt å tøye strikken helt ut.

 I tillegg vil jeg følge min ærede forgjenger og nå ProRed, Odd Johan Stene, slik han beskriver i ett av de mange «oppsigelsene» de siste årene; «Efterretninger er også moden for fornyelse og oppgraderinger».

Så her får dere hva jeg lovet på NK. Dere har 2 valg. Enten å kaste meg eller å hylle meg.
Denne første utgave er et livlig forsøk på å være mer 2020. Det jeg overlever på er ros og ris. 

Kanskje nettopp vil dette nyhetsbrevet inspirere og trigge noen til å bidra med inspill til neste nummer. Valget er ditt.

Velbekomme.

JanB
#51907
Red

Intervju med varaordfører og Senator Erik Rostoft

Vi treffer Erik Rostoft på hans kontor i rådhuset i Kristiansand. Et ganske så lite kontor uten tavle, som Erik ønsker til sitt kontor. Han er en “tegne og fortelle” person.

Erik Rostoft er vokst opp i Hannevika og er nå bosatt på nedre Slettheia. Han er 62 år gammel, er gift og har to døtre på 16 og 24 år.

Han er utdannet bedriftsøkonom og har jobbet hos Sivilingeniør Lindboe, Boligbyggelaget Nye Hjem og Oil Industry Services. Han startet eget firma som 18-åring og har gjennom dette drevet med import og handel fra hele verden. De senere årene har han vært selvstendig konsulent innen organisasjonsutvikling, ledelse, personalutvikling og styrearbeid. Siden 2011 har han vært daglig leder for Sørlandsparken Næringsforening. I 2020 ble han valgt som varaordfører i norges 5.største by, Kristiansand, 112.000 innbyggere.

«I organisasjonslivet har Erik Rostoft mangfoldig erfaring. Første styreverv som 19-åring i Boligbyggelaget Nye Hjem. I tillegg har han innehatt styre- og lederverv i bl.a. Den Norske Dataforening Avdeling Sørlandet, Styreakademiet Agder, CARE Norge, Elektrokjeden Elkonor, Jegersberg Gård og A-larm bruker- og pårørendeorganisasjon innenfor rusfeltet.

Det mest innholdsrike vervet han har hatt var i den internasjonale ledertreningsorganisasjonen Junior Chamber International

Fra de interne sidene for pressen på Kristiansand kommune henter jeg dette bildet (øverst i artikkelen). Jeg vil lede oppmerksomheten på jakkeslaget på hjertesiden.

Vi forlater Erik i det han henter fram “firmabilen” (se slutten av intervjuet) og er klar for nye oppdrag.

Faktaboks:

Fra Wikipedia henter vi dette: Erik Rostoft er en norsk bedriftsøkonom og lokalpolitiker i Kristiansand. Han representerer Tverrpolitisk Folkeliste For Hele Kristiansand. Rostoft er utdannet bedriftsøkonom og har vært selvstendig konsulent innen organisasjonsutvikling, ledelse, personalutvikling og styrearbeid.

Klubbens Hus, Kristiansand

Senotium 2020

Tradisjonen tro, legges Senotium til hjembyen til sittende president. Bjørn Juvik var vert for Senotium 2019 og gikk på et nytt år som en overgangsordning til Gro Sandvold som kommer som et skudd i 2021. Dermed kuppet Kristiansandgjengen, Steinar Abel Kvanes, Odd Johan Stene og undertegnede arrangementet og holder Senatets høstarrangement på det blide Sørlandet september 2020.

Programmet er så godt som ferdig og avtaler med såvel festlokaler og hotel er ferdigforhandlet. Vi vil holde prisene på samme nivå som de tidligere år.

Det starter allerede på fredag på vertshotellet. Der hygger vi oss og spiser noe ekte sørlandsk, før vi gyver løs på den berømte Senator Quiz.

Efter en slik start er det naturlig å trekke seg tilbake til vår «hule» i de ærverdige lokaler til «Klubben» i Kristiansand. Når vår egen bar der stenger er det kort vei tilbake til hotellet.

Lørdagen starer etter en flott frokost med en ekskursjon til et verdensberømt bryggeri her i Agder. Vi er stolte av å kunne vise fram bryggeriet Nøgne Ø. Her får vi ikke bare høre om hemmelighetene, men også smake på dem. En rikholdig lunch med tilhørende korrekt drikke blir siste post før bussen igjen kjører vestover til hotellet.

Etter bussturen tilbake blir noen korte timer med «fri leik». Deltakere kan bruke et utlevert kart over “Kvadraturen” hvor nyttige stoppesteder er behørig avmerket. Når tiden er moden, kler vi oss om for en kort rusletur ned igjen til vårt festlokale, som vi ganske riktig var på fredag kveld.

Kokkene på «Klubben» er berømte og vi skal nyte rikelig av både mat og drikke. Noen lover til og med en gastronomisk orgasme.

Som seg hør og bør har senatorene selvsagt sin egen rikholdige bar til fri benyttelse utover kvelden. (Prosjektgruppen setter stor pris på en lite hint om donasjoner i god tid i forveien. Dette gjøres enkelt til Velferdsoffiser; Steinar Abel Kvanes steinar@kvanes.no 

Søndag er stort sett satt av til evaluering av egen lommebok og reisedokumenter.

Neste nummer av Efterretningene starter vi med forhåndspåmelding.

Julemøtet Drammen Senat

Julemøte Drammen Senat.

En av de mest aktive lokalforeninger for Senatorene er Drammen. De har flere sosiale tilstelninger gjennom året, med ganske god deltakelse. Bilder i dette stikket, viser med all tydelighet både stil og humor.
Fredag 13. desember 2019, Drammen Børs

Tretten deltakere på fredag 13. Gjett om det var skummelt?

Den vakre forsamlingen bestod en håndfull unge og noen litt eldre menn og 1 dronning,  Senatorer fra Drammen. Jeg hadde tatt toget fra Kristiansand og så fram til et julemøte med gamle venner.

Jeg tror bilder, intervjuer og gode historier forteller det meste. God fornøyelse.

JanB
Red

Intervju med Senator #51908, Jan Richard Ekenes

President Drammen Senat 2019

Reporter: Senator #77633, Andre Sveen

Tarlok forteller en vits

JCI International Crayfish Conference

Grip sjansen om du aldri har spist kreps før.
Omtrent halvveis mellom Gøteborg og Malmø strømmer det som kan krabbe og gå av Senatorer til den vakre byen Halmstad. Treffet som lokker er det helt spesielle; 

JCI INTERNATIONAL CRAYFISH CONFERENCE

7-9 august kommer arrangøren til å ha et godt faglig program med innslag av ablegøyer og mye god mat og drikke. 

Da jeg var ung brukte vi ikke så mye engelske ord og kalte det bare 

«Kräftskivan».

Det er jo mere swong over det nå med et internasjonalt snitt, selv om det også var utenlandske gjester også på 80-tallet.

Allerede i Februar / Mars starter man påmeldinger, så vær tidlig ute.

Følg med på http://www.crayfishconference.se/

Det ryktes at det vil for Norske Senatorer, bli arrangert et felles transportapparat fra Norge. Kanskje samles man og tar toget men en helt egen Senatorvogn nedover. Det ville virkelig vært en senator verdig.

JanB
Red

Drumming Out 2020 Kent, England

I år ble turen gjort til Canterbury, ankom Oslo fra Haugesund og møtt Ellen Olsen # 61977 under boarding gate til London Heathrow. Ved ankomst til flyplassen ble vi hentet av senator Paul Hill sammen med sin snille kone, som var vår sjåfør til Canterbury Hotel. Det tok litt tid på grunn av rushtrafikken, men vi ankom trygt. Hun var god sjåfør. Torsdag kveld etter registrering av Nicola Perkins (Senator 59954) som var vår viktigste kontaktperson for denne trommingen, holdt en hyggelig prat og fikk sammen med andre senatorer fra Tyskland, Frankrike, Monaco og vi spiste godt måltid.

 

Fredag, etter frokost, hadde vi en guidet tur i Canterbury Town og etter lunsj guidet tur med Canterbury Cathedral som var ganske interessant, for det var historien fra 597 da St. Augustine døpte den saksiske kongen. Erkebiskopen av Canterbury var den mest senior religiøse skikkelsen i landet, og han hadde base ved katedralen. Mens katedralen hadde stor betydning på både et religiøst og politisk nivå i middelalderen, økte dens betydning som et pilegrimsferdssenter sterkt etter drapet på Thomas Becket der i 1170. Det er en ganske brutal og underlig historie fra den tiden. Bumble Bee var tørr ved denne Drumming out, da det ikke var noe svømmebasseng på hotellet.

 

Lørdag skulle vi besøke slott. Vi delte i to gruppe A & B som indikerer bussene vi må ta til Dover slott. Det var ingen omvisning, så vi gikk rundt og likte turene. Lunsjen ble servert på Marina Hotel på Dover. Neste slott var Walmer Castle, her hadde vi en god kopp te og slappet av, og det var en vakker hage. Vi returnerte til hotellet vårt og gjør oss klare til Drumming out seremoni. Janice Hadfield # 48902 ble som den britiske senatens leder 2020. Hun presenterte en fin video for 2020-aktivitetene for senatorene i Europa. Det var et fantastisk og veldig hyggelig samvær disse 4 dagene i Canterbury. På søndag kjørte Paul Hill oss til Heathrow flyplass og vi kom sikkerheten til basen.

 

# 50314Tarlok

Hva skjer i Europa 2020 - del 1

Dette er første del av 3 videoer for hva som skjer med det Europeiske Senat og arrangementer i 2020